Αυτά είναι τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που θα εφαρμόσει το ελληνικό δημόσιο

Αυτά είναι τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που θα εφαρμόσει το ελληνικό δημόσιο

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την εξοικονόμηση πόρων από τους φορείς του ελληνικού δημοσίου ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί, Σκρέκας, Βορίδης και Σκυλακάκης.

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπό τον συντονισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ανακοίνωσαν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση έτσι ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας στο ελληνικό δημόσιο.

Ο σχεδιασμός προβλέπει εξοικονόμηση κατά 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε 212.000 ρολόγια του δημοσίου τομέα.

Δείτε LIVE την ανακοίνωση των μέτρων:

Σκρέκας: Αντιμετώπιζουμε τριπλή ενεργειακή κρίση

Ο Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για τριπλή ενεργειακή κρίση (φυσικό αέριο, ρεύμα, πετρέλαιο) και την συνέκρινε με αυτή της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του 1970. Την απέδωσε, δε, στον «εκβιασμό» της Ρωσίας. Ανέφερε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προτείνει στην Ε.Ε. τη λήψη επιπλέον μέτρων, ενώ μέχρι τώρα η «Ευρώπη καθυστέρησε χαρακτηριστικά», καθώς οι ελληνικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου βρίσκονται σε προτεραιότητα.

Στόχοι, η επίτευξη ενεργειακής επάρκειας και απεξάρτηση των ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία και η μείωση των λογαριασμών για τα νοικοκυριά. Εκτιμάται ότι η κατανάλωση ενέργειας στο Δημόσιο θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, ωστόσο «οφείλει να αποτελέσει το παράδειγμα για όλη την κοινωνία».

Οι τρεις άξονες:

-Μέτρα για μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και σε ετήσια βάση στο 30%.

-Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης.

-Κίνητρα και αντικίνητρα για την επίτευξη στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Ο υπουργός ζήτησε από όλους τους δημόσιους υπάλληλους να συμβάλλουν και με την ατομική τους συμπεριφορά σε αυτούς τους στόχους.

Άλλα άμεσα μέτρα είναι:

Φυσικός αερισμός του κτηρίου, έλεγχος για το κλείσιμο των υπολογιστών και των λαμπτήρων στα γραφεία.

-Βελτιστοποίηση του φωτισμού στον δημόσιο χώρο - υπολογίζεται ότι μπορεί να εξοικονομηθεί έως και το 50% της ενέργειας με αυτόν τον τρόπο.

-Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» (κόστους 640 εκατ. ευρώ) που θα ξεκινήσει άμεσα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του Δημοσίου.

Το υπουργείο Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει ότι η δαπάνη του δημοσίου για ηλεκτρική ενέργεια φτάνει στα 800 εκατ. ευρώ χωρίς φόρους και τέλη, ενώ για το 2022 η κατανάλωση θα παραμείνει στις 5.300 γιγαβατώρες με κόστος 1,165 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση 66% σε σχέση με το 2020.

Το σχέδιο για την εξοικονόμηση στο ελληνικό δημόσιο προβλέπει διορισμό ενεργειακών υπευθύνων, συντήρηση κλιματιστικών και καυσίμων με παράλληλη ρύθμιση συγκεκριμένης θερμοκρασίας στα κτήρια. Από τους υπεύθυνους έχει ήδη ζητηθεί να μην λειτουργούν τα κλιματιστικά με ανοικτά παράθυρα, να κλείνουν ανά δύο με τρεις ώρες και τα παράθυρα να ανοίγουν για αερισμό των χώρων ανά τρεις ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις δημόσιες υπηρεσίες αναμένεται να ανακοινωθούν τα εξής:

Αλλαγή λαμπτήρων σε LED (χαμηλή κατανάλωση – μεγαλύτερη διάρκεια ζωής)Σβήσιμο συσκευών (υπολογιστών, φώτων) μετά το πέρας της εργασίας«Κόφτης» στα κλιματιστικάΚαλοκαίρι: όχι κάτω από 26 °C – 27 °CΧειμώνας: όχι πάνω από 19°CΣυντήρηση κλιματιστικών και συστημάτων θέρμανσης

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φορείς του δημοσίου που δεν εφαρμόζουν το σχέδιο, θα έχουν κυρώσεις. Συγκεκριμένα:

Δεν θα μπορούν να κάνουν νέες προσλήψεις προσωπικούΛιγότερα χρήματα, έτσι θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού οι δήμοι και θα προκύψει «ψαλίδισμα» των προϋπολογισμών

Πηγή: Newsbomb.gr