Γιγάντια φάλαινα εντοπίστηκε στο Αιγαίο - Δείτε φωτογραφία

Γιγάντια φάλαινα εντοπίστηκε στο Αιγαίο - Δείτε φωτογραφία

Τεράστια φάλαινα φυσητήρας εντοπίστηκε στα νερά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Το κήτος κολυμπούσε πάνω από θαλάσσια τάφρο με βάθος πάνω από 1.110 μέτρα.

Μια φάλαινα-φυσητήρας εθεάθη στα νερά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Το γιγάντιο θαλάσσιο θηλαστικό φτάνει σε μήκος τα 18 μέτρα και σε βάρος τους 57 τόνους, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση "Αρχιπέλαγος".

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση "Αρχιπέλαγος" σε ανάρτησή της στο Facebook, το τεράστιο θηλαστικό εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Χίο, την Ικαρία και τη Σάμο, πάνω από τη θαλάσσια τάφρο που ξεπερνά τα 1.100 μέτρα σε βάθος.

"Φυσητήρας στο βόρειο - ανατολικό Αιγαίο, καθώς συνεχίζουμε την επίμονη έρευνα στο ανοιχτό πέλαγος, στη μοναδική θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Χίο, την Ικαρία και τη Σάμο, πάνω από τη θαλάσσια τάφρο που ξεπερνά τα 1100 μέτρα σε βάθος" γράφει, χαρακτηριστικά, το "Αρχιπέλαγος" στην ανάρτησή του.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, "είναι ένα από τα 4 είδη θαλάσσιων θηλαστικών" που μελετούν "αυτές τις ημέρες, σε αυτή τη μοναδική περιοχή της ανατολικής Μεσογείου".

Όπως αναφέρει το "Αρχιπέλαγος", "ο φυσητήρας (Physeter macrocephalus) είναι το μεγαλύτερο 3οδοντοκήτος σε όλο τον πλανήτη με μήκος 8-12 μέτρα τα θηλυκά και 16-18 μέτρα τα αρσενικά και βάρος 24 και 57 τόνους αντίστοιχα. Έχει διάρκεια ζωής περίπου τα 70 έτη. Ο πληθυσμός τους στη Μεσόγειο είναι μικρότερος από 2,500 ενήλικα άτομα, ενώ η παρουσία τους αναφέρεται στις ελληνικές θάλασσες από την αρχαιότητα, με τις εντυπωσιακές για την εποχή καταγραφές του Αριστοτέλη".