Αυτές είναι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ενεργειακή κρίση. Τι θ' ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Αυτές είναι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ενεργειακή κρίση. Τι θ' ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Θέμα χρόνου είναι οι ανακοινώσεις για τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και τις παρεμβάσεις για την ενεργειακή κρίση

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τα αποκαλυπτήρια των παρεμβάσεων της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση κυρίως όσον αφορά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς στις 7 το απόγευμα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τα βασικά στοιχεία του Εθνικού Σχεδίου στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τους αρμόδιους υπουργούς να προχωρούν στις απαραίτητες εξιδεικεύσεις το πρωί της Παρασκευής.

Η φιλοσοφία των μέτρων είχε «κλειδώσει» στη σύσκεψη της Τετάρτης την οποία αποκάλυψε το Newsbomb.gr, ενώ οι τελευταίες συσκέψεις αφορούσαν τις τεχνικής φύσεως εκκρεμότητες.

Από την στιγμή που η Ευρώπη καθυστερεί στην λήψη αποφάσεων, η κυβέρνηση όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προχωράει στην υλοποίηση των δικών της μέτρων με μια πολυεπίπεδη παρέμβαση στην ενεργειακή κρίση.

Το σχέδιο που θα ανακοινωθεί αποτελείται από πέντε βασικούς άξονες:

Η πρώτη παρέμβαση αφορά στο ορισμό «πλαφόν» στην τιμή της χονδρικής, κάτι που σημαίνει πως θα τεθεί ανώτατο όριο στην τιμή της χονδρικής, με σκοπό να «παγώσει» η «ρήτρα αναπροσαρμογής», η οποία είναι η βασική αιτία για τις μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Στην περίπτωση που οι διεθνείς τιμές κινηθούν πάνω από το ανώτατο όριο, η Πολιτεία θα καλύπτει τη διαφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες το πλαφόν θα εφαρμοστεί από Ιούλιο, καθώς πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν.Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στη συνέχιση της επιδότησης στη λιανική αγορά του ρεύματος για Μάιο και Ιούνιο. Ο τρόπος που αυτό θα γίνει θα εξειδικευτεί αύριο, Παρασκευή (06/05) από τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ φαίνεται πως δεν θα ισχύσει ο «κόφτης» που υπήρχε στις 300 κιλοβατώρες, καθώς αποδείχθηκε πως οι λογαριασμοί αυξάνονταν δραματικά πάνω από αυτό το επίπεδο. Με βάση αυτό, οι επιδοτήσεις Μαΐου και Ιουνίου θα αφορούν καταναλώσεις και πάνω από τις 300 κιλοβατώρες, με το μέτρο να εφαρμόζεται και αναδρομικά. Δηλαδή η αναδρομικότητα δύναται να αφορά την επιδότηση των λογαριασμών για την κατανάλωση πάνω από τις 300 κιλοβατώρες. Τα μέτρα αυτά υπολογίζονται από το υπουργείο Οικονομικών για ένα διάστημα έως το τέλος του 2022 σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Το συνολικό κόστος του Εθνικού Σχεδίου εκτιμάται έως τα τέλη του 2022 να αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ.Η τρίτη παρέμβαση έγκειται στο ότι η στήριξη θα είναι πλέον οριζόντια. Μέχρι τώρα η στήριξη αφορούσε όσους έκαναν κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες, ενώ με βάσει το «Εθνικό Σχέδιο Στήριξης Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων» η επιδότηση θα αφορά οριζόντια όλους τους καταναλωτές, οικιακούς και επαγγελματικούς και όλα τα ακίνητα, δηλαδή, όχι μόνο στην πρώτη κατοικία αλλά και εξοχικά κλπ.Η τέταρτη παρέμβαση έχει να κάνει με τις επιδοτήσεις που δίνονται έως τώρα, και οι οποίες θα συνεχιστούν. Αυτό σημαίνει πως όσοι στηρίχθηκαν οικονομικά από το Σεπτέμβριο του 2021 θα συνεχίσουν να στηρίζονται, αφού η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό είναι απαραίτητο για τους ευάλωτους πολίτες που πλήττονται από το κύμα της ακρίβειας.Τέλος η πέμπτη παρέμβαση αφορά στις αποκοπές ρεύματος, οι οποίες θα πραγματοποιούνται μόνο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Επομένως δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Στόχος είναι να προστατευθούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη και την ίδια στιγμή να μπει φρένο σε εