Αλλαγή ώρας 2022: Κανονικά η αλλαγή; Η επίσημη απάντηση...

Αλλαγή ώρας 2022: Κανονικά η αλλαγή; Η επίσημη απάντηση...

Τι θα συμβεί φέτος με την αλλαγή της ώρας; 

Νέες μελέτες για το θέμα της αλλαγής ώρας το 2022 γίνονται ξανά, σε μια χρονιά που έχουν σημειωθεί σφοδρές στην τιμή του ρεύματος και των καυσίμων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μίλησε το πρωί της Πέμπτης 6/10 στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση τόνισε πως έρχεται αρκετά δύσκολος χειμώνας ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο ενεργειακός στραγγαλισμός της Ευρώπης από τη Ρωσία, έχει εκτινάξει τις τιμές κυρίως στο φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση έθεσε εξαρχής δυο προτεραιότητες, αφενός να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια και αφετέρου να την παρέχει σε προσιτές τιμές στους καταναλωτές. Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη»

Παράλληλα ο κ Σκρέκας επεσήμανε πως «9 στα 10 νοικοκυριά, έχουν οριζόντια έκπτωση που απορροφά το 90% των αυξήσεων, ενώ για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν περισσότερες από 500 Kwh τον μήνα, η απορρόφηση των αυξήσεων φτάνει στο 80% και προβλέπεται επιπλέον έκπτωση εφόσον καταναλώσουν 15% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με την περσινή χρονιά».

Σε ερώτηση σχετικά με την αλλαγή ώρα και κατά πόσο ισχύουν οι φήμες περί κατάργησης ο υπουργός είπε: «Τα έχουμε συζητήσει και σκεφτεί όλα. Έχουν γίνει και μελέτες και τώρα εκπονείται ακόμη μία. Όμως, αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει επίπτωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η αλλαγή ή μη της ώρας».

Επομένως το μέτρο, τουλάχιστον φέτος δεν καταργείται με την αλλαγή ώρας να γίνεται κανονικά όπως κάθε χρόνο.

Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Κάθε Οκτώβριο και συγκεκριμένα την τελευταία Κυριακή του μήνα η ώρα αλλάζει. Έτσι και φέτος τα ξημερώματα της 30ης Οκτωβρίου θα γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω.

Στις 4 το πρωί τα μη ψηφιακά ρολόγια πρέπει να ρυθμιστούν και να δείξουν ξανά 03:00 ενώ τα ψηφιακά ρολόγια καθώς και οι «έξυπνες» συσκευές θα αλλάξουν μόνες τους την ώρα.

Πότε αλλάζει ξανά η ώρα

Εάν δεν αλλάξει κάτι το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου 2023 θα γίνει η επόμενη αλλαγή ώρας, τα ξημερώματα της 26ης Μαρτίου, μόνο που τότε τα ρολόγια θα πρέπει να ρυθμιστούν μία ώρα μπροστά.

Τι είχε προτείνει η Κομισιόν

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την ΕΕ, ενώ παράλληλα άφησε τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελική απόφαση βρίσκεται επί του παρόντος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προκειμένου η πρόταση να αρχίσει να παράγει νομικά αποτελέσματα, θα πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία. Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας έως το 2021. Το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.

Η Ε.Ε. σχεδίαζε να σταματήσει την αλλαγή της ώρας το 2021, αλλά την πρόλαβε το Brexit και η πανδημία και φτάσαμε πλέον στο 2022 με τις κυβερνήσεις να καλούνται να αντιμετωπίσουν πολύ πιο σημαντικά ζητήματα και το θέμα της αλλαγής της ώρας να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.