Πακέτο στήριξης ύψους 6.000.000.000 ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση

Πακέτο στήριξης ύψους 6.000.000.000 ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση

Με ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης των πολιτών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, θα απαντήσει η κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κοντά στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ το ύψος του.

Οπως αποκαλύπτει η Αμαλία Κάτζου στο Newsbomb.gr...

«Ένα διευρυμένο πλέγμα μέτρων στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Η κυβέρνηση προχωρά βήμα-βήμα στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων μπροστά στην ενεργειακή κρίση.

Η χώρα μας πραγματοποιεί νέα έξοδο στις αγορές , μετά και τη νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αυτή τη φορά από τη Standard and Poor's, κίνηση που θα προσθέσει στο «οπλοστάσιό» της τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Αν προσθέσει κανείς το χαμηλότερο κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ έλλειμμα του 2021, τα αυξημένα κατά 1,3 δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το στόχο και το ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ το οποίο δεν έχει διατεθεί από τα 2 δισ. ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, θα διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση έχει στα... χέρια της «ζεστά» περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να τα ρίξει στα νοικοκυριά!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι βέβαιο ότι και τον Μάιο θα συνεχιστεί η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο για φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα με στόχο η παρέμβαση που θα υπάρξει στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να φέρουν τις τιμές στα επίπεδα του μέσου όρου του καλοκαιριού του 2021.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μεγαβατώρα – σε περίπτωση που δεν προηγηθεί ευρωπαϊκή παρέμβαση – με το σχέδιο της κυβέρνησης θα φτάσει στα 100 ευρώ από τα περίπου 250 ευρώ που κινείται τον Απρίλιο έτσι ώστε και η τιμή που φτάνει στον καταναλωτή να μειωθεί αντίστοιχα κατά περίπου 30% - 50%.

Στα σενάρια που εξετάζονται είναι το να μην κόβεται το ρεύμα στους ευάλωτους σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ εξετάζεται και μια λυση του να πληρώνει απευθείας το κράτος το ρεύμα στις πολύ ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκεται και η επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, κάτι που έχει αφήσει να εννοηθεί και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Παράλληλα εξετάζονται προσωρινές μειώσεις στο ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη διατροφής που οι τιμές τους έχουν αυξηθεί με το οικονομικό επιτελείο να ζυγίσει το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου και το κατά ποσό μια ενδεχόμενη μείωση θα περάσει στις τελικές τιμές.

Στο γενναίο πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνονται εκτός από σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και φορολογικά μέτρα.

Παράλληλα αναμένεται και νέα επιταγή ακρίβειας 200 ευρώ, στο μοντέλο του Πάσχα.

Και νέα επιταγή ακρίβειας στο τραπέζι

Μια από τις προτάσεις που εξετάζεται στο πλαίσιο των ευρύτερων μέτρων στήριξης των πολιτών είναι και αυτή της νέας επιταγής ακρίβειας, του επιδόματος, δηλαδή, των 200 ευρώ που δόθηκε την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται αντί για τη λύση αυτή να προκριθεί αυτή μιας κάρτας τροφίμων.

Αν προκριθεί η πρώτη λύση θα ακολουθηθεί η πεπατημένη του φετινού Πάσχα ενώ αν αποφασιστεί η δεύτερη επιλογή τότε πρότυπο θα είναι η κάρτα καυσίμων για τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Μολονότι η τελική φόρμουλα του είδους της στήριξης αυτής δεν έχει κλειδώσει, το σίγουρο είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα είναι προσαρμοσμένα στις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού».

Πηγή: Newsbomb.gr