Πανούσης: «Αυτοδιοίκητο και χωρίς αστυνομία»

Πανούσης: «Αυτοδιοίκητο και χωρίς αστυνομία»

Ακραία μέτρα πρότεινε ο υπουργός προστασίας του πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ο οποίος υποστήριξε πως θα πρέπει μεν να διατηρηθεί το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, αλλά να αυστηροποιηθούν στο έπακρο οι ποινές και να μην απασχολείται η αστυνομία για το ποδόσφαιρο.

«Σωστά πράξαμε και διακόψαμε το πρωτάθλημα. Δεν σώζεται ποτέ κάποιος με ένα φάρμακο και πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη κίνηση. Δίνει στην κοινωνία ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει και περιμένουμε την δεύτερη ή την τρίτη κίνηση», είπε αρχικά στη ΝΕΡΙΤ ο κ. Πανούσης πριν αναφερθεί στα επεισόδια της Λεωφόρου.

«Ήταν προσχεδιασμένα τα επεισόδια στη Λεωφόρο. Από που μπήκαν τα πολεμοφόδια; Ποιος άνοιξε τις πόρτες; Πόσο νωρίτερα μπήκαν όλα αυτά μέσα τα ρόπαλα και οι φωτοβολίδες; Και δεν νομίζω ότι φέρει ευθύνη η αστυνομία σε όλο αυτό που έγινε στο ντέρμπι. Ηταν προμελετημένο όλο αυτό και το είχαν κάποιοι σχεδιάσει. Δεν υπήρξε το σύνδρομο των βεδουΐνων. Δεν κατάλαβα γιατί το σύστημα αποδέχεται όλο αυτό με τα επεισόδια. Υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας σε όσους κατηγορούνται για διαφθορά στο ποδόσφαιρο και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Αν οι φίλαθλοι πιστεύουν ότι είναι όλα σάπια να μην πάνε στο γήπεδο, να πηγαίνουν στο ερασιτεχνικό και όχι εκεί που είναι κομμάτι της διαφθοράς και το ξέρουν τόσο καλά ότι συμβαίνει», σχολίασε.

Για τις αφαιρέσεις βαθμών, ανέφερε: «Έχω μιλήσει για αθλητικό συμβόλαιο, πρέπει όλοι εμπλεκόμενοι στον αθλητισμό να συζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Αν συμφωνήσουμε θα πρέπει όλοι να συναινέσουμε σε αυτό. Αν αφαιρούνται βαθμοί απο τις πρώτες ομάδες, αυτό θα λύσει το πρόβλημα. Να αφαιρούνται δέκα βαθμούς από τις ομάδες. Αυτό είναι ένα μετρό».

Για το αυτοδιοίκητο και την παρουσία αστυνομίας, είπε: «Υποστηρίζω απόλυτα ό,τι πρεσβεύει ο κ.Κοντονής. Είμαι εναντίον στο να καθορίζει η κοινωνία τα του ποδοσφαίρου, αλλά θα πρέπει το ίδιο το ποδόσφαιρο να μεριμνήσει για να λύσει τα προβλήματά του. Ας αυτοδιοικηθεί το ποδόσφαιρο και ας γίνουν οι αγώνες με εταιρείες ιδιωτικής ασφαλείας. Και ας είναι η αστυνομία πιο μακριά. Αυτοδιοίκητο στο ποδόσφαιρο χωρίς αστυνομία. Αυτό είναι κάτι που θα μου άρεσε. Αν χρειαστεί θα πάρουμε αποφάσεις με νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι μαζί».

Ενώ για τη διαπλοκή, απάντησε: «Ο ένας διαπλέκεται με τον άλλο και έτσι εξουδετερώνονται όλα τα μέτρα στην Ελλάδα. Το ποδόσφαιρο και πολλοί πολιτικοί εξαρτώνται από τις ομάδες. Σκεφτείτε ότι βουλευτές βγαίνουν με σαράντα χιλιάδες ψήφους κατευθυνόμενων κερκίδων. Αν πας να κόψεις τον ομφάλιο λώρο, τότε θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις πολλά προβλήματα».

Για τον πιθανό αποκλεισμό ομάδων από την Ευρώπη, επεσήμανε: «Στην κλιμάκωση που θα κάνει ο κ.Κοντονής τις επόμενες μέρες προφανώς και θα ήταν μια λύση να αποκλειστούν οι ομάδες από την Ευρώπη, όπως και να αφαιρούνται πολλοί βαθμοί. Εγώ θα περιμένω οδηγίες από τον πρωθυπουργό αλλά και τον κ. Κοντονή και θα είμαι δίπλα τους σε οποίες αποφάσεις πάρουν».

Πρόσθεσε επίσης ότι: «Γράφουν για εμένα πολλά πράγματα, δεν συμμετέχω σε κυκλώματα και συμφέροντα. Έχω την επιστημονική μου άποψη και μου επιτίθενται στην Ελλάδα».

Για την παρουσία της αστυνομίας, επεσήμανε: «Οι αστυνομικοί δυστυχούν τις Κυριακές αλλά το θέμα να αποσυρθεί η αστυνομία από τα γήπεδα. Δεν είναι απλό και πρέπει να το στηρίξουν όλοι. Αν η πολιτεία πει σε όλους αυτούς που κάνουν επεισόδια καλή τύχη, δεν θα ξανά πατήσει κανένας στο γήπεδο. Μια αναβολή για να σκεφτούμε έγινε και όχι μια αναβολή για να αλλάξει το κλίμα».

Για το αν έχει συνομιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, απάντησε: «Περιμένω να κάνουν τα βήματα οι αρμόδιοι και εγώ θα συνδράμω στον νέο αθλητικό νομό που θα φτιάξει ο κ. Κοντονής. Αν βρω τον πρωθυπουργό θα του πω αυτά που σας είπα σήμερα. Ως προσωπική γνώμη και δεν θα κάνω ποτέ υπέρβαση αρμοδιοτήτων. Πρέπει να πάμε σιγά σιγά προς τη λύση του προβλήματος και όχι να βάλουμε το πρόβλημα κάτω απο το χαλί».

Τέλος, υπογράμμισε: «Αν στους έξι μήνες της διακυβέρνησης δεν κάνουμε πράγματα, τότε θα χάσουμε γιατί υπάρχει αποδοχή 80% του κόσμου στο θέμα των αθλητικών και θα είναι ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν μπορούμε πλέον να πηγαίνουμε έτσι».