Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Μας χωρίζει... χάος, είπατε δεκάδες ψέματα»

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Μας χωρίζει... χάος, είπατε δεκάδες ψέματα»

Ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στην αναφορά ότι «έχει τελειώσει πολιτικά».

Για μια πρόταση δυσπιστίας που είχε ως στόχο να σωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την πτώση στην τρίτη θέση έκανε λόγο στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι είπε δεκάδες ψέματα στην ομιλία του, επιχειρώντας να διχάσει την κοινωνία.

«Κύριε Τσίπρα μας είπατε στην αρχή της ομιλίας σας ότι έχω τελειώσει πολιτικά. Φαντάζομαι ότι η εκτίμησή σας αυτή είναι τόσο ακριβής όσο όταν λέγατε ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να κερδίσει εκλογές ο κύριος Μητσοτάκης» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό είχα προβλέψει ότι το επόμενο στοίχημα για την αξιωματική αντιπολίτευση θα ήταν να παραμείνει δεύτερο, αντί για τρίτο κόμμα στην επόμενη Βουλή. Και πράγματι λίγες εβδομάδες μετά ο αρχηγός του φαίνεται να με επιβεβαιώνει απόλυτα, με μία αμήχανη και αδιέξοδη πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, αναδεικνύει έμπρακτα το δικό του υπαρξιακό πρόβλημα. Τι άλλο μπορεί να δηλώνει αυτή η άκυρη πρωτοβουλία, εκτός από την απελπισμένη του απόπειρα να δείξει ότι ο χώρος του διατηρείται χωρις οι υποστηρικτές του να φυλλορροούν προς άλλα κόμματα όπως καταγράφουν οι τελευταίες έρευνες. Γιατί θυμήθηκε τώρα τις εκλογές που πριν από λίγους μήνες απέρριπτε, αν όχι για να κλείσει εσωκομματικές πληγές που άνοιξαν πριν από το συνέδριο του;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια κατηγόρησε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ για διαστρέβλωση της πραγματικότητας. «Ακούσαμε τον κύριο Τσίπρα να κάνει αυτό το οποίο ξέρει να κάνει πάρα πολύ καλά, να διαστρέφει την αλήθεια κατασκευάζοντας μία εικονική πραγματικότητα καταστροφής. Το ξεπεράσατε κύριε Τσίπρα, κάθε πρόταση και δύο ψέματα όχι ένα. Έχω ζητήσει από τους συνεργάτες μου και θα φροντίσουμε να κάνουμε την σχετική ανακοίνωση, από δομήσουμε ένα ένα τα ψέματα τα οποία είπατε σήμερα σε αυτήν εδώ πέρα την αίθουσα».

Για χρήση διχαστικών συνθημάτων κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει πως οι πολίτες τον παρακαλούν να κυβερνήσει ξανά. «Η αλήθεια μπορεί να χρησιμοποιείται σαν ένα μαλακό γάντι που συχνά φοριέται κι ανάποδα. Αυτό το γάντι η κυβέρνηση το σηκώνει όσο προσχηματικό και γεμάτο πολιτικές κηλίδες και να είναι. Και το σηκώνει, όχι για να απαντήσει στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να μιλήσει στους πολίτες για την πραγματική εικόνα της χώρας σήμερα».

«Η συγγνώμη ενός πρωθυπουργού είναι πολιτική πράξη με ειδικό βάρος»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης του παρά τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία, όπως είπε, και σημείωσε: «Καταφέρουμε να περάσουμε μέχρι τώρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες μέσα από όλες αυτές τις θύελλες. Σήμερα η Ελλάδα είναι διπλωματικά και αμυντικά πιο ισχυρή από ποτέ. Με την κοινωνία και την οικονομία όρθιες απέναντι στην επέλαση του κορονοϊού. Με την παιδεία και την υγεία να αναβαθμίζεται αναβαθμίζονται, το κράτος να ψηφιοποιείται και τους φόρους να μειώνονται. Είμαστε ικανοποιημένοι; Απαντώ αμέσως αρνητικά. Όχι γιατί είμαστε στην λάθος κατεύθυνση, ούτε γιατί δεν έχουμε ταχύτητα, αλλά γιατί δεν έχουμε όλοι σε όλα την ταχύτητα την οποία πρέπει. Αυτό ισχύει και για τα προβλήματα τα οποία συναντήσαμε στην τελευταία χιονοθύελλα».

Αναφερόμενος στην κακοκαιρία «Ελπίδα» επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν έχει τοποθετηθεί κατά της ιδιωτικής εταιρίας που διαχειρίζεται την Αττική Οδό. «Λυπάμαι που η συγγνώμη μου δεν έγινε αντιληπτή από όσους ποτέ δεν τη διατύπωσαν. Δεν απευθύνεται σε εσάς όμως. Απευθύνεται στους οδηγούς που έμειναν στους δρόμους εγκλωβισμένοι στην Αττική οδό αλλά και στους ταξιδιώτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Απευθύνεται και στους συμπολίτες μας που στερήθηκαν για μέρες το ρεύμα. Όσοι δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές θα πρέπει να μάθουν πως η δημόσια αυτοκριτική και η συγνώμη ενός πρωθυπουργού δεν είναι μια απλή λέξη. Είναι μια πολιτική πράξη με ειδικό βάρος και με ξεχωριστή σημασία, η οποία οφείλει να βρίσκει το ισοδύναμο της σε συγκεκριμένες λύσεις».

Σχετικά με την αποζημίωση στους εγκλωβισμένους πολίτες ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν θα επικαλεστώ την παρέμβαση μου για να αποζημιωθούν όσοι εγκλωβίστηκαν και ούτε θα αναφερθώ στην έρευνα που διεξάγεται για το πως απλώθηκε σε άλλες κεντρικές αρτηρίες. Όσο για την ηλεκτροδότηση, χάρη στις προσπάθειες του υπουργείου και του ΔΕΔΔΗΕ επανήλθε πολύ πιο γρήγορα από ότι στην «Μήδεια»» είπε ο κ. Μητσοτάκης και έφερε στη συνέχεια ως παράδειγμα χώρες του εξωτερικού που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία και έμειναν χωρίς ρεύμα, χωρίς αυτό να γίνεται όπλο από την αντιπολίτευση.

Στοιχεία έδωσε ο πρωθυπουργός και για το επίπεδο εμβολιασμού στη χώρα, υπογραμμίζοντας: «Το 84% των ενηλίκων Ελλήνων είναι πια θωρακισμένο. Αν ήμασταν σε αυτό το ποσοστό τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο πιστεύω ότι θα είχαμε γλιτώσει χιλιάδες συμπολίτες μας. Το 91% των συμπολιτών μας άνω των 60 είναι κι αυτό θωρακισμένο. Αργά αλλά σταθερά τα κρούσματα φαίνεται ότι υποχωρούν ενώ το εθνικό σύστημα υγείας ανταποκρίνεται στην πίεση. Αλλά δεν τελειώσουμε με την πανδημία. Ο αγώνας του εμβολιασμού από τη μία, της επιφυλακής από την άλλη, πρέπει να συνεχιστεί ανυποχώρητα».

«Την 1η Μαΐου η δεύτερη αύξηση κατώτατου μισθού»

Για μεθοδικό συνδυασμό οικονομίας και υγείας έκανε λόγο στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα εμφάνισε ανάπτυξη πολύ πάνω από 7%, επίδοση που βρίσκεται στις τρεις υψηλότερες της Ευρώπης. Κουβέντα δεν είχατε να πείτε για το γεγονός ότι μέσα στην πανδημία η Ελλάδα παρουσίασε την μεγαλύτερη πτώση ανεργίας από οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος που ανακοινώθηκε προχθές από την ευρωπαϊκή επιτροπή δείχνει τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να σημειώνουν ρεκόρ εικοσαετίας. Οι εξαγωγές και η βιομηχανία κινούνται ανοδικά. Οι ελληνικές καταθέσεις, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, έφτασαν σε σημείο ρεκόρ το μήνα Δεκέμβριο του 2021. Σε αυτό βοήθησε και η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει για δεύτερη φορά τον κατώτατο μισθό τον Μάιο αυτού του έτους» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας ότι πρόκειται για την εφαρμογή μόνιμων μέτρων με κοινωνική και αναπτυξιακή στόχευση.

«Κάνατε πρόταση δυσπιστίας για τον κ. Φουρθιώτη;»

Σχετικά με τις κατηγορίες για σχέσεις μελών της κυβέρνησης με τον παρουσιαστή Μένιο Φουρθιωτη, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Αφιερώσατε το ένα τρίτο της ομιλίας σας για τον κύριο Φουρθιώτη. Πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο που μεγαλούργησε επί δικών σας ημερών και παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη επί των δικών μας ημερών. Αναρωτιέμαι αν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με αυτή την επιλογή σας. Γι’ αυτό την κάνετε τελικά αυτή την πρόταση δυσπιστίας; Για τον κύριο Φουρθιώτη. Είναι τόσο σημαντικός στο πολιτικό στερέωμα. Βρήκα ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κύριος Φουρθιώτης είναι τόσο σημαντικός στον πολιτικό διάλογο που κανένας άλλος αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο όποιος πήρε τον λόγο, δεν έκανε ούτε μία αναφορά σε αυτόν. Κανείς, μόνο εσείς. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε, πόσο πιο απελπισμένος θα γίνετε;».

«Ντροπή σας για τη σκευωρία της Novartis»

Αναφορά και στην υπόθεση Novartis και τις τελευταίες αρχειοθετήσεις έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποιος καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.

«Δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο κύριος Σαμαράς και ο κύριος Ποκραμμενος, τέσσερα στελέχη του κόμματος μας, οι κύριοι Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης, Λυκουρέντζος και Σαλμάς στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της σκευωρίας. Όλων υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν από την δικαιοσύνη. Πότε επιτέλους θα έχετε το θάρρος να του ζητήσετε συγνώμη πότε; Διακόπτω την ομιλία μου και πάρτε το λόγο για να τους ζητήσετε συγνώμη. Τους κρεμάσατε στα μανταλάκια σ’ αυτήν εδώ πέρα την αίθουσα στην πιο άθλια σκευωρία που κατασκευάστηκε ποτέ. Μίνι διατε κάτω από τη μάσκα. Ντροπή σας, ντροπή σας, ντροπή σας!», ανέφερε.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη