Κιβωτός του Κόσμου: «Βροχή» οι καταγγελίες για κακοποιήσεις παιδιών

Κιβωτός του Κόσμου: «Βροχή» οι καταγγελίες για κακοποιήσεις παιδιών

Κιβωτός του Κόσμου: Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις, καθώς η μια μετά την άλλη «σκάνε» οι καταγγελίες για κακοποιήσεις παιδιών εντός δομής.

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου» και τις δομές της σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η οικογένεια του παιδιού, ανέφερε: «Εμείς τον Ιανουάριο του 2022 πήγαμε να δούμε το παιδί. Μετά από λίγο το παιδί μας κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον παιδαγωγό. Όταν πήγαμε εκεί πήγαν να μας πετάξουν έξω με τις κλωτσιές, ένας νεαρός με μούσια. Μόλις φωνάξαμε την Αστυνομία, ο νεαρός μας είπε «τελείωσε η επίσκεψη με το παιδί, βγείτε έξω τώρα».

Σύμφωνα με την οικογένεια του παιδιού: «Το περιστατικό το κατέγραψε η Αστυνομία, μας πήραν στο Α/Τ. Καταθέσαμε μήνυση. Ακόμα περιμένουμε απάντηση. Το παιδί το ξαναείδαμε μετά από 2,5 μήνες. Μας έλεγαν ότι είναι άρρωστο. Όταν το είδαμε μας είπαν «μην ρωτάτε πολλά, γιατί θα με βάλουν τιμωρία».

Παράλληλα όπως καταγγέλλει η οικογένεια του παιδιού «Το παιδί όταν το συναντήσαμε δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Μας ζήτησε να το πάρουμε από εκεί. Το ρώτησα τι είχε και μου είπε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει. Έχω ζητήσει 10 φορές ραντεβού με τον πατέρα Αντώνιο και δεν τον είδα ποτέ. Το παιδί βρίσκεται στη δομή στην Καλαμάτα. Ανησυχώ πάρα πολύ μετά τις καταγγελίες».

Πρόσωπο κύρους στο «τιμόνι» της Κιβωτού μετά το «ξήλωμα» του ΔΣ

Πρόσωπο κύρους αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ώρες από την κυβέρνηση για το «τιμόνι» της «Κιβωτού του Κόσμου» μετά την απόφαση που πάρθηκε στη σύντομη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η τελευταία είχε να διαλέξει μεταξύ τριών επιλογών. Να βάλει «λουκέτο» στην οργάνωση, επιλογή που θα δημιουργούσε το ζήτημα των 400 παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές της, να αφήσει στη θέση της την υπάρχουσα διοίκηση μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη και αυτήν που τελικά επέλεξε να «ξηλώσει» δηλαδή με συνοπτικές διαδικασίες την υπάρχουσα διοίκηση και να πάει σε μια εγνωσμένου κύρους που θα αναλάβει τα «ηνία» της οργάνωσης και των δομών της.

Η επιλογή φαίνεται πως έγινε με γνώμονα την τύχη των 400 παιδιών αλλά και τη βοήθεια που θα χρειαστούν οι αρχές από την ίδια τη ΜΚΟ για την έρευνα των καταγγελιών.

Τα επόμενα βήματα

Μέσα στις επόμενες ώρες ή μέρες, η κυβέρνηση θα ορίσει τη νέα διοίκηση της «Κιβωτού του Κόσμου». Η νέα αυτή διοίκηση, θα έχει προσωρινό χαρακτήρα όπως ορίζει το πρόσφατο νομοσχέδιο και η θητεία της δεν θα ξεπεράσει τον ένα χρόνο.

Δρομολογούνται έλεγχοι και επί των οικονομικών της «Κιβωτού του Κόσμου». Η οργάνωση βασιζόταν κυρίως στις δωρεές ιδιωτών που έφταναν σχεδόν το 95% των χρημάτων που καλούνταν να διαχειριστεί ενώ ελάχιστα ήταν τα χρήματα που έπαιρνε από το κράτος, μέσω της Περιφέρειας που έχει και θεσμικά την αρμοδιότητα της στήριξης των συγκεκριμένων δομών.

Η νέα διοίκηση θα κληθεί να συνδράμει στο έργο της Δικαιοσύνης, καθώς οι καταγγελίες συνεχίζουν να πέφτουν «βροχή».

Ξεκινούν οι καταθέσεις

Ξεκινούν από σήμερα οι καταθέσεις μαρτύρων στην Εισαγγελία της Αθήνας για τις καταγγελίες των παιδιών σχετικά με την «Κιβωτό του Κόσμου». Την ίδια στιγμή, τα στόματα των παιδιών για όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες της δομής έχουν ανοίξει... Ξυλοδαρμοί, κακοποιήσεις, τιμωρίες παιδιών ενώ η φωτογραφία που δείχνει το «κλουβί όπου έβαζαν νηστικά παιδιά» κάνει τον γύρο του Διαδικτύου.

Η απόφαση της κυβέρνησης να «ξηλώσει» από τη διοίκηση τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα φέρνει εξελίξεις στην υπόθεση με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, να τονίζει πως η νέα διοίκηση της δομής θα είναι υψηλού κύρους. Αλλωστε, στόχος όλων είναι να προστατευτούν τα παιδιά που παραμένουν στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Τα δύο αδικήματα που ερευνώνται για την «Κιβωτό του Κόσμου»

Στο μεταξύ, σε επίπεδο έρευνας, οι εισαγγελείς εξετάζουν το ενδεχόμενο διάπραξης δυο αδικημάτων. Το ένα αφορά στο κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το δεύτερο το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδυνάμων.

Στόχος είναι η ταχύτατη διεκπεραίωση της έρευνας, ενώ ήδη παιδιά που έχουν διαμείνει στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» αλλά και εργαζόμενοι θα ξεκινήσουν να καταθέτουν. Μάλιστα, ανάμεσά τους φέρεται να βρίσκεται και μάρτυρας που κατοικεί στο εξωτερικό και έχει δηλώσει πως θέλει να καταθέσει στην εισαγγελία.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr