Κοινωνική Στέγαση - «Σπίτι μου»: Ολες οι λεπτομέρειες για τα στεγαστικά δάνεια στους νέους

Κοινωνική Στέγαση - «Σπίτι μου»: Ολες οι λεπτομέρειες για τα στεγαστικά δάνεια στους νέους

Η εξειδίκευση των μέτρων για το πρόγραμμα της κοινωνικής στέγασης από τους υπουργούς Εργασίας, Ενέργειας, Παιδείας, Επικρατείας και τον Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α.

Την εξειδίκευση των μέτρων για στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ παρουσίασαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και ο Διοικητής της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρος Πρωτοψάλτη.

Την παρουσίαση συντόνισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ένας από τους βασικούς στόχους είναι η χώρα μας να γίνει πιο δίκαιη και να αμβλυνθούν κοινωνικές ανισότητες που προϋπήρχαν ή δημιουργήθηκαν. Η Ελλάδα έγινε ένας αφιλόξενος τόπος για τους νέους τα προηγούμενα χρόνια, διότι δεν υπήρχαν οι συνθήκες για να ζήσουν και να δημιουργήσουν, είπε ο κ. Σκέρτσος ξεκινώντας την ανάλυση της εξειδίκευσης των μέτρων.

Υπάρχει μια αύξηση στα ενοίκια και στην αγορά ακινήτων, ωστόσο παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού, παραμένει πολύ δύσκολο το ζήτημα της απόκτησης πρώτης κατοικίας.

Υπάρχει μια φθήνουσα πορεία της ιδιοκατοίκησης. Το μεγάλο στοκ των παλαιών και αχρησιμοποίητων ακινήτων είναι το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν 770.000 κλειστές κατοικίες στη χώρα μας, με την πλειοψηφία να βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα ζήτημα παλαιότητας των κατοικιών. Το 95% είναι άνω των 15 ετών και το 85% άνω των 20 ετών.

Υπάρχει επίσης ένα ζήτημα που σχετίζεται με την αργοπορημένη ανεξαρτητοποίηση των νέων. Αυτό συνδέεται προφανώς με οικονομικούς παράγοντες. Πρέπει να δοθούν κίνητρα να φύγουν από την οικογενειακή κατοικία και να αξιοποιηθούν οι παλαιότερες κατοικίες.

Όλοι αυτοί οι δείκτες συμβάλλουν και στο δημογραφικό ζήτημα. Η Ελλάδα έχει χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ελλάδα γερνάει ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Έξι στόχοι πολιτικής:

Μείωση του υψηλού κόστους στέγασηςΑύξηση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης των νέων σε παλαιότερα σπίτιαΣτήριξη στα νέα ζευγάρια για να φτιάξουν την οικογένειά τουςΕκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των παλαιών ακινήτων ώστε να βελτιωθεί το ενεργειακό αποτύπωμαΆμβλυνση στρεβλώσεων στη στεγαστική αγοράΑντιμετώπιση δημογραφικού προβλήματος

6+1 άξονες πολιτικής που θα συμβάλλουν σε προσιτές τιμές ακινήτων

Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για αγορά κατοικιών από νέους 25-39 ετώνΜαζική ανακαίνιση κενών κατοικιώνΑξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσιού με τον θεσμό της κοινωνικής αντιπαροχήςΕπιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση για νέους 18-39 ετώνΕπιδότηση για ανακαίνιση κενών κατοικιών προς διάθεση με μακροχρόνια μίσθωσηΔημιουργία φοιτητικών εστιώνΑύξηση του φοιτητικού επιδόματος

Το υπουργείο Εργασίας έχει έναν βασικό ρόλο στον σχεδιασμό και την εφαρμογή αυτού του προγράμματος, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Δράσεις υπουργείου Εργασίας:

Χαμηλότοκα ή άτοκα δάνειαΑξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΔΥΠΑΑξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων

«Ήταν ατελής η πολιτική η οποία είχαμε», είπε ο κ. Χατζηδάκης. Ετήσιος προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ.

6 δράσεις:

Χαμηλότοκα ή τελείως άτοκα δάνεια σε νέους και ιδιαίτερα νέα ζευγάρια. Δάνεια έως 150.000 ευρώ για αγορά κατοικίας έως 120 τ.μ. με έτος κατασκευής έως το 2007. Τελείως άτοκα τα δάνεια για τρίτεκνους και οικογένειες με τέσσερα παιδιά.

Το πρόγραμμα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ θα είναι με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. από το κράτος και 125 εκατ. από τις τράπεζες. Ο σκοπός είναι να εξασφαλιστεί πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 πολίτες μέχρι 39 ετών, σε περιοχές που υπάρχουν σήμερα παλαιά κτήρια.

Οι τράπεζες, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, θα κάνουν και την επιλογή με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια και γι’ αυτό το λόγο, το επιτόκιο, επειδή τα 3/4 του δανείου θα είναι άτοκα, θα είναι πολύ χαμηλό- με σημερινά δεδομένα θα είναι 1%.

Αν κάποιος πάρει δάνειο για 100.000 ευρώ η αποπληρωμή θα είναι 275-285 ευρώ το μήνα και θα του μείνει και το σπίτι. Καλύπτονται περίπου 10.000 νέοι με κατώτατο εισοδηματικό όριο 10.000 ευρώ.

Υπάρχει πρόβλεψη διπλασιασμού του προϋπολογισμού αν υπάρχει ζήτηση.

Από το 1ο τρίμηνο του 2023 θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται η δράση.

Για τη χορήγηση των δανείων θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα του επιδόματος θέρμανσης. Δηλαδή το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, θα πρέπει να ανέρχεται έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.Πρόγραμμα «Κάλυψη»

Αφορά σπίτια που έχουν διατεθεί για κάλυψη αναγκών των μεταναστών στο πρόγραμμα Εστία. Τα σπίτια σταδιακά απελευθερώνονται.

Το κράτος θα τα πάρει και θα τα ανακαινίσει. Στη συνέχεια θα τα διαθέσει σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Προτεραιότητα σε πολύτεκνους, τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες. Θα δοθούν σε πολύ χαμηλά ενοίκια.

Χρονοδιάγραµµα υλοποίησης:

έως 12/2022
πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων
του προγράµµατος ΕΣΤΙΑ για καταβολή των
µισθωµάτων που λάµβαναν, για επιπλέον 3 έτη
έως 02/2023
πρόσκληση συµµετοχής προς ωφελούµενους του
Ελάχιστου Εγγυηµένου Εισοδήµατος
03/2023
ολοκλήρωση επισκευής διαµερισµάτων
(όπου χρειάζεται) και έναρξη στέγασης ωφελούµενωνΕυρωπαϊκά κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ για κενά ακίνητα:

Σε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μαζική ανακαίνιση 4.000 κενών ακινήτων που θα παραχωρηθούν από τους ιδιοκτήτες στο κράτος για 5+ έτη.

Το κράτος θα αναλάβει την ανακαίνιση και θα τα παραχωρήσει με κοινωνικά κριτήρια σε νέους και νέα ζευγάρια 25-39 ετών. Περίπου 10.000 νέοι θα κατοικήσουν σε ανακαινισμένα σπίτια.Πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες

Ήδη ενταγμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων. 70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη.

Βρίσκεται στο στάδιο υπογραφής με τους Δήμους. Τα κριτήρια υπαγωγής θα καθοριστούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.Κοινωνική αντιπαροχή (2 δράσεις)

Αξιοποίηση ακινήτων του πρώην ΟΑΕΔ για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο.

Ο ιδιώτης κατασκευάζει τα ακίνητα. Το 50% των σπιτιών το κρατάει ο ιδιώτης που θα κερδίσει τον διαγωνισμό. Το άλλο 50% αξιοποιείται προς όφελος των νέων με πολύ χαμηλά ενοίκια.Επίσης, θα γίνει αξιοποίηση ακινήτων του υπουργείου Εργασίας, τουλάχιστον 40 στην Παλιά Πρόνοια.

80 νέοι οι ωφελούμενοι. Το υπουργείο Εργασίας διαθέτει 600 εκατ. ευρώ ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 726 εκατ. ευρώ.

Επικεφαλής ΔΥΠΑ για αξιοποίηση των ακινήτων της υπηρεσίας

Έγινε καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του οργανισμού για πρώτη φορά. Έχουμε ολοκληρώσει τους οικισμούς εργατικών κατοικιών στην Ελευσίνα και την Κέρκυρα. Παραδόθηκαν 256 κατοικίες στους δικαιούχους.

Δημοσιεύτηκε ο διαγωνισμός για την ολοκλήρωση του οικισμού στα Γρεβενά και στη συνέχεια θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση των εργατικών κατοικιών στα Γιαννιτσά.

Η ακίνητη περιουσία του ΔΥΠΑ περιλαμβάνει 2.543 ακίνητα εκ των οποίων 580 κατάλληλα προς αξιοποίηση.

