Στρεπτόκοκκος: Συναγερμός! Κρατήστε τα παιδιά μακριά από τους παππούδες

Στρεπτόκοκκος: Συναγερμός! Κρατήστε τα παιδιά μακριά από τους παππούδες

Μην αφήσετε τα παιδιά να μεταδώσουν τον στρεπτόκοκκο Α στους παππούδες τους φέτος τα Χριστούγεννα, προειδοποιούν οι ειδικοί, καθώς συνεχίζεται η «μάχη» για τα αντιβιοτικά στη Βρετανία

 

Ανήσυχοι γονείς στη Βρετανία προσπαθούν να θωρακίσουν τα παιδιά τους απο την «επιδημία» του στρεπτόκοκκου Α ενώ φαρμακοποιοί και κατασκευαστές αγωνίζονται να ανταποκριθούν στη ζήτηση για αντιβιοτικά καθώς πλησιάζει η περίοδος των Χριστουγέννων.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προειδοποιούν τους γονείς να γνωρίζουν τους κινδύνους της μετάδοσης στρεπτόκοκκού Α από τα παιδιά στους παππούδες τους καθώς η μόλυνση εξαπλώνεται σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η περίοδος των διακοπών των Χριστουγέννων θα μπορούσε να αποβεί μοιραία εάν κάποιο παιδί που έχει το μικρόβιο το μεταδώσει σε ηλικιωμένους και ευάλωτους.

Ο στρεπτόκοκκος Α έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 16 παιδιών, ενώ 23 θάνατοι έχουν καταγραφεί και στους ηλικιωμένους. Μαμάδες και μπαμπάδες σε πανικό κατακλύζουν τα φαρμακεία που παλεύουν με την αυξημένη ζήτηση για αντιβιοτικά.

Οι γιατροί παραμένουν καθησυχαστικοί, ενημερώνοντας τους γονείς ότι η πάθηση είναι «κοινή και θεραπεύσιμη». Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δείχνουν σε άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών, 140 περιπτώσεις διεισδυτικού στρεπτόκοκκου της ομάδας Α, ο οποίος μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή μορφή προκαλούνται από τα βακτήρια της.

Στους ηλικιωμένους, ο αριθμός είναι σχεδόν τόσο υψηλός όσο τα κρούσματα των παιδιών, αν και μέχρι στιγμής ένας στους έξι στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα έχει πεθάνει ως αποτέλεσμα της μόλυνσης. Γι'αυτόν ακριβώς το λόγο οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις διακοπές των Χριστουγέννων λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

Ο Πολ Χάντερ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, δήλωσε: «Έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α στα παιδιά, αλλά αξίζει να θυμόμαστε ότι μπορεί να σκοτώσει και στα δύο άκρα του ηλικιακού φάσματος.

«Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή που οι ηλικιωμένοι και τα εγγόνια τους μαζεύονται και αναμειγνύονται, έτσι οι οικογένειες με ηλικιωμένους, ευάλωτους παππούδες και γιαγιάδες θα πρέπει να σκεφτούν τον κίνδυνο από τον στρεπτόκοκκο Α, ειδικά εάν υπάρχει ένα παιδί που έχει πονόλαιμο πριν από τα Χριστούγεννα και ίσως να το ξανασκεφτούν τα σχέδιά τους. Ο κίνδυνος δεν είναι τεράστιος, αλλά πρέπει να γνωρίζει κανείς και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να φροντίζουν να κάνουν τα εμβόλια γρίπης».

Το βακτήριο, που ονομάζεται στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, βρίσκεται συχνά στο δέρμα ή στο λαιμό και μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα όπως πονόλαιμο, οστρακιά ή δερματικό εξάνθημα. Μπορεί να εισέλθει σε μέρη του σώματος όπου συνήθως δεν υπάρχουν βακτήρια, σε σοβαρή περίπτωση και μπορεί τελικά να είναι απειλητική για τη ζωή.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr