Ο βράχος που έχει χαραγμένα πάνω του εκατομμύρια χρόνια

Η πολυεπίπεδη στοίβα του βράχου Doonbristy προσφέρει ένα εκπληκτικό θέαμα κατά μήκος της βόρειας ακτής της Ιρλανδίας.

Είναι επίσης γνωστό ως ο βράχος του Dan Bristy ή Dun Briste. Τα στρώματα αυτής της στοίβας θάλασσας είναι ιζηματογενή και σχηματίστηκαν πριν από περίπου 350 εκατομμύρια χρόνια στον ωκεανό έξω από ένα παθητικό όριο.

Τα παθητικά περιθώρια σχηματίζονται εκεί όπου οι ήπειροι συναντούν τους ωκεανούς εάν δεν υπάρχουν ενεργά όρια πλακών κοντά.

Τα ιζηματογενή στρώματα αντιπροσωπεύουν αλλαγές στις συνθήκες εναπόθεσης και χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να συσσωρευτούν. Τα διαφορετικά στρώματα αντιπροσωπεύουν διαφορετικά αποθέματα ιζήματος καθώς άλλαζε το βάθος του ωκεανού, με τα βαθύτερα νερά να οδηγούν σε ήσυχους σχιστόλιθους που εναποτίθενται και τα ρηχότερα νερά να οδηγούν σε αυξημένες προμήθειες χονδροειδούς υλικού.

Οι θαλάσσιες στοίβες όπως το Doonbristy Rock είναι το αποτέλεσμα της αδυσώπητης επίθεσης των κυμάτων του ωκεανού στην ακτογραμμή.

Downpatrick Head - Dún Briste - Sea Stack - North Mayo by Alan Clarke

Όταν τα κύματα του ωκεανού βρίσκουν ένα αδύναμο σημείο στους εκτεθειμένους βράχους, το διαβρώνουν πιο γρήγορα, αφήνοντας μόνο ακρωτήρια που ξεπροβάλλουν στο νερό.

Εικάζεται πως ο βράχος Doonbristy πιθανότατα ήταν κάποτε συνδεδεμένο με την ηπειρωτική χώρα και αποκολλήθηκε το 1393.

Ομάδες ερευνητών που προσγειώθηκαν σε αυτόν τον βράχο μέσω ελικοπτέρου, βρήκαν τα απομεινάρια αρχαίων κατασκευών που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι κάποιος θα μπορούσε να ζούσε σε αυτήν την τοποθεσία.

Σήμερα, το φαινόμενο αυτό αποτελεί μια απόδειξη των αρχαίων γεωλογικών διεργασιών και της σύγχρονης ωκεάνιας δύναμης που έχουν διαμορφώσει τον πλανήτη μας εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Είναι ένα θέαμα που πραγματικά κόβει την ανάσα και μας θυμίζει τη δύναμη και την ομορφιά του φυσικού κόσμου.

Δείτε τον βράχο που πάνω του «σηκώνει» εκατομμύρια χρόνια…

Exit mobile version