Ενδεικτικά, υπάρχουν στην Κηφισιά 11 στρέμματα εντός σχεδίου, στην Παιανία 20 στρέμματα εντός σχεδίου, στη Λάρισα 40 στρέμματα εντός σχεδίου, στην Ξάνθη 28 στρέμματα εντός σχεδίου και στον Βόλο 74 στρέμματα εντός σχεδίου.

Οικόπεδα προς αξιοποίηση:

98 οικόπεδα εντός σχεδίου συνολικής επιφάνειας 627 στρεµµάτων (1/3 Αττική)77 οικόπεδα εκτός σχεδίου συνολικής επιφάνειας 2.600 στρεµµάτων10 οικόπεδα για µεικτή χρήση επιφάνειας 600 στρεµµάτων (1/2 Αττική – Κ. Μακεδονία)10 οικόπεδα µε οικοδοµική άδεια επιφάνειας 75 στρεµµάτων124 κενές και αδιάθετες κατοικίες/ διαµερίσµατα261 γραφεία, καταστήµατα, αίθουσες

Ενίσχυση του επιδόµατος στέγασης των µαθητών 50 Επαγγελµατικών Σχολών Μαθητείας της ΔΥΠΑ

Διπλασιάζεται από 120 € σε 240 €, ενώ διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια. Οι δικαιούχοι είναι 1.000 µαθητές.

Αύξηση κατά 50% του φοιτητικού στεγαστικού επιδόµατος

Τους δύο άξονες παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Από τα 1000 ευρώ το στεγαστικό επίδομα αυξάνεται στα 1500 ευρώ και στα 2000 ευρώ σε περιπτώσεις φοιτητών που συγκατοικούν.

Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα εφαρμόζεται και στους σπουδαστές των ΙΕΚ.

Οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 50.000 φοιτητές και σπουδαστές. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει αναδρομικά που σημαίνει ότι οι πρώτοι ωφελούμενοι θα είναι φοιτητές και σπουδαστές του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022. Το φοιτητικό επίδομα που θα λάβουν τώρα θα είναι αυξημένο κατά 50%.

Έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός για το στεγαστικό επίδομα σε 75 εκατ. ευρώ.

Ειδική πρόνοια για τους φοιτητές που σπουδάζουν στα τρία ακριτικά πανεπιστήμια, στα Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας. Τα εισοδηματικά κριτήρια για αυτούς είναι διευρυμένα, αντί για 30.000 είναι 40.000 ευρώ το οικογενειακό εισόδημα.

Δηµιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών σε 5 Πανεπιστήµια της χώρας

Σε ό,τι αφορά στις Φοιτητικές Εστίες, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ. Χρόνος υλοποίησης: 2023-2027

Ενεργειακή αναβάθµιση και ανακαίνιση κατοικιών για τη νέα γενιά

Με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω» θα βοηθηθούν οι νέοι να ξεκινήσουν τη ζωή τους. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο πυλώνες, την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας και την ανακαίνιση. Έτσι οι νέοι που θέλουν να χρησιμοποιήσουν μια παλιά κατοικία θα μπορούν να κατοικήσουν στα σπίτια αυτά.

Ο ανώτατος προϋπολογισμός στον πρώτο πυλώνα είναι στα 25.000 ευρώ με μία επιδότηση που θα κυμαίνεται από 50% έως 90% ανάλογα με το εισόδημα του νέου. Περιλαμβάνει βελτιώσεις της ενεργειακής κλάσης του σπιτιού και παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με τη θέρμανση, την αλλαγή κουφωμάτων και τη μόνωση.

Ο δεύτερος πυλώνας έχει προϋπολογισμό 10.000 ευρώ και έχει να κάνει με παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με ανακαίνιση δωματίων, μπάνιων, κουζίνας, ακόμη και αγορά οικιακών συσκευών.

Προϋποθέσεις της Κατοικίας

Είναι µονοκατοικία, ή µεµονωµένο διαµέρισµαΥφίσταται νόµιµα και δεν έχει κριθεί
κατεδαφιστέαΧρησιµοποιείται, ή θα αποκτήσει χρήση κύριας
κατοικίας από το νέο, ή τρίτο πρόσωποΕίναι κατηγορία Γ’ ή και χαµηλότερη βάσει του
A’ Π.Ε.Α. (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης)

Το πρόγραμμα Ανακαινίζω είναι μια οριζόντια επιδότηση.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr