Ευλογιά των πιθήκων: Ανεβαίνουν στα 66 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Ευλογιά των πιθήκων: Ανεβαίνουν στα 66 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Η ευλογιά των πιθήκων βρίσκει έδαφος... διασποράς και στην Ελλάδα. Στα 66 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και όλα αφορούν άνδρες.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 66. Τα περιστατικά αφορούν άνδρες, από 19 έως 61 ετών και διάμεση ηλικία τα 37 έτη, εκ των οποίων 20 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (30%).

Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή. Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 23.196 κρούσματα της νόσου σε 43 διαφορετικές χώρες.