Top Chef: Αυτοί είναι οι 15 παίκτες που θα διεκδικήσουν 100.000 ευρώ...

Top Chef: Αυτοί είναι οι 15 παίκτες που θα διεκδικήσουν 100.000 ευρώ...

Το Top Chef κάνει πρεμιέρα σήμερα Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου. Γνωρίστε τους 15 συμμετέχοντες που θα διεκδικήσουν το έπαθλο των 100.000 ευρώ.

Δεκαπέντε επαγγελματίες σεφ που έχουν κοινό χαρακτηριστικό το πάθος για τη γαστρονομία αναμετρώνται καθημερινά μεταξύ τους, αλλά και με τον εαυτό τους. Στόχος να ξεχωρίσουν, να αναδειχθούν και να κατακτήσουν την κορυφή: μια θέση στα διασημότερα εστιατόρια του κόσμου, τον τίτλο του Top Chef και το έπαθλο των 100.000 ευρώ!

Τρεις καταξιωμένοι σεφ που έχουν διακριθεί στον χώρο της γαστρονομίας, ο Γιώργος Βενιέρης, ο Γκίκας Ξενάκης και ο Αστέριος Κουστούδης, αξιολογούν τους υποψήφιους Top Chef και κρίνουν το μέλλον τους στον διαγωνισμό.

Top Chef: Αυτοί είναι οι 15 διαγωνιζόμενοι

ΣΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Έρχεται με αέρα… Αφρικής για να δείξει πώς η μαγειρική μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή.

Ο Σάκης, με καταγωγή από τη Χαλκίδα, οφείλει πολλά στη μαγειρική. Εκείνη έγινε η κινητήριος δύναμη για να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που συνάντησε στη ζωή του. Έδωσε τη μάχη του με τις καταχρήσεις και με στήριγμα την ενασχόλησή του με τη μαγειρική, βγήκε νικητής. Η αγάπη του για τα ταξίδια τον οδήγησε στην Αφρική, όπου εργάστηκε για ένα διάστημα στο Γιοχάνεσμπουργκ. Σήμερα, εκτός από σεφ, είναι ένας ευτυχισμένος πατέρας δύο κοριτσιών και ονειρεύεται να κερδίσει το έπαθλο για να μπορέσει να ταξιδέψει μαζί τους σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε, η αγάπη του για τις μηχανές τον οδηγεί συχνά σε μεγάλες απολαυστικές διαδρομές.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ο Σωτήρης ασχολήθηκε τυχαία με τη μαγειρική, όταν βρέθηκε να δουλεύει σε ένα εστιατόριο στις Βρυξέλλες.

Η επαφή με την κουζίνα ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Έκτοτε, αφιερώθηκε στη γαστρονομία και δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω. Η πορεία που ακολούθησε ήταν λαμπρή. Θέσεις, όπως αυτή του προσωπικού σεφ του πρέσβη της Βενεζουέλας, αλλά και του νεότερου σε ηλικία καθηγητή σε σχολή, τον έκαναν να ξεχωρίσει. Αυτό τον οδήγησε σύντομα στο να ανοίξει το δικό του επιτυχημένο εστιατόριο στην Αθήνα. Η μαγειρική, όμως, είναι μόνο μία από τις μεγάλες αδυναμίες της ζωής του. Η δεύτερη είναι η 8 ετών κορούλα του και ο ίδιος δηλώνει περήφανος «χαζομπαμπάς». Στην κουζίνα νιώθει rock star, όπως λέει, και υπόσχεται πως, αν πάρει φόρα, θα σαρώσει κάθε έπαθλο που θα βρεθεί στον δρόμο του. Διηγείται την ιστορία της ζωής του μέσα από τα τατουάζ του.

ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΩΡΓΟΥΔΙΟΥ

Παίζει τα θαλασσινά στα δάχτυλα.

Πώς να μην ξέρει άλλωστε από νησιώτικη κουζίνα, αφού έρχεται απευθείας από τη Ρόδο; Με πατέρα ψαρά, η Ειρήνη έμαθε από μικρή ηλικία να αγαπά τα θαλασσινά, αλλά και να εκτιμά την αξία των απλών υλικών. Δεν αφήνει κανένα υλικό να πάει χαμένο και υπόσχεται να κάνει «μαγικά» με όσα οι άλλοι δεν ξέρουν να μαγειρέψουν. Η σχέση της με τη μαγειρική προέκυψε τυχαία. Ήταν όμως έρωτας με την πρώτη ματιά και από τότε που μπήκε στην κουζίνα δεν ξαναβγήκε ποτέ. Κυριολεκτικά, μάλιστα, αφού η δουλειά της στην κουζίνα την μάγεψε τόσο πολύ που ορισμένες φορές κοιμόταν εκεί. Είναι αποφασισμένη να φτάσει μακριά και χρησιμοποιεί τον δυναμικό της χαρακτήρα για να το καταφέρει. Όνειρό της, να δουλέψει στις μεγαλύτερες κουζίνες του κόσμου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΙΟΛΑ

Ο Χρήστος γεννήθηκε στην Αλβανία και ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία ενός έτους. Από μικρός ήθελε να γίνει σεφ και δεν επέτρεψε ποτέ στον εαυτό του να τα παρατήσει, ακόμη κι όταν τα πράγματα φάνταζαν δύσκολα. Αυτό είναι και το βασικό στοιχείο που τον χαρακτηρίζει: δεν το βάζει ποτέ κάτω, θέτει στόχους και τους κατακτά. Αυτή την πειθαρχία διδάχθηκε, άλλωστε, και από την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο. Το πείσμα του πηγάζει από την αμφισβήτηση που έχει δεχθεί. Ο δυνατός του χαρακτήρας όμως, δεν του επιτρέπει ποτέ να το βάζει κάτω. Είναι έτοιμος να ανταγωνιστεί όποιον βρεθεί στον μαγειρικό του δρόμο και να φτάσει έως την κορυφή και το μεγάλο έπαθλο.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ο πάντοτε χαμογελαστός Λευτέρης έχει καταγωγή από την Κρήτη και λατρεύει τη μαγειρική. Η ενασχόλησή του με την κουζίνα ξεκίνησε από το σπίτι του, με την οικογένειά του να είναι η πρώτη που δοκίμαζε τις γεύσεις του. Οι πειραματισμοί του τον οδήγησαν σύντομα στην κουζίνα του στρατοπέδου κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας και αργότερα σε μεγάλες κουζίνες στο εξωτερικό. Όνειρό του είναι να μαγειρέψει και στην Ελλάδα και αυτό ακριβώς επιδιώκει μέσα από το Top Chef: να συστήσει στο ελληνικό κοινό τη μαγειρική του ταυτότητα. Στον ελεύθερό του χρόνο, του αρέσει να εξερευνά τη φύση και ό,τι αυτή έχει να προσφέρει. Η δημιουργική του περιέργεια τον ωθεί να αναζητά περίεργα υλικά και να τα μαγειρεύει. Ταυτόχρονα, αγαπά τη μουσική, γι’ αυτό και έχει χαρίσει τη φωνή του σε μία metal μπάντα.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ο αρχιτέκτονας της κουζίνας κατάφερε να συνδυάσει τις δύο μεγάλες αγάπες του: την αρχιτεκτονική και τη μαγειρική. Ο Κάρολος ανακάλυψε την κλίση του στην κουζίνα όταν βρέθηκε για σπουδές στο Λονδίνο και έπρεπε να μαγειρεύει μόνος του. Σύντομα, άρχισε να ετοιμάζει πρωτότυπα πιάτα για τους φίλους του, με αποτέλεσμα η φήμη του να εξαπλωθεί γρήγορα και στην Ελλάδα. Οι φίλοι του έβαζαν τις μητέρες τους να του τηλεφωνούν για να μάθουν τις συνταγές του. Το ταλέντο του στην κουζίνα τον οδήγησε μέχρι τη μακρινή Ταϊλάνδη, όταν κέρδισε έναν μαγειρικό διαγωνισμό. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική, κατάλαβε πως ο μεγάλος του έρωτας είναι η μαγειρική. Βρήκε, λοιπόν, τον τρόπο να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του σε αυτό που αγαπούσε περισσότερο δημιούργησε μία σελίδα που αναλαμβάνει food styling και πρωτότυπες μαγειρικές δημιουργίες.

ΑΓΑΠΗ ΜΙΧΕΛΗ

Άφησε τις κινηματογραφικές Κάννες για να έρθει στο Top Chef. Εργάζεται στις κουζίνες από τα 14 της χρόνια. Η αγάπη της για τη μαγειρική την έκανε να αναζητά διαρκώς νέες γαστρονομικές εμπειρίες, γι’ αυτό ταξιδεύει συχνά για τη δουλειά της. Η επαφή της με τις κουζίνες του κόσμου έχει δημιουργήσει μία πολυδιάστατη γαστρονομική προσωπικότητα. Το όνομά της φανερώνει την προσωπικότητά της. Δίνει αγάπη σε ό,τι κι αν κάνει. Έχει αδυναμία στα κατοικίδιά της, όμως η αληθινή αδυναμία της είναι η τετράχρονη κόρη της, Αριάδνη, την οποία λατρεύει. Γι’ αυτήν ήρθε στον διαγωνισμό και χρησιμοποιεί τη σκέψη της σαν γούρι, για να μαγειρεύει τα πιο νόστιμα πιάτα!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΟΡΦΙΝΟΣ

Ο ποιητής της ζωής αλλά και της κουζίνας έρχεται από τη Ρόδο για να διηγηθεί τη δική του μαγειρική ιστορία. Οι πολλές διαφορετικές ταυτότητες τον χαρακτήριζαν ανέκαθεν, αφού η καταγωγή του και η πορεία ζωής των γονιών του εκτείνονται από την Αθήνα και τη Ρόδο, μέχρι τη Μικρά Ασία και την Αλεξάνδρεια. Αυτό τον ιδιαίτερο συνδυασμό επιθυμεί να αποτυπώσει και στα πιάτα του. Εκτός από τη μαγειρική, έχει μεγάλη αδυναμία και στη γυναίκα του, την Όλγα, που κατάγεται από τη Ρωσία, συμπληρώνοντας άλλο ένα κομμάτι στο πολυπολιτισμικό παζλ της ζωής του. Ο ίδιος, αν και εκρηκτικός μέσα στην κουζίνα, αποκαλύπτει την ευαίσθητη πλευρά του, γράφοντας στίχους. Πηγή έμπνευσής του φυσικά η αγαπημένη του σύζυγος.

ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ένα είναι το σίγουρο για τον Τζώρτζη: η έντονη προσωπικότητά του δεν χρειάζεται συστάσεις. Ο 29χρονος σεφ έρχεται από την Αθήνα να μας δείξει πόσο πολύ του αρέσει η γαστρονομία, αλλά και η τηλεόραση. Έχει μάθει να επικεντρώνεται στον στόχο του και να εξουδετερώνει οποιοδήποτε εμπόδιο, αλλά και… αντίπαλο! Στο Top Chef θέλει για να αποδείξει ότι είναι ένας αληθινός επαγγελματίας, που εξελίσσεται διαρκώς. Οι γεύσεις του είναι έντονες όπως και τα extreme sports, με τα οποία ασχολείται. Του αρέσει ο κινηματογράφος και λατρεύει να βοηθά τους άλλους. Η αγάπη του για προσφορά τον οδηγεί όπου υπάρχει ανάγκη και η συμμετοχή του σε φιλανθρωπικές δράσεις γεμίζει την ψυχή του, όπως λέει. Δηλώνει, μάλιστα, ότι αν κερδίσει το έπαθλο, θα διαθέσει μέρος του ποσού σε ανάλογους φορείς.

ΒΑΓΙΑ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ

Έρχεται απευθείας από την Κύπρο και δηλώνει ερωτευμένη… με την κουζίνα! Η σχέση της με τη μαγειρική προέκυψε τυχαία, όταν μπήκε στην κουζίνα για να βοηθήσει στο μαγαζί μιας φίλης της. Σύντομα, όμως, μετατράπηκε σε σχέση ζωής. Η επαγγελματική της πορεία ξεκίνησε από τον αθλητισμό, ενώ αργότερα πέρασε και από τα οικονομικά. Όλοι οι δρόμοι, όμως, οδηγούσαν στη γαστρονομία. Η μαγειρική της πορεία την έφερε σε πολλούς προορισμούς, από τη Μύκονο και τη Χαλκιδική μέχρι τη Βαρκελώνη, όπου πήγε για σπουδές. Όνειρό της είναι να κερδίσει το έπαθλο του Top Chef για να κάνει κι άλλα μαγειρικά ταξίδια και να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις στη γαστρονομία. Εκτός από τα ταξίδια, αγαπά τη μουσική και τη λογοτεχνία. Είχε λάβει ξανά μέρος σε διαγωνισμό μαγειρικής στο παρελθόν, όμως τώρα δηλώνει έτοιμη να δείξει σε όλους την εξέλιξή της και να διεκδικήσει την πρωτιά.

ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ ΤΟΥΛΟΥΠΑΣ

Ως φίλαθλος, υπόσχεται ότι θα δείξει στα πιάτα που θα μαγειρέψει στο Top Chef το ίδιο πάθος που δείχνει και στους ποδοσφαιρικούς αγώνες της αγαπημένης του ομάδας. Ο Καλλίνικος συναντήθηκε τυχαία με τη μαγειρική, όταν ασχολήθηκε με την κουζίνα στον στρατό. Αργότερα, έκανε το χόμπι του επάγγελμα, αφού σπούδασε και δούλεψε δίπλα σε κορυφαίους Έλληνες σεφ. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία τον οδήγησε μέχρι τον μακρινό Καναδά. Είναι γρήγορος και αποτελεσματικός και πιστεύει ότι μπορεί να φτάσει στον τελικό. Αποφασιστικός και προσαρμοστικός, δεν διστάζει να αλλάξει -έστω και για λίγο- κατεύθυνση στα επαγγελματικά του. Εργάζεται ως μπάτλερ. Δίνει όλη του την ενέργεια σε ό,τι καταπιάνεται και υπόσχεται ότι, αν κερδίσει το έπαθλο, θα το χρησιμοποιήσει σε μοναδικές εμπειρίες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΚΙΛΗΣ

Ο Δημήτρης μετρά πολλά μαγειρικά χιλιόμετρα, καθώς έχει περάσει τα τελευταία 22 χρόνια στις κουζίνες. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι η γυναίκα του τον ξεπερνά σε μαγειρικό ταλέντο. Το πρώτο πιάτο που δημιούργησε ήταν μία χωριάτικη σαλάτα. Έκτοτε, όμως, ακολούθησε μία σημαντική πορεία, που τον οδήγησε σήμερα στη θέση του σεφ σε ένα από τα σημαντικότερα εστιατόρια της Αθήνας. Η δημιουργική πινελιά του αποτυπώνεται και στο ιδιαίτερο στυλ του που τον κάνει να ξεχωρίζει. Είναι μπαμπάς δύο παιδιών που ανυπομονούν να τον δουν να συναγωνίζεται με άλλους επαγγελματίες του χώρου. Έχει λάβει και στο παρελθόν μέρος σε διαγωνισμό μαγειρικής, όμως πιστεύει ότι το επίπεδο του Top Chef θα τον εξελίξει, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τους καλύτερους του χώρου.

ΣΤΑΘΗΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

Έρχεται με «εκρηκτική» ενέργεια να ταράξει τα νερά του Top Chef. Ο Στάθης είναι ίσως ένας από τους πιο πολυταξιδεμένους σεφ του διαγωνισμού. Ανακάλυψε πολύ νωρίς την αγάπη του για την κουζίνα, γι’ αυτό και ήδη από 16 χρονών πήγε σε σχολή μαγειρικής. Το ανήσυχο πνεύμα του τον οδήγησε σύντομα στο εξωτερικό, όπου αναζήτησε νέες μαγειρικές εμπειρίες σε εξωτικούς προορισμούς, όπως η Καραϊβική και το Μαϊάμι. Γέμισε τη βαλίτσα του με πολλές εμπειρίες, οι οποίες προορίζονταν να γίνουν ο μοχλός για τα μετέπειτα επιχειρηματικά του σχέδια. Έτσι, άνοιξε τα δικά του μαγαζιά στην Αθήνα, καθένα με τη δική του, ιδιαίτερη ταυτότητα, σερβίροντας πιάτα εμπνευσμένα από κουζίνες όπως η ιαπωνική και η τζαμαϊκανή.

ΜΑΡΙΝΑ ΧΡΟΝΑ

Είναι ανταγωνιστική και της αρέσει να κερδίζει. Βλέπει το Top Chef σαν μία νέα πρόκληση που πρέπει να κατακτήσει. Η μαγειρική ήταν ανέκαθεν αυτό που αγαπούσε. Ξεκίνησε να μαγειρεύει όταν ήταν 10 χρονών και δεν σταμάτησε ποτέ. Αναζητά διαρκώς νέες προκλήσεις και εμπειρίες, γι’ αυτό και η διαδρομή της την οδήγησε σε πολλούς προορισμούς, από την Αθήνα μέχρι το Παρίσι και την Κοπεγχάγη. Τελικά, ο δρόμος την έβγαλε στην Κρήτη. Έχει αντιμετωπίσει ρατσισμό στην κουζίνα επειδή είναι γυναίκα, αυτό όμως δεν την πτόησε ποτέ στο να προχωρά και να συνεχίσει να εξελίσσεται. Στον ελεύθερό της χρόνο, της αρέσει να κάνει σκι.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΧΩΜΑΤΑΣ

Η μαγειρική κυλάει στο αίμα του. Ο ίδιος δηλώνει ότι ήρθε στον κόσμο για να μαγειρεύει. Το πρώτο του πάθος, ήταν το ποδόσφαιρο και αρχικά ήθελε να το ακολουθήσει επαγγελματικά. Όμως, ωριμάζοντας κατάλαβε ότι δεν θα τον οδηγούσε κάπου. Προερχόμενος από οικογένεια μαγείρων και μεγαλωμένος μέσα στις κουζίνες, ο Νικόλας αποφάσισε να μπει αυτή τη φορά επαγγελματικά στον χώρο και να δοκιμαστεί. Τη μαγειρική την αγάπησε, αφοσιώθηκε σε αυτήν και στη συνέχεια κατάλαβε ότι ήταν διατεθειμένος να τα θυσιάσει όλα για ασχοληθεί με αυτό που αγαπά περισσότερο. Βλέπει την κουζίνα σαν μία ακόμη από τις ποιητικές συλλογές που γράφει και εκδίδει. Η δημιουργικότητα και η καλλιτεχνική διάσταση των δύο, άλλωστε, συγκλίνουν, δημιουργώντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα.