Ανασχηματισμός: Στις 11 ανακοινώνεται το νέο κυβερνητικό σχήμα...

Ανασχηματισμός: Στις 11 ανακοινώνεται το νέο κυβερνητικό σχήμα...

Στις 11 θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, καθώς ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες και ο ανασχηματισμός είναι πλέον γεγονός...

Στις 11:00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Αναφορικά με το ποιοι θα δουν την πόστα της εξόδου και ποιοι θα παραμείνουν, οι πληροφορίες είναι πολλές. Αναμφίβολα κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος πιθανότατα θα αποχωρήσει. Για τη θέση του έχει ακουστεί το όνομα του μετριοπαθούς υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αλλά και το όνομα του πρώην υπουργού Θεόδωρου Ρουσόπουλου. Επίσης φαίνεται να αποχωρεί από το υπουργείο Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει νέο χαρτοφυλάκιο.

Ερωτηματικό αποτελεί και αν υπάρξουν αλλαγές στα υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού. Αμετακίνητοι θεωρούνται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδίας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Επίσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νυν γενικοί γραμματείς να αναβαθμιστούν διά της υφυπουργο- ποίησης, είτε προς επιβράβευση είτε προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις εκλογές. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Καράγιαννης, ο γραμματέας στο Άμυνας Αντώνης Οικονόμου και η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου.

Πάντως όλα δείχνουν πως ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός, με μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών και την αντικατάσταση ορισμένων, και θα πρόκειται για τον πρώτο μεγάλης κλίμακας ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό που επιδιώκει ο πρωθυπουργός με τη την αναδιάταξη των δυνάμεων στο κυβερνητικό σχήμα είναι η επίτευξη μιας επανεκκίνησης σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την ανάταξη της οικονομίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι ξεκάθαρος ο χρόνος εκδήλωσης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται εκπλήξεις τόσο για το χρόνο ανακοίνωσης του όσο και των αλλαγών που θα λάβουν χώρα.