Παραίτηση Μητσοτάκη ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, αποχώρησε η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Παραίτηση Μητσοτάκη ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, αποχώρησε η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Την παραίτηση του Πρωθυπουργού ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

«Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ανίκανη και αυταρχική, ανήθικη και επικίνδυνη. Θα έφτανε μόνο αυτή η έρευνα Τσιόδρα για να παραιτηθεί οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Με ποια αξιοπιστία θα δώσετε τη μάχη στο πέμπτο κύμα της πανδημίας που έρχεται την άνοιξη; Σας παραδώσαμε μια χώρα που με σκληρή δουλειά επαναφέραμε την κανονικότητα και σε δυόμιση χρόνια όλα είναι μια κρίση.

Φανείτε αντάξιος της ευθύνης και αντί για ψέματα να φερθείτε έντιμα και να δώσετε διέξοδο, να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές».

Αναλυτικά όσα είπε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσιπρας...

Να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων, παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη και προκηρύξτε εκλογές - Λέγατε ψέματα ενώ είχατε στα χέρια σας για μήνες έρευνα του πιο στενού σας συμβούλου κ. Τσιόδρα - Το δίλημμα είναι μία νέα αρχή με την κοινωνία ή νέα δεινά για την κοινωνία, αν θα έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική προστασία, μείωση των ανισοτήτων και άνοδο εισοδήματος ή πρόσκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς αντίκρυσμα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία - Πρώτο νομοσχέδιο της προοδευτικής κυβέρνησης η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η μερική διαγραφή του πανδημικού χρέους - Προϋπολογισμός που θεωρεί λήξασα την πανδημία και αγνοεί την κρίση ακρίβειας - Δουλειά σας είναι να εκχωρείτε δημόσιο πλούτο σε ιδιωτικά συμφέροντα, την ώρα που η πανδημία δίδαξε ότι αυτό είναι καταστροφικό

Βασικά σημεία ομιλίας Προϋπολογισμού

- Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε. Όχι οικονομικά, το αντίθετο για εσάς και σπόνσορές σας. Οικονομικά απειλούνται με πτώχευση χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εσείς πτωχεύσατε ηθικά κ. Μητσοτάκη.
- Το πρόβλημά σας δεν είναι ούτε η διαχειριστική ανεπάρκειά σας, ούτε ότι γίνατε επιταχυντής των κρίσεων που διαχειρίζεστε. Σε όλη την Ευρώπη έχουμε πανδημία, αλλά η Ελλάδα είναι χειρότερη σε θανάτους. Σε όλη την Ευρώπη έχουμε ανατιμήσεις, αλλά στην Ελλάδα έχουμε την ακριβότερη τιμή χονδρικής ρεύματος. Σε όλη την Ευρώπη έχουμε κλιματική κρίση, αλλά στην Ελλάδα έγιναν στάχτη τα περισσότερα στρέμματα δάσους για το μέγεθος της χώρας. Το πρόβλημα δεν είναι ούτε ότι οι άριστοι αποδείχθηκαν άχρηστοι, ούτε ότι το επιτελικό κράτος ανεπαρκές.
- Το πρόβλημα είναι ότι την ώρα του της υγειονομικής τραγωδίας και οικονομικής δυσπραγίας επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά και προσωπικά. Επιχειρήσατε να στήσετε έναν τεχνητό ψεύτικο θρίαμβο.
- Τώρα που τα πήλινα πόδια του ψεύδους καταρρέουν, ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος.
- Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή. Για τους ανθρώπους που μπορούσαν να είχαν σωθεί. Για τα νοικοκυριά που στενάζουν από την ακρίβεια στο ρεύμα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απειλούνται με λουκέτο από τα χρέη. Για τους αγρότες που βλέπουν το κόστος παραγωγής να γίνεται απαγορευτικό. Για τους νέους που βρίσκουν εμπόδια στη γνώση. Για τους εργαζόμενους που καταδικάζετε στο μεροκάματο της ανασφάλειας και της φτώχειας. Σε αυτήν την πραγματικότητα αντιπαρατάσετε προπαγάνδα και ψέμα.
- Σε έναν κόσμο που αλλάζει επιμένετε σε αποτυχημένες συνταγές. Στις μεγάλες φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι. Στην συμπίεση των εισοδημάτων ώστε οι μικρομεσαίοι να γίνονται φτωχοί και οι φτωχοί φτωχότεροι. Σε μία πειρατική λεηλασία του κράτους. Το ίδιο μοντέλο δηλαδή που μας οδήγησε στη χρεωκοπία και θα οδηγήσει πάλι εκεί αν δεν το αλλάξουμε έγκαιρα.
- Σε όλο τον κόσμο τα νεοφιλελεύθερα δόγματα ξεθωριάζουν. Η θεωρία για την αυτορρύθμιση της αγοράς πήγε στην άκρη στην πανδημία, όταν χρειάστηκε τα κράτη να ρίξουν σχεδόν 15 τρις δολάρια στην παγκόσμια οικονομία για να κρατηθεί ζωντανή. Η αντίληψη περί ασύμφορου ή πολυτελούς δημοσίου συστήματος Υγείας πήγε στην άκρη όταν χρειάστηκε να σωθούν εκατομμύρια ζωές. Ο Μπάιντεν κατέθεσε πλάνο ύψους 1.75 τρις για κοινωνικές δαπάνες. Η μέχρι πρότινος άτεγκτη ΕΕ διέθεσε 750 δισ. για την ανάκαμψη. Η Κομισιόν αναλαμβάνει πρωτοβουλία για δίκαιο και επαρκή κατώτατο μισθό. Και εσείς πού βρίσκεστε ενώ ο κόσμος αλλάζει; Έχετε αγκυροβολήσει στο βάλτο των συνταγών της χρεωκοπίας, έχετε παγιδεύσει τη χώρα στις εξυπηρετήσεις συμφερόντων. Όλοι ενισχύουν την παρέμβαση του κράτους στην οικονομία και το δημόσιο χώρο, εσείς ντιλάρετε με συμφέροντα.
- Όχι μόνο στο χώρο της Υγείας, που αφήνετε καθαρά από covid τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και οδηγείτε εκεί χιλιάδες συμπολίτες μας που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα παρατημένα στο έλεός τους νοσοκομεία. Όχι μόνο στην Παιδεία που αφήνετε 40.000 μαθητές εκτός ΑΕΙ γιατί ντιλάρατε με σχολάρχες. Όχι μόνο στην εργασία που διαλύσατε το 8ωρο και δικαιώματα γιατί ντιλάρατε με το ΣΕΒ και τους μεγαλοεργοδότες. Όχι μόνο στην ασφάλιση, που πήρατε το 1 δισ. από την 13η σύνταξη, ολόκληρη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για να καλύψετε τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικής επικούρισης γιατί ντιλάρατε με τα funds. Και στην ενέργεια, που εκχωρήσατε μεσούσης της κρίσης το 17% της ΔΕΗ και το 49% του ΔΕΔΔΗΕ γιατί πάλι ντιλάρατε με funds.
- Δουλειά σας είναι να εκχωρείτε δημόσιο πλούτο σε ιδιωτικά συμφέροντα, την ώρα που η πανδημία δίδαξε ότι αυτό είναι καταστροφικό.
- Το δίλημμα είναι σε όλο τον κόσμο αν μετά την πανδημία θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα επιστρέψουμε στην απολυταρχία των ασύδοτων αγορών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αν θα έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική προστασία, μείωση των ανισοτήτων και άνοδο εισοδήματος ή πρόσκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς αντίκρυσμα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.
- Το τιμόνι της Ευρώπης έχει αλλάξει χέρια και εσείς επιμένετε στις χρεωκοπημένες συνταγές του χθες.
- Το μεγάλο δίλημμα στην Ευρώπη είναι ανάμεσα στις δυνάμεις του χθες και τις δυνάμεις του αύριο, της συντήρησης και της προόδου.
- Στην Ελλάδα είναι ακόμα πιο σαφές: Με την προοδευτική παράταξη για δρόμους κοινωνικής δικαιοσύνης ή με τη Δεξιά του πελατειακού κράτους, της διαπλοκής και των ανισοτήτων. Με μία νέα αρχή με την κοινωνία ή σε νέα δεινά για την κοινωνία
-Η απάντησή σας αποτυπώνεται στο σημερινό προϋπολογισμό. Στην αχρείαστη δημοσιονομική προσαρμογή. Προβλέπετε μείωση ελλείμματος 6 μονάδες το 2022. Ποιος σας ανάγκασε να δεσμευθείτε σε χρονιά πανδημίας στη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε όλη την Ευρώπη ως το 2024; 9 μονάδες, δηλαδή σχεδόν 11 δισ. ευρώ σε μία διετία. Γιατί, ποιος σας ανάγκασε; Διαπίστωσα από τη συζήτηση με τον Επίτροπο Οικονομικών πως δεν σας το ζήτησε η Κομισιόν.
- Όταν όλοι μιλούν για την επόμενη μέρα του Συμφώνου Σταθερότητας, εσείς επιλέγετε να υποτάξετε τη χώρα στην πιο σκληρή τήρηση του παλιού Συμφώνου. Αδιαφορείτε για την στήριξη του ΕΣΥ. Για τη στήριξη εργαζομένων και μικεομεσαίων. Για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους.
- Παρουσιάζετε προϋπολογισμό που έχει ως δεδομένο ότι η πανδημία έληξε. Σε ποιο κόσμο ζείτε; Αλλά αφού τη νίκησε ο Μητσοτάκης 3 φορές ως σήμερα, δεν υπάρχει πανδημία. Άρα δεν υπάρχει πανδημία, δεν χρειάζονται δαπάνες για το ΕΣΥ ούτε για τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις στην οικονομία.
- Παρουσιάζετε προϋπολογισμό που αγνοεί την κρίση ακρίβειας και ανατιμήσεων. Είναι εικονικός και εκτός πραγματικότητας. Ζούμε την κορύφωση της πανδημίας και πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και εσείς κάνετε ότι δεν υπάρχουν. Ακόμα και αν σταματήσει, που λέγατε ότι θα είναι παροδικό φαινόμενο, οι τιμές θα σταματήσουν ψηλά, δεν θα κατέβουν με ένα μαγικό ραβδί.
- Ορισμός της προχειρότητας και έλλειψης στρατηγικής να ανακοινώνεις κάθε τόσο έκτακτα μέτρα για το ρεύμα και τρεις μέρες μετά να χρειάζεται να ανακοινώσεις και νέα έκτακτα μέτρα. Αυτό σημαίνει προχειρότητα, έλλειψη κατανόησης του προβλήματος. Και σήμερα ενώ ψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό και μέσα στον πανικό στο τέλος της 5ήμερης διαδικασίας να έρχεστε να προσθέσετε νέα έκτακτα μέτρα, που σε 20 μέρες θα έχουν πάλι ξεπεραστεί. Για να δώσετε κάτι να παίζουν το βράδυ τα δελτία ειδήσεων, αυτή είναι η μόνη έγνοια σας.
- Μηδέν δαπάνες στον προϋπολογισμό για τη στήριξη νοικοκυριών, καμία στήριξη στους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
- Εν μέσω πανδημίας κόβετε 820 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Υγείας, ενώ ακόμα και όσα δαπανήθηκαν φέτος κρίθηκαν ανεπαρκή. Τα κονδύλια φέτος για την πανδημία ήταν 1,25 δισ. και γίνονται για το 2022 736 εκατ. ευρώ. Κανείς δεν σας ανάγκασε, επιλογή σας είναι, σχέδιο είναι. Αφήνετε κενά στο ΕΣΥ για να φέρετε αύριο κερδοσκόπους της Υγείας να τα καλύψουν. Αυτό όμως για τους πολλούς σημαίνει χειρότερη περίθαλψη, και για όσους πάσχουν από βαριά νοσήματα λιγότερες ευκαιρίας ίασης και επιβίωσης.
- Μην επιχειρήσετε να συγκρίνετε προϋπολογισμούς μνημονίων χωρίς πανδημία με προϋπολογισμούς πανδημίας, εκτός μνημονίων και χωρίς Σύμφωνο Σταθερότητας. Ακόμα και αν το κάνετε με απολύτως ανόμοιες συγκρίσεις, να ξέρετε ότι μας παραδώσατε το 2015 τα δημόσια νοσοκομεία σε χρεωκοπία και με 715 εκατ. ταμειακό έλλειμμα και με 5 ευρώ για είσοδο στους ασθενείς και φραγή στην είσοδο για τους ανασφάλιστους. Και έχετε το θράσος να κουνάτε και το δάχτυλο. Και σας παραδώσαμε νοσοκομεία με 960 εκατ. ευρώ ταμειακό πλεόνασμα.
- Είμαστε η μόνη κυβέρνηση στην ιστορία που παρέδωσε στην επόμενη πλεονάσματα στα ταμεία και ρυθμισμένο χρέος και ταυτόχρονα ενισχυμένο κοινωνικό κράτος. Η παράταξή σας οδήγησε στα μνημόνια, τη χρεωκοπία και την ανασφάλεια, η δική μας έβγαλε την οικονομία από την κρίση, από τα μνημόνια και συμμάζεψε τα οικονομικά και ενίσχυσε την κοινωνική συνοχή.
- Δυστυχώς συνεχίζετε στον δρόμο του παρελθόντος. Πελατειακό κράτος και φοροελαφρύνσεις για τους λίγους, διαλυμένο κοινωνικό κράτος και μείωση εισοδήματος για τους πολλούς.
- Αυτό αντικατοπτρίζει ο προϋπολογισμός σας. Μαχαίρι στο ΕΣΥ, μαχαίρι και στα αναγκαία μέτρα στήριξης που μηδενίζονται για το 22. 12,3 δισ. ευρώ αφαιρούνται από την οικονομία. Τραβάτε την πρίζα και αφήνετε τον κόσμο ξεκρέμαστο.
- Τα ίδια και με το ιδιωτικό χρέος, καμία παρέμβαση. Κυνηγάνε μέρα νύχτα τους ανθρώπους με τη θηλειά στο λαιμό. Γιατί δεν υιοθετείτε την πρότασή μας για μερική διαγραφή πανδημικού χρέους προς τις επιχειρήσεις; Να βγείτε και να γελάσετε απέναντι στους μικρομεσαίους που σας στηρίξανε και στη μεσαία τάξη. Αυτοί είστε. Γιατί δεν την υιοθετείτε, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την έξοδο από τα μνημόνια, με διαγραφή και βασικής οφειλής για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία.
- Τα ίδια κάνετε και με τους μισθούς. Καθηλωμένους σε επίπεδα πείνας και ταπείνωσης. Εσείς δεν υποσχόσασταν καλύτερες δουλειές κ. Μητσοτάκη; Δεν δεσμευθήκατε για αύξηση κατώτατου μισθού διπλάσια της ανάπτυξης όταν πιεστήκατε επειδή κάναμε αύξηση 11% το 2019; Όλη η Ευρώπη είχε ύφεση αλλά ο κατώτατος δεν αυξήθηκε μόνο στην Ελλάδα και την Εσθονία. Δεν προχωράτε γιατί έχετε δεσμεύσεις, όχι με τους μικρομεσαίους αλλά με όσους βγάζουν υπερκέρδη από τη μείωση του μισθολογικού κόστους, τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις πλατφόρμες και τις τράπεζες. Είναι αυτοί με τους οποίους ντιλάρετε διαρκώς κ. Μητσοτάκη.
- Εμείς δεσμευόμαστε. Το πρώτο νομοσχέδιο της προοδευτικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η μερική διαγραφή του πανδημικού χρέους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
- Δεν κόβετε μόνο κοινωνικές δαπάνες και εισοδήματα, αλλά φορτώνετε και νέα βάρη. Διαφημίζετε αύξηση εσόδων από φόρους και λέτε ότι θα έρθει μέσα από τον ΦΠΑ και την ανάπτυξη. Τι μαθηματικά είναι αυτά; Η ανάπτυξη για το επόμενο έτος υπολογίζεται στο 4,5%, αλλά η αύξηση εσόδων από φόρους στο 7,5%. Ποιοι θα κληθούν να κλείσουν την τρύπα του 3%; Τα συνήθη υποζύγια, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
- Η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή όμως δεν σας αποτρέπει από το να αυξήσετε κατακόρυφα τις πιστώσεις για εξοπλιστικά. Γιατί μπαίνουμε σε κούρσα εξοπλισμών, όπως είπε ο εισηγητής σας; Και εδώ πιστή αντιγραφή της πρακτικής της παράταξής σας που οδήγησε στη χρεωκοπία. Για το 2020 το ποσό για εξοπλιστικά ήταν 515 εκατ. ευρώ. Το 2021 εκτοξεύθηκε στα 2,5 δισ και σήμερα προσθέτετε άλλα 808 εκατ. ευρώ. Ο αμυντικός προϋπολογισμός επιστρέφει στα επίπεδα του 2009, τη χρονιά της χρεωκοπίας. Πληρώνουμε το ακριβότερο τίμημα για εξοπλιστικά σε όλο το ΝΑΤΟ.
- Κανείς δεν είπε μη δαπανάμε λελογισμένα για άμυνα, αλλά αυτή είναι αλόγιστη αύξηση δαπανών. Χωρίς σχέδιο, χωρίς διαφάνεια με νομικά έωλες εντολές του Πρωθυπουργού που δεν προκύπτουν από τις εισηγήσεις των επιτελείων με βάση πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες. Χωρίς πρόβλεψη συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και στήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Κορυφαίο παράδειγμα το Κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, που δίνετε 2 δισ. με τρομακτική υπερκοστολόγηση, ενώ θα μπορούσαμε να το αναπτύξουμε με το 1/3 του κόστους. Κάνετε σαν για κάποιο λόγο θέλετε οι αγορές όλης της δεκαετίας να γίνουν όσο είστε πρωθυπουργός. Σαν να μην πήραμε κανένα μάθημα από το πώς φτάσαμε στην οικονομική κρίση. Ούτε κανένα μάθημα από εκείνους που με το ίδιο πρόσχημα της Άμυνας βρέθηκαν στο τέλος σε δικαστικές περιπέτειες.
- Ανάπτυξη δεν είναι μόνο οι δείκτες αλλά και το θετικό αποτύπωμα στις ζωές των ανθρώπων. Δε θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι. Είναι ζωτική ανάγκη να αμβλυνθούν οι χαώδεις ανισότητες. Η κυβέρνησή σας κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.
- Σύμφωνα με την ΙΝΕ της ΓΣΕΕ η έκρηξη ακρίβειας έχει μειώσει 10% την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού τον περασμένο μήνα. Έχουμε τη μεγαλύτερη ανεργία στην ΕΕ. Η πανδημία επιβάρυνε τα πιο νεαρά και πιο δυναμικά τμήματα του πληθυσμού.
- Εάν συνυπολογιστεί το κόστος διαβίωσης, κόστος ενοικίου, τόκους δανείων ή κόστος συντήρησης κατοικίας, τότε συμπεραίνουμε πως μεγάλο μέρος του μέσου νοικοκυριού εισέρχεται στη λεγόμενη «ζώνη υλικής αποστέρησης».
- Η πλειονότητα μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατέγραψε σημαντική μείωση κύκλου εργασιών. Και μέσα σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση πάγωσε τις πληρωμές από το ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα χιλιάδες ανάδοχοι, επιχειρήσεις, αγρότες, επαγγελματίες να παραμένουν απλήρωτοι.
- Το Ταμείο Ανάκαμψης με την πολιτική σας από μεγάλη ελπίδα γίνεται η μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, δηλαδή οι μικρομεσαίες, είναι αποκλεισμένες από τα 12,7 δισ. Αποκλεισμένες από το Ταμείο, από τον τραπεζικό δανεισμό, χωρίς ρευστότητα και γεμάτες χρέη, πώς θα επιβιώσουν; Αυτή είναι η μεσαία τάξη στο όνομα της οποίας κερδίσατε τις εκλογές. Από εκεί που τους ονομάζατε ραχοκοκκαλιά της οικονομίας, τώρα έχουν γίνει ζόμπι που πρέπει να φύγουν από τη μέση.
- Πέρυσι λέγατε ότι θα απορροφήσετε και εκταμιεύσετε 2,6 δισ. Τον Ιούνιο στο Μεσοπρόθεσμο αναθεωρήσατε στο 1,6 δισ. και τελικά σήμερα η απορροφητικότητα τελικά είναι 150 εκατ. ευρώ.
- Οι μεγάλες εισηγμένες παρουσιάζουν βλετιωμένες επιδόσεις και οι μικρομεσαίες στενάζουν, το κόστος ζωής αυξάνεται και οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι. Αποτέλεσμα είναι παρά την ανάπτυξη, τελικά οι ανισότητες να διευρύνονται σε όλα τα επίπεδα.
- Επιστρέφετε στο μοντέλο που οδήγησε στη χρεωκοπία για να εξυπηρετήσετε φίλους και χορηγούς.
- Το ψέμα και η εξαπάτηση έχει κοντά ποδάρια. Είπατε στη ΔΕΘ ότι με τα μέτρα που ανακοινώσατε ο λογαριασμός στο ρεύμα θα αυξηθεί μόνο 2 ευρώ. Δεν ντραπήκατε; Δεν σκεφτήκατε ότι θα καταλάβει το ψέμα μόλις ο κόσμος δει τους λογαριασμούς;
- Χρωστάτε ορισμένες απαντήσεις για την πανδημία κ. Μητσοτάκη. Η χώρα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης σε θανάτους. Γιατί αδιαφορείτε για την ενίσχυση του ΕΣΥ; Για την πρωτοβάθμια φροντίδα; Γιατί καταφεύγετε διαρκώς στα ψέματα μέσα στην τραγωδία;
- Είπατε ψέματα τρεις φορές ότι η πανδημία τελειώνει. Ότι έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων, για την κατάσταση στο ΕΣΥ. Γιατί είπατε ψέματα πριν 15 μέρες για τους εκτός ΜΕΘ ασθενείς; Ότι είναι το ίδιο να είσαι διασωληνωμένος σε ράντζο και σε ΜΕΘ και ότι δεν είχατε στοιχεία να δείχνουν το αντίθετο; Και είχατε στα χέρια σας για μήνες έρευνα του πιο στενού σας συμβούλου. Δεν ντρέπεστε να λέτε τέτοια πράγματα στους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν; Και δεν ντρέπεστε να λέτε ακόμα και σήμερα ψέματα για τα ψέματα; Ότι δήθεν δε λάβατε γνώση της μελέτης που έκαναν ο κ. Λύτρας με τον κ. Τσιόδρα; Και ψάχνετε πού να φορτώσετε την ευθύνη; Τη μία ο γγ του Υπουργείου, την άλλη υπουργός,σε λίγο θα ψάξετε και τον κλητήρα του Υπουργείου.
