Tριδυμία: Ανησυχούν οι επιστήμονες για την τριπλή ίωση...

Tριδυμία: Ανησυχούν οι επιστήμονες για την τριπλή ίωση...

Τρεις ιοί θα συνυπάρξουν αυτόν τον χειμώνα στην κοινότητα και αυτή η συνύπαρξη RSV, γρίπης και Covid-19 προβληματίζει τους επιστήμονες.

Προβληματισμό προκαλεί ο ιός RSV, γρίπης και Covid-19, που απειλεί φέτος τον χειμώνα την ελληνική κοινωνία. Για την έξαρση της γρίπης, του RSV και του κορονοϊού κατά τους χειμερινούς μήνες μίλησε στο Newsbomb.gr. ο ιατρός της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

«Με βάση τα τελευταία δεδομένα αυτού του μήνα τα ποσοστά νόσησης από την γρίπη είναι διπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Πρέπει να κάνουμε όλοι το εμβόλιο για τη γρίπη και μάλιστα σύντομα. Η γρίπη είναι επικίνδυνη γιατί η ανοσία στον πληθυσμό είναι χαμηλή. Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης υστερεί σε σχέση με την περσινή χρονιά. Τα κρούσματα κορονοϊού αλλά και εκείνα που έχουν μολυνθεί με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) αναμένεται να αυξηθούν», ανέφερε ο κ. Δημόπουλος και εξέφρασε την άποψη ότι οι μάσκες πρέπει να επανέλθουν στην καθημερινότητα. «Πρέπει να φοράμε όλοι μάσκα και να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας γιατί οι ιοί μεταδίδονται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των αυξημένων μέτρων ατομικής προστασίας, τα ποσοστά νόσησης από γρίπη ήταν ιδιαίτερα χαμηλά.

Παράλληλα, ο Πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος επισήμανε ότι η «τριδημία» θα δημιουργήσει προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Οι ειδικοί που αναλύουν δεδομένα αναφέρουν ότι θα έχουμε έξαρση του κορονοϊού σε συνδυασμό με άλλες λοιμώξεις. Όλο αυτό είναι πιθανό να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στο σύστημα υγείας».

Τι είναι ο αναπνευστικός ιός RSV

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αποτελεί μια κοινή αιτία συμπτωμάτων που μοιάζουν με κρυολόγημα στα παιδιά. Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον RSV, αλλά η Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση για ένα εμβόλιο που χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενώ ο RSV είναι μια από τις κύριες αιτίες νοσηλείας σε μικρά παιδιά, ο ιός αποτελεί επίσης μεγαλύτερη απειλή για τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού, οι ομάδες κινδύνου θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης αυξημένων προφυλάξεων λόγω της κυκλοφορίας άλλων ιών του αναπνευστικού.

Για την εποχή της γρίπης, η πίεση στα νοσοκομεία μπορεί να μην είναι τόσο εξουθενωτική για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, εάν τα κρούσματα είναι σχετικά ήπια. Η Lynnette Brammer, επιδημιολόγος που ηγείται της εγχώριας ομάδας επιτήρησης της γρίπης των CDC, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι δεν έχουν δει ακόμη στοιχεία για ένα πιο λοιμογόνο στέλεχος γρίπης.

Ο Ντέιβιντ Ρούμπιν, ο οποίος παρακολουθεί τους αναπνευστικούς ιούς για το PolicyLab στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας, αναφέρει ότι είναι πρόωρο να κηρύξουμε νοσοκομειακή κρίση. Μια κρίση ψυχικής υγείας των νέων και μια πανεθνική έλλειψη παιδικών κρεβατιών έχουν καταστήσει πιο δύσκολο για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης να χειριστεί την αύξηση των κρουσμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού. Αλλά τα νοσοκομεία ενηλίκων είναι σε καλύτερη θέση να ανταποκριθούν λόγω της πλειονότητάς τους. Οι κρατικοί και περιφερειακοί αξιωματούχοι δημόσιας υγείας παροτρύνουν τους γονείς και τις οικογένειες να λάβουν προφυλάξεις τώρα για να είναι υγιείς και να αποφύγουν την πίεση στα νοσοκομειακά συστήματα αναφέρει η Anne Zink, κορυφαία αξιωματούχος δημόσιας υγείας στην Αλάσκα και πρόεδρος της Ένωσης Πολιτειακής και Εδαφικής Υγείας.

Αυτές οι προφυλάξεις περιλαμβάνουν την ενημέρωση σχετικά με τα εμβόλια, την παραμονή στο σπίτι κατά την διάρκεια της νόσησης και το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Συχνά υποβαθμίζεται στις κυβερνητικές συστάσεις η χρήση μάσκας, ένα μέτρο που σπάνια υιοθετήθηκε κατά τις προηγούμενες εποχές του αναπνευστικού ιού αλλά έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό στην άμβλυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η έλλειψη έκθεσης σε άλλους ιούς όταν ο πληθυσμός τηρούσε κοινωνική απόσταση και φορούσε μάσκες για να αποφευχθεί η νόσηση από Covid-19 έχει συμβάλει στην τρέχουσα κατάσταση, λένε οι ειδικοί. Η τακτική έκθεση σε αναπνευστικούς ιούς που συνήθως συμβαίνει και που ενισχύει την ανοσία χρόνο με το χρόνο δεν συνέβη τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr