Φύλλο και φτερό το ΔΝΤ, από το Wikileaks...

Φύλλο και φτερό το ΔΝΤ, από το Wikileaks...

Στον αέρα όλη η διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ μετά τα απίστευτα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από τους διαλόγους Τόμσεν - Βελκουλέσκου που υπεκλάπησαν στην Αθήνα και διέρρευσαν μέσω WikiLeaks

Αποκαλυπτικό διάλογο του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόλ Τόμσεν και της επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου ο οποίος έλαβε χώρα στις 19 Μαρτίου, δηλαδή την ημέρα αναχώρησης των κλιμακίων των θεσμών από την Ελλάδα για τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών έφερε στο φως το Wikileaks.

Σύμφωνα με τον εν λόγω διάλογο, τα στελέχη του ΔΝΤ εμφανίζονται να έχουν δεύτερες σκέψεις τόσο για την επιστροφή των κλιμακίων τους στην Ελλάδα – αναμένεται σήμερα 2 Απριλίου-, όσο και για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 και δείχνουν ξεκάθαρα πως θέλουν να εισαχθεί η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα στην ημερήσια διάταξη των θεσμών.

Το ΔΝΤ φαίνεται ξεκάθαρα απογοητευμένο από τη στάση των ευρωπαϊκών θεσμών στη διαπραγμάτευση και όπως προκύπτει δεν εμπιστεύονται τους χειρισμούς τους.

Μάλιστα, όπως προκύπτει επιθυμούν άμεσες αποφάσεις για το θέμα, φοβούμενοι ότι η ΕΕ πρόκειται να παραλύσει το πρώτο εξάμηνο του 2016, λόγω του διαφαινόμενου Brexit. Από το διάλογο αποκαλύπτεται πως στις 7 Απριλίου και παράλληλα με το Euro Working Group θα συγκληθεί το Washington Group, δηλαδή εμπειρογνώμονες που θα εστιάσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο Πόλ Τόμσεν εμφανίζεται να θέλει να πιέσει την Άνγκελα Μέρκελ, υποδεικνύοντας ότι πιθανή έξοδος του ΔΝΤ από την τρόικα θα εμφανισθεί ως κάτι κακό και θα την οδηγήσει σε άβολες (discomforting) ερωτήσεις στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας. Στην ίδια βάση ο ίδιος κάνει μια χαλαρή σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με ζήτημα των προσφύγων.

Διαβάστε ολόκληρο το διάλογο στο www.cnn.gr.