Κορονοϊός: Σαρώνει η νέα μετάλλαξη Eris – Τι γνωρίζουμε

Νέα μετάλλαξη κορονοϊού στις ΗΠΑ

Η παραλλαγή EG.5 αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό νέων λοιμώξεων με κορονοϊό σε εθνικό επίπεδο – συμπεριλαμβανομένης της «Eris» – εκτιμούν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), καθώς πολλά μέρη της χώρας αναφέρουν τα πρώτα τους κρούσματα του ιού εδώ και μήνες.

Συνολικά, από την Παρασκευή (4/8), το 17,3% των κρουσμάτων COVID-19 σε εθνικό επίπεδο προβλεπόταν να προκαλείται από την EG.5, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή, από 7,5% έως την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Η EG.5 περιλαμβάνει ένα στέλεχος με μια υποομάδα παραλλαγών που ορίζεται ως EG.5.1, το οποίο ένας καθηγητής βιολογίας, ο T. Ryan Gregory, ονόμασε «Eris» – μια ανεπίσημη ονομασία που άρχισε να γίνεται δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η EG.5 είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες παραλλαγές παγκοσμίως, χάρη σε μια «ελαφρώς ευεργετική μετάλλαξη» που το βοηθά να ξεπεράσει κάποια από τα «αδέρφια» του.

Είναι μία από τις πολύ στενά συνδεδεμένες υποπαραλλαγές της Όμικρον που ανταγωνίζονται για κυριαρχία τους τελευταίους μήνες και απόγονοι της XBB, εξαιτίας της οποίας τα εμβόλια κατά της COVID-19 αυτού του φθινοπώρου θα επανασχεδιαστούν για να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία.

Σύμφωνα με την UKHSA, η Eris πρωτοεμφανίστηκε στις 3 Ιουλίου 2023 λόγω αυξημένων αναφορών διεθνώς, ιδίως στην Ασία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσθεσε την «EG.5.1» στη λίστα με τις παραλλαγές υπό παρακολούθηση, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι η «Eris» είναι υπεύθυνη για το 14,6 των περιστατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα 5 συμπτώματα της μετάλλαξης «Eris»

Καταρροή
Πονοκέφαλος
Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
Φτάρνισμα
Πονόλαιμος

«Ενώ η έκτακτη ανάγκη για τον κορονοϊό έχει αρθεί και δεν βρισκόμαστε πλέον σε φάση κρίσης, η απειλή της COVID-19 δεν έχει εξαφανιστεί. Επομένως, η παρακολούθηση και η αλληλουχία παραμένει απολύτως κρίσιμη», είχε δηλώσει στις 26 Ιουλίου η Δρ Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του οργανισμού για τον COVID-19.

Ολες οι ειδήσεις στο Dokari.gr.

Πηγή φωτογραφίας – depositphotos.com

Exit mobile version