Γρίπη της ντομάτας: Ο ιός που απειλεί τα παιδιά

Γρίπη της ντομάτας: Ο ιός που απειλεί τα παιδιά

Ένας νέος ιός, γνωστός ως «η γρίπη της ντομάτας», εξαπλώνεται στο ινδικό κράτος, έχοντας μέχρι στιγμής μολύνει τουλάχιστον 82 παιδιά κάτω των 5 ετών.

Ο συγκεκριμένος ιός έχει ονομαστεί έτσι λόγω των χαρακτηριστικών κόκκινων, επώδυνων εξανθημάτων που προκαλεί, τα οποία προσομοιάζουν εκείνα της ευλογιάς των πιθήκων και μπορούν να φτάσουν το μέγεθος μίας ντομάτας.

Μέχρι στιγμής, τα παιδιά που έχουν βρεθεί θετικά στη γρίπη της ντομάτας δεν έχουν αρρωστήσει βαριά, με τους γιατρούς να αναφέρουν πως τα υπόλοιπα συμπτώματα -πέραν των εξανθημάτων- είναι παρεμφερή με εκείνα του κοινού κρυολογήματος.

Η γρίπη της ντομάτας εντοπίστηκε για πρώτη φορά το Μάιο του τρέχοντος έτους και προς το παρόν φαίνεται να απειλεί κυρίως τα παιδιά, ωστόσο οι επιστήμονες σε σχετική τους έκθεση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» προειδοποιούν ότι πρόκειται για έναν «πολύ μεταδοτικό ιό», ενώ προσθέτουν ότι υπάρχει και ο κίνδυνος να εξαπλωθεί και στους ενήλικες.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, «Daily Mirror», προς το παρόν είναι άγνωστο το κατά πόσο είναι πιθανό η ασθένεια αυτή να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες του κόσμου, ωστόσο οι αξιωματούχοι υγείας θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα, για να μειωθεί η διασπορά.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή ο ιός έχει περιοριστεί στην πολιτεία Κεράλα της Νότιας Ινδίας και η καραντίνα των κρουσμάτων είναι το κλειδί έτσι ώστε η γρίπη της ντομάτας να μην εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές.

Γρίπη της ντομάτας – Συμπτώματα

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε στο «The Lancet», με συγγραφείς τρεις επιστήμονες εκ των οποίων η μία είναι ελληνικής καταγωγής, αναφέρονται τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα του ιού, τα οποία είναι τα παρακάτω:

  • Κόπωση
  • Ναυτία
  • Εμετοί
  • Πυρετός
  • Αφυδάτωση
  • Διάρροια
  • Οίδημα (πρήξιμο) στις αρθρώσεις
  • Άλγος (πόνοι) στο σώμα
  • Εξανθήματα (κόκκινα στο χρώμα που μοιάζουν με φουσκάλες)

«Η γρίπη της ντομάτας πήρε το όνομά της, καθώς προκαλεί την ‘έκρηξη’ κόκκινων επώδυνων εξανθημάτων σε όλο το σώμα, τα οποία σταδιακά φτάνουν στο μέγεθος μιας ντομάτας», αναφέρεται στην έκθεση.

Όπως συμπληρώνουν οι επιστήμονες «η σπάνια ιική μόλυνση είναι σε ενδημική φάση και δεν θεωρείται απειλητική για τη ζωή. Εντούτοις, λόγω της άσχημης εμπειρίας με την πανδημία του κορονοϊού, απαιτείται η πολύ προσεκτική διαχείριση, προκειμένου να αποφευχθούν περεταίρω ξεσπάσματα».

Οι ειδικοί προσθέτουν πως τα παιδιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στη γρίπη της ντομάτας, καθώς οι ιώσεις είναι πιο συχνές σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, ενώ η μετάδοση εικάζεται πως γίνεται μέσω της στενής επαφής.

Πηγή: ieidiseis