Οι δανειστές ήρθαν, οι εκλογές πλησιάζουν...

Οι δανειστές ήρθαν, οι εκλογές πλησιάζουν...

H «ώρα της αλήθειας» έρχεται κάθε φορά που οι εκπρόσωποι του «κουαρτέτου» των δανειστών έρχονται στην Αθήνα.

Αυτό συμβαίνει και τώρα καθώς άρχισαν οι ουσιαστικές συζητήσεις για το ζήτημα της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος. Είναι πλέον τυπικό στοιχείο της «πολιτικής οικονομίας» της ελληνικής κρίσης, πριν από αυτή την «ώρα της αλήθειας» στην εγχώρια σκηνή να ανεβαίνει μια παράσταση με ελάχιστα στοιχεία ρεαλισμού, που σκοπός της είναι να συσπειρώσει τους εκλογικούς και κομματικούς στρατούς προ της επερχόμενης καταιγίδας.

Στην περίπτωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος είχαμε την επανάληψη του «φαινομένου», χωρίς μάλιστα καν κάποια νέα... σκηνοθετικά ευρήματα. Όμως, από τη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στην ελληνική πρωτεύουσα οι εκπρόσωποι των δανειστών, το σκηνικό άλλαξε – και θα αλλάξει ακόμη περισσότερο, έως και «δραματικά», τους επόμενους έναν δυο μήνες μήνες. Μπαίνουμε στη διακεκαυμένη ζώνη των πολιτικών εξελίξεων, για τη σύντομη έλευση της οποίας είχαμε επίσης προειδοποιήσει σε ανύποπτο χρόνο...

«Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια», λέει η πασίγνωστη ελληνική παροιμία. Και ιδού, την αλήθεια για τις επερχόμενες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις την αποκάλυψε η Ένωση Κεντρώων, που σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Τα ψέματα της κυβέρνησης του Σύριζα θα λάβουν τέλος από τη Δευτέρα όπου ξεκινά η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης. Σταδιακά οι μάσκες θα πέσουν και ούτε πλέον οι επικοινωνιολόγοι του κ. Τσίπρα θα μπορέσουν να σώσουν την κατάσταση, διότι οι απαιτήσεις των δανειστών είναι μεγάλες, και είναι μεγάλες διότι ο Σύριζα υπέγραψε τα πάντα το περασμένο καλοκαίρι. Το θέμα είναι τι θα κάνετε τώρα, κ. Τσίπρα; Θα συνεχίσετε να σφυρίζετε αδιάφορα χρησιμοποιώντας τη βαρουφάκειο τακτική ή θα βάλετε τάξη κόβοντας τις αληθινές παθογένειες προς εξοικονόμηση ικανοποιητικού ποσού για το κράτος;»

Ποιες είναι οι «απαιτήσεις των δανειστών»;

Πρώτο, πιο σκληρό Ασφαλιστικό, με σημαντική ,μείωση κύριων συντάξεων από τώρα.

Δεύτερο, διορθωτικά μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2016, ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, αλλά και για τους προϋπολογισμούς της επόμενης τριετίας.

Τρίτο, νέα διαρθρωτικά μέτρα στην αγορά εργασίας (απελευθέρωση απολύσεων).

Τέταρτο, η «αποπολιτικοποίηση» του Δημοσίου (οι δανειστές ενημερώθηκαν και αντιδρούν στις κομματικές προσλήψεις στο Δημόσιο, ενώ θέτουν ζήτημα και ανεξαρτητοποίησης συνολικά του φοροελεγκτικού – φοροεισπρακτικού μηχανισμού!

Διαβάστε περισσότερα στο www.rizopoulospost.com