- Εσείς δεν δηλώνατε ότι σας ενημερώνει ο κ. Τσιόδρας τρεις φορές την εβδομάδα για όλα τα δεδομένα; Τι λέτε τώρα; Ότι δεν σας ενημέρωσε για τα στοιχεία θνητότητας εκτός ΜΕΘ; Δεν σας είπε ότι το 38,5% των θανάτων θα είχαν αποφευχθεί αν είχατε ενισχύσει το ΕΣΥ; Ότι το 87% όσων διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν; Ότι υπάρχουν νοσοκομεία στην Αττική με 35% θνητότητα και στην περιφέρεια με 80%. Ότι η θνητότητα στην Ευρώπη είναι μεταξύ 25-35% και στην Ελλάδα 63,5%;
- Αν δεν τα ξέρατε θα έπρεπε να παραιτηθείτε για εγκληματική και επικίνδυνη αμεριμνησία στην πανδημία. Αν τα ξέρατε και λέτε συνειδητά ψέματα, έπρεπε να παραιτηθείτε για επικίνδυνο κυνισμό.
- Δεν ήρθα να σας ρωτήσω. Είναι βέβαιο ότι τα ξέρατε, αλλά δεν θέλατε να χαλάσει το αφήγημα της επιτυχίας. Των δήθεν 1.300 κλινών που είναι μαγική εικόνα, αφού με 700 ασθενείς σε ΜΕΘ έχουμε πληρότητα 100%. Των δήθεν προσλήψεων στο ΕΣΥ. Ούτε θέλατε να παραδεχθείτε αυτό που είπε ο κ. Βασιλακόπουλος, ότι φτιάξατε ΜΕΘ χωρίς προδιαγραφές για αυτό έχουμε αυξημένη θνητότητα.
- Γιατί αν τα παραδεχόσασταν όλα αυτά, θα παραδεχόσασταν ότι χάσαμε χιλιάδες ανθρώπους που μπορούσαν να είχαν σωθεί.
- Είναι λοιπόν εγκληματικές οι ευθύνες σας. Και ακόμη πιο εγκληματικό το ψέμα που τις συνοδεύει στις δικαιολογίες σας.
- Είστε ο ίδιος που λέγατε στις πυρκαγιές ότι μετρούσατε στρέμματα και ενώ εμείς φέρετρα. Τώρα τι μετράτε κ. Μητσοτάκη;
- Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ένα δευτερόλεπτο αν δεν έλεγε αμέσως συγγνώμη ή αν δεν παραιτούνταν.
- Εμείς όμως, έχουμε υποχρέωση μπροστά σε μία κοινωνία που δοκιμάζεται από την πανδημία, την ακρίβεια, το φόβο, την ανασφάλεια, να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα. Χωρίς αυταπάτες και ταλαντεύσεις. Μπορεί να περιμένει κανείς από τη σημερινή κυβέρνηση ότι θα σκύψετε πάνω από τα προβλήματα της κοινωνίας; Ότι θα ακούσετε τις προτάσεις που διατυπώνονται; Ότι θα κατανοήσετε ότι σέρνετε τη χώρα σε αδιέξοδα και νέες τραγωδίες; Η δική μας απάντηση πλέον είναι ΟΧΙ. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα ότι θα αλλάξετε.
- Όλο το προηγούμενο διάστημα όλη η αντιπολίτευση καταθέσαμε προτάσεις, βάλατε πλάτη, παραμερίσαμε πολιτικές αντιπαραθέσεις.
- Σήμερα όμως, δύο χρόνια μετά, γίνεται φανερό ότι στο όνομα της ανθρώπινης ζωής έχουμε χρέος να πράξουμε το αντίθετο, να μην σας αφήσουμε να συνεχίσετε.
- Εκμεταλλευθήκατε την πανδημία και την πίστωση χρόνου που σας δώσαμε, για να χτίσετε το μύθο σας. Όχι για να συνεργαστείτε με τις πολιτικές δυνάμεις για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή.
- Εκμεταλλευθήκατε την πανδημία για να φτιάξετε καθεστώς στα ΜΜΕ με τα χρήματα των φορολογουμένων, αντί για καμπάνια εμβολιασμού.
- Εκμεταλλευθήκατε την πανδημία για πρωτοφανές καθεστώς απευθείας αναθέσεων, μόνο σε 18 μήνες έχουμε ρεκόρ 4,9 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Με εταιρίες φίλων που φτιάχνονται τρεις μέρες πριν πάρουν τη δουλειά. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τόσο ανεξέλεγκτη διαφθορά με την εμπλοκή της ίδιας της ανώτατης εξουσίας, όπως καλά είπε από αυτό το βήμα η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, Μαξίμου ΑΕ.
- Η κυβέρνηση αποδείχθηκε αναποτελεσματική, ανίκανη να διαχειριστεί τα προβλήματα. Αποδείχθηκε αυταρχική, αδιάφορη για τις αγωνίες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ανήθικη και επικίνδυνη.
- Θα έφτανε μόνο η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα, η αγνόηση των ειδικών που κόστισε χιλιάδες ζωές, αλλά και τα ψέματα που ακολούθησαν για να παραιτηθεί οποιαδήποτε κυβέρνηση άλλης ευρωπαϊκής χώρας.
- Αναρωτιόμουν αν μπορείτε και αν θέλετε. Είναι πλέον σαφές πως ούτε μπορείτε. Μετά και τη μελέτη Τσιόδρα Λύτρα είναι φανερό ότι ούτε θέλετε.
- Με ποια αξιοπιστία θα δώσετε εσείς μάχη απέναντι στο 5ο κύμα κ. Μητσοτάκη που θα έρθει την Άνοιξη; Με ποια στρατηγική θα στηρίξετε την κοινωνία που υποφέρει από την ακρίβεια; Τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που ζουν το σύνδρομο της 3ης εβδομάδας;
- Σας παραδώσαμε μία χώρα που καταφέραμε να επαναφέρουμε κανονικότητα και σε 2 χρόνια η κανονικότητά σας είναι μία νέα διαρκής κρίση.
- Έχετε τη δυνατότητα να φανείτε αντάξιος της ευθύνης. Να σταθείτε στο βήμα και αντί για δικαιολογίες και ψέματα, να φερθείτε έντιμα. Να δώσετε τέλος στο αδιέξοδο. Μία είναι η λύση στο αδιέξοδο. Να παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη και να προκυρήξετε εκλογές. Πατάτε 2,5 χρόνια στο λαιμό της χώρας, στηριζόμενοι σε χορηγούμενα με κρατικό χρήμα ΜΜΕ και σε αποτελέσματα δημοσκοπήσεων. Ιδού η Ρόδος λοιπόν. Στο όνομα μίας κοινωνίας που υποφέρει, σας ζητάμε να δώσετε λύση.
- Αποτύχατε να διαχειριστείτε τις κρίσεις. Είστε όχι μόνο ανεπαρκής, αλλά και επικίνδυνος για να διαχειριστείτε τα αποτελέσματα όσων δημιουργήσατε. Είστε κυβέρνηση ενόχων για τα πολλαπλά δράματα και τις πληγές της χώρας και τις κοινωνίας. Ως εδώ!
- Σας ζητώ να δώσετε το δικαίωμα στο λαό να σας κρίνει. Για να ξεφύγει η Ελλάδα από τον κλοιό της πολιτικής σας. Να αποκαταστασθεί η εμπιστοσύνη, να δώσουμε τη μάχη της πανδημίας ενωμένοι. Να θεμελιώσουμε την ανάπτυξη για όλους με κριτήρια δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.
- Δε το ζητώ μόνο από εσάς κ. Μητσοτάκη, πρωτίστως από όσους μας παρακολουθούν, την ελληνική κοινωνία.
- Καλώ τους Έλληνες να αντισταθούν στην πολιτική, την αλαζονεία, τη διαφθορά και τη φθορά που εκπροσωπείτε. Να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων.
- Υπάρχει ελπίδα για το αύριο, ο δρόμος της προστασίας και της αξιοπρέπειας.
- Η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη θα κάνει πάλι το καθήκον της. Είμαστε εδώ αποφασισμένοι, με όραμα και σχέδιο να εξασφαλίσουμε το αύριο της προόδου. Θέλουμε, μπορούμε και θα το κάνουμε μαζί με την κοινωνία.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr