Ικανοποιημένος ο Ντάισελμπλουμ από την ψήφιση της συμφωνίας

Ικανοποιημένος ο Ντάισελμπλουμ από την ψήφιση της συμφωνίας

Απέφυγε να κάνει εικασίες και προβλέψεις ωστόσο εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την ψήφιση της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση για την Ελλάδα.

Σήμερα Παρασκευή το πρωί ο επικεφαλής του Eurogroup δεν έδωσε ούτε στίγμα για την αποψινή συνεδρίαση αποφεύγοντας πολλώ δε μάλλον στην κατάληξή της ξεγλιστρώντας λέγοντας πως οι συνομιλίες τελικά υπήρξαν εποικοδομητικές.

Σημειώνεται πως σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο ανέφερε ότι η δέσμευση της Ελλάδας με τα προαπαιτούμενα ήταν αρκετή για την πρώτη δόση από το πακέτο διάσωσης.

Τα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών επί του νέου προγράμματος για την ελληνική οικονομία παραδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο των υπουργών της ευρωζώνης, και στην παρούσα φάση αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων ανάμεσα στους προέδρους των δυο οργάνων Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αυτό δήλωνε από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας πως εφεξής, το τι μέλλει γενέσθαι εναπόκειται στα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Η εκπρόσωπος σημείωσε πως αναφορικά με την επικείμενη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενόψει της εξόφλησης -στις 20 Αυγούστου- δανείων της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παραμένει πιθανό τόσο το ενδεχόμενο χρηματοδότησης από τον μηχανισμό ESM με μακροπρόθεσμο ορίζοντα απόσβεσης και επί τη βάσει της νέας συμφωνίας, όσο και από τον μηχανισμό EFSM, με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η εκπρόσωπος ανέφερε πως εναπόκειται στα κράτη μέλη της ευρωζώνης να αποφασίσουν τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι όπως έχει δηλώσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προτιμότερη είναι η πρώτη διαδικασία, δηλαδή από τον ESM επί τη βάσει του νέου προγράμματος.

Τέλος, η εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί στο αυριανό Eurogroup από τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Πηγή: Newsbomb.gr