Πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία;

Πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία;

Μια απόλυτα ρεαλιστική προσέγγιση για το πιθανό σχέδιο των Τούρκων να δημιουργήσουν θερμό επεισόδιο στην περιοχή της Στρογγύλης στο Καστελόριζο...

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ταγαράς

Σχεδόν 2,5 μήνες πριν, εξέφραζα μέσω του site την πεποίθηση πως «Δεν υπάρχει, στην παρούσα φάση, πιθανότητα «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία». Σήμερα, οι συγκυρίες αλλά και οι προσωπικές κινήσεις των πρωταγωνιστών έχουν «αναγκάσει» την άποψή μου να απέχει παρασάγγας από το βασικό συμπέρασμα του άρθρου μου με τίτλο «Ορθολογισμός ναι, εθνικισμός όχι».

Ο Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε σε συνέντευξή του πριν από λίγες ημέρες πως δεν αποκλείει τουρκική απόβαση στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου (Μεγίστη, Στρογγύλη και Ρω). «Πρέπει να το λάβουμε σοβαρά αυτό υπόψη διότι στον συγκεκριμένο χώρο μπορεί να δράσει με μεγαλύτερη άνεση και επιπλέον η Στρογγύλη έχει το χαρακτηριστικό ότι διά της παρουσίας της εξασφαλίζει τη σύνδεση της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ. Συνεπώς, εάν από την κίνησή του θέλει να εξασφαλίσει πρώτον μία πολιτική ευχέρεια θα προτιμήσει τις περιοχές αυτές όπου δεν υπάρχει μεγάλη πληθυσμιακή μάζα, ούτως ώστε να δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις και δεύτερον να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά και καθοριστικά οφέλη», τόνισε ο διακεκριμένος καθηγητής προκαλώντας αίσθημα φόβου αλλά και ρίγη συγκίνησης σε αρκετούς συμπολίτες μας που ανυπομονούν να χρησιμοποιήσουν τα σκουριασμένα γιαταγάνια των προγόνων τους.

Ενώ λοιπόν γίνεται μια προσπάθεια κατευνασμού των εθνικιστικών κορωνών με σκοπό την ειρήνη και την ευημερία στην πολύπαθη αυτή γωνιά των Βαλκανίων, ο ηγέτης του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχει διαφορετική άποψη. Με δηλώσεις που σε προγενέστερες εποχές θα αποτελούσαν casus belli, δυναμίτισε ξανά το κλίμα μεταξύ των δύο γειτόνων περίπου 40 μέρες πριν το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. «Αν θέλουν να ξαναπέσουν στη θάλασσα, εάν τραβάει η ψυχή τους να κυνηγηθούν, καλώς να ορίσουν, ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος. Κάποιοι να εξηγήσουν στην ελληνική κυβέρνηση τι έγινε το 1921 και 1922. Αν δεν υπάρχει κανείς να τους εξηγήσει, εμείς μπορούμε να έρθουμε σαν σφαίρα στο Αιγαίο και να τους διδάξουμε πάλι την ιστορία. Μην ζορίζεστε και μην ενθουσιάζεστε χωρίς λόγο. Ο ελληνικός λαός, που δεν υπολογίζει το δίκαιο του γείτονα, να σταματήσει να αποθρασύνεται», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως η Κύπρος είναι έδαφος τουρκικό και η ένωση είναι ένας μύθος φανταστικός.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.