Παιδικές ιώσεις και πνευμονίες προβληματίζουν τους παιδιάτρους

Παιδικές ιώσεις και πνευμονίες προβληματίζουν τους παιδιάτρους

Τι συμβαίνει με τη βακτηριακή λοίμωξη του «στρεπτόκοκκου» που προκαλεί θανάτους παιδιών στη Μεγάλη Βρετανία.

Μεγάλη είναι η διασπορά της γρίπης και τον εποχικών ιώσεων στα παιδιά αυτό το διάστημα. Ο Παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στις αναπνευστικές λοιμώξεις του χειμώνα που φέτος έχουν κάνει την εμφάνισή τους νωρίτερα αλλά και με μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Τις ιογενείς λοιμώξεις σε κάποιες περιπτώσεις ακολουθούν και οι βακτηριακές, με τους παιδιάτρους να βλέπουν αυτή την περίοδο πολλά περιστατικά πνευμονίας που προέρχονται από πνευμονιόκοκκο. Επιπλέον, οι ειδικοί συχνά συναντούν υποτροπές των ιώσεων, δηλαδή μία επόμενη φάση της ίδιας ίωσης, όπου ενώ έχει υποχωρήσει ο πυρετός επανέρχεται για ακόμα μια φορά.

Μαζάνης: Αυξάνονται οι ιώσεις στα παιδιά

«Υπάρχει μια έξαρση της νοσηρότητας αυτή τη στιγμή με μια αύξηση 20% κάθε εβδομάδα στις ιώσεις. Είναι τέτοια η έξαρση που στα νοσοκομεία έχουν γεμίσει τα κρεβάτια, είναι πολύ δύσκολο ένα άρρωστο παιδί να νοσηλευτεί αυτή τη στιγμή», ανέφερε αρχικά ο κ. Μαζάνης και εξήγησε τα χαρακτηριστικά της έξαρσης υπογραμμίζοντας ότι είναι τρία:

«Οι ιώσεις εμφανίστηκαν πολύ πιο νωρίς από ό,τι συνέβαινε τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτή την εποχή υπάρχουν πολλές διαφορετικές ιώσεις, οι οποίες έχουν τα ίδια συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος δηλαδή βήχα, πυρετό. ένα παιδί μπορεί ταυτόχρονα να έχει δυο και τρεις ιούς».Ποιες λοιμώξεις προκαλούνται από τον πνευμονιόκοκκο

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον πνευμονιόκοκκο, το μικρόβιο που έρχεται αντιμέτωπο συχνά με το αναπνευστικό σύστημα παιδιών αλλά και ενηλίκων. Οι λοιμώξεις που μπορεί να προκληθούν από τον πνευμονιόκοκκο περιλαμβάνουν τόσο διεισδυτικές λοιμώξεις όπως η μηνιγγίτιδα, η βακτηριαιμία και η βακτηριαιμική πνευμονία όσο και μη διεισδυτικές όπως η μέση ωτίτιδα και η πνευμονία.

«Είναι τέτοια η έξαρση που στα νοσοκομεία έχουν γεμίσει τα κρεβάτια», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαζάνης.

Tι απαντά στα κρούσματα στρεπτόκοκκου στη Μεγάλη Βρετανία

Ερωτώμενος για την αύξηση των κρουσμάτων λοίμωξης με στρεπτόκοκκο ομάδας Α στη Μεγάλη Βρετανία, ο κ. Μαζάνης ανέφερε: «Τον στρεπτόκοκκο μπορεί να τον διαγνώσει ο γιατρός από κάποια τεστ που γίνονται, στην περίπτωση αυτή θα πάρει αντιβίωση το παιδί και θα γίνει καλά. Ωστόσο, υπάρχουν και επιπλοκές και μπορεί να φτάσει μέχρι ο ιός να είναι θανατηφόρος. Αυτή την εποχή χρειάζεται πολλή προσοχή».

«Τα συστήματα υγείας των άλλων χωρών διαφέρουν από τα ελληνικά. Εμείς είμαστε σε καλύτερη μοίρα όσον αφορά το σύστημα υγείας μας, διότι έχουμε εύκολη πρόσβαση στον προσωπικό παιδίατρο ενώ σε άλλα κράτη δεν έχουν πολλούς παιδιάτρους και οι εξετάσεις γίνονται από τους γενικούς γιατρούς. Οπότε, η Ελλάδα προλαβαίνει πολύ γρήγορα τις εξελίξεις μίας ασθένειας ακριβώς γιατί το σύστημά μας, μάς προσφέρει στην Ελλάδα την ευκαιρία να κάνουμε γρήγορα εξετάσεις για να διαπιστώνουμε αν είναι κάτι σοβαρό και να το αντιμετωπίσουμε κατάλληλα», κατέληξε.

Πηγή: Newsbomb.gr