ΟΠΕΚΕΠΕ: Ερχεται η πρώτη τεράστια πληρωμή της χρονιάς

Η πρώτη μεγάλη πληρωμή της χρονιάς πλησιάζει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ερχεται η τεράστια πληρωμή, πρώτη της φετινής ενίσχυσης, έως το τέλος Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, έως τις 27 Οκτωβρίου θα πληρωθεί η πρώτη δόση της βασικής ενίσχυσης, η οποία ανέρχεται έπειτα από επιλογή της χώρας μας στο 70% του συνολικού ποσού της βασικής. Το ποσό της βασικής ενίσχυσης φέτος θα είναι κουρεμένο κοντά στο 20% σε σχέση με πέρσι, καθώς πέρσι μιλάγαμε για πόρους κοντά στο 1 δις ευρώ και φέτος για κάπου στα 800 εκατ. ευρώ.

Για να φτάσουμε στο σημείο να πληρωθεί προκαταβολή, πρέπει να ολοκληρωθεί μια σειρά διαδικασιών ελέγχου, που προβλέπει η ΕΕ. Για παράδειγμα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταχώρησης όλων των εμπρόθεσμων δηλώσεων και να αιτηθούν οι παραγωγοί βασική ενίσχυση για τις επιλέξιμες ενστάσεις τους. Να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων όσον αφορά τόσο το πρόσωπο που αιτείται την επιδότηση αλλά και το ίδιο να ισχύει και για τις εκτάσεις. Επίσης θα πρέπει να ελεγχθούν οι επιλέξιμες εκτάσεις που δηλώνονται, αν έχουν την προϋπόθεση να είναι δηλωμένες ανάλογα τον χαρακτήρα των εκτάσεων (βοσκοτόπια, αρόσιμα κ.λπ.).

Εδώ τώρα όμως υπεισέρχεται ένας επιπλέον παράγοντας για φέτος, το monitoring. Από αυτό θα εξαρτηθεί κατά πόσο τα αγροτεμάχια πληρούν τις προϋποθέσεις των καλλιεργειών εντός κάθε περιφέρειας. Ο έλεγχος αυτός προβλέπεται από τον κανονισμό της ΕΕ.

Αυτές τις ημέρες είμαστε στο στάδιο που έκλεισε το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να ανοίξει και πάλι, ώστε να γίνουν έλεγχοι για το κομμάτι της βασικής που θα πληρωθεί.

Στη διαδρομή θα προστεθούν νέα στοιχεία και έλεγχοι από το monitoring για εκτάσεις που θα χαρακτηρίζουν κίτρινες, κόκκινες και θα παίρνουν και διορθώσεις. Κάπως έτσι με τη νέα ΚΑΠ, περνάμε σε ένα σύστημα προειδοποιητικό, από τιμωρητικό που ήταν πριν.

Όλοι τώρα εύχονται όλη η διαδικασία να ολοκληρωθεί όπως προβλέπεται, ώστε να έχουμε καλές πληρωμές στους παραγωγούς, διαφορετικά αν κάπου το σύστημα μπερδευτεί… τότε οι αντιδράσεις θα είναι μεγάλες, αφού δεν υπάρχει περιθώριο για μια ακόμα κακή πληρωμή.

Πηγή: agronewsbomb

Exit mobile version