Ποια είναι τα πρώτα σημάδια απώλειας ακοής;

Η απώλεια ακοής μερικές φορές είναι ύπουλη. Μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά, χωρίς εσείς να το καταλάβετε, και να εξελίσσεται διαρκώς.

Ευτυχώς, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει πάντοτε τρόπους για να μας δείχνει πότε κάτι δεν πάει καλά, και πότε θα πρέπει να λάβουμε μέτρα για την προστασία του.

Ποια είναι λοιπόν τα πρώτα σημάδια της απώλειας ακοής, που θα πρέπει να προσέξουμε; Ας δούμε παρακάτω.

Περιορισμός στην διάκριση των ήχων

Όταν βρίσκεστε με παρέα, ή σε μια περιοχή με πολλούς ανθρώπους, ο εγκέφαλος λειτουργεί έντονα ώστε να αντιληφθεί και να διαχωρίσει όλους τους ήχους. Αυτό απαιτεί πολύ μεγάλη συγκέντρωση, με αποτέλεσμα το αίσθημα της εξάντλησης έπειτα από συζητήσεις και επαφές με το γύρω σας περιβάλλον. Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε στην ακοή, και αισθάνεστε μεγάλη εξάντληση στο τέλος της ημέρας, ίσως τα πρώτα σημάδια απώλειας ακοής να έχουν κάνει την εμφάνιση τους.

Προσπαθείτε διαρκώς να διαβάσετε τα χείλη των άλλων

Όταν σταματήσει μια αίσθηση να δουλεύει κανονικά, ο εγκέφαλος προσπαθεί να “καλύψει” αυτή την έλλειψη των πληροφοριών με μια άλλη αίσθηση. Στην περίπτωση της απώλειας ακοής, η όραση λειτουργεί σε μεγαλύτερο βαθμό. Αν παρατηρήσετε ότι επικεντρώνεστε στα χείλη του συνομιλητή σας σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι συνήθως, τότε ο οργανισμός σας κρούει το καμπανάκι κινδύνου.

Κουδούνισμα των αυτιών

Οι εμβοές, ή αλλιώς το κουδούνισμα των αυτιών έπειτα από έκθεση σε δυνατούς ήχους που αργούν να υποχωρήσουν, αποτελούν ένα προειδοποιητικό σημάδι. Μάλιστα, αποτελούν και ένα σημάδι απώλειας ακοής σε νεαρές ηλικίες.

Αυξάνετε διαρκώς τον ήχο της τηλεόρασης

Ένας τρόπος για να αντιληφθείτε αν η ακοή σας έχει αρχίσει να εξασθενεί, είναι η ένταση της τηλεόρασης. Σε περίπτωση που αυξάνετε διαρκώς την ένταση της οθόνης, σε βαθμό που ενοχλούνται οι γύρω σας, ή παρατηρήσετε έναν συγγενή σας να έχει αποκτήσει αυτή τη συνήθεια, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο.

Ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης της απώλειας ακοής;

Ο ωτορινολαρυγγολόγος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για την αντιμετώπιση της απώλειας ακοής. Στην αρχή, θα πραγματοποιήσει μία σειρά από εξετάσεις, για τον έλεγχο της λειτουργίας του αυτιού. Ανάμεσα σε αυτές ανήκουν:

Ανάλογα με την περίπτωση, ο ειδικός θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Οι πιο συνηθισμένες θεραπευτικές μέθοδοι αποτελούν:

Θα πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί αν παρατηρήσετε τα πρώτα σημάδια απώλειας ακοής είτε σε εσάς, είτε σε κάποιον κοντινό σας, ώστε να μην αναπτυχθεί περισσότερο. Η μη έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση, καθώς και σε προβλήματα μνήμης. Επισκεφτείτε τον κατάλληλο ωτορινολαρυγγολόγο για εσάς, που μπορείτε να βρείτε εύκολα και γρήγορα μέσα από το instadoctor.gr.

 

 

 

Exit mobile version