Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι για το αν ήταν κύριος σεισμός τα 5 ρίχτερ της Φωκίδας

Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι για το αν ήταν κύριος σεισμός τα 5 ρίχτερ της Φωκίδας

Συναγερμός έχει σημάνει στις τάξεις των σεισμολόγων μετά τα 5 ρίχτερ που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής με επίκεντρο την Φωκίδα. 

Ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για το αν αυτός ο σεισμός ήταν ο κύριος, αφού η περιοχή μπορεί να δώσει πολύ πιο ισχυρούς σεισμούς.

Αναστάτωση επικράτησε της πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής από τον ισχυρό σεισμό των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Φωκίδα. Τον ισχυρό σεισμό που έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική ακολούθησαν τουλάχιστον 10 μικροί μετασεισμοί τις επόμενες ώρες ενώ οι σεισμολόγοι συστήνουν υπομονή για δυο 24ωρο για να παρακολουθήσουν την μετασεισμική δραστηριότητα.

Το επίκεντρο της ισχυρής δόνησης

Για τον ισχυρό σεισμόμε επίκεντρό 12χλμ νότια της Δεσφίνας και εστιακό βάθος στα 13χλμ, μίλησε στον Alpha, ο o καθηγητής Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Δείτε το βίντεο:

Η ανησυχία των σεισμολόγων

Από την πλευρά του ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο Mega για το φαινόμενο.

«Ο σεισμός εκδηλώθηκε μερικά λεπτά με την 1 τα μεσάνυκτα, στον κόλπο της Ιτέας ήταν το επίκεντρο, 20 χιλιόμετρα από τον κόλπο της Ιτέας ήταν το επίκεντρο, έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Αττική. Ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε ουσιαστικά από κάποια ρήγματα ανατολή – δύση που διαπρέπουν τον Κορινθιακό κόλπο. Ο Κορινθιακός Κόλπος και ο Πατραϊκός είναι μέρη που φιλοξενούν υποθαλάσσια ρήγματα», ανέφερε αρχικά.

«Δεν μπορούμε εάν είναι ο κύριος σεισμός, είχαμε όμως μετά 3 σεισμούς μεγέθους των 2 – 2,5 βαθμών Ρίχτερ, αλλά δεν συνιστά αυτό απόλυτα μετασεισμική δραστηριότητα. Θα δούμε τις υπόλοιπες ώρες την εξέλιξη του φαινομένου και θα δούμε τι ακριβώς θα συμβεί για να έχουμε μία πιο εμπεριστατωμένη άποψη. Θεωρώ πως δεν θα επηρεάσει τις Αλκυονίδες, γιατί είναι ένας μικρός σεισμός, βεβαίως τα ρήγματα είναι πάρα πολλά στον κορινθιακό κόλπο, αλλά θεωρώ ότι δεν μπορεί να διεγερθούν τα ρήγματα των Αλκυονίδων. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί στα ρήγματα σ εέναν τόσο ευαίσθητο χώρο, και πρέπει να έχουμε λίγο χρόνο να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου στην περιοχή, για να δούμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι και να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας.

Ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook τα εξής:

«Δυνατός σεισμός μεγέθους 5,1 στον Κορινθιακό κόλπο στις 1.02 περίπου 12 χλμ νότια της Δεσφίνας. Έντονα αισθητός και στην Αττική. Η περιοχή του Κορινθιακού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Η εικόνα δε δείχνει επίκεντρα, αλλά τις τοποθεσίες στις οποίες αναφέρθηκε ότι έγινε αισθητός».

Πηγή: Newsbomb.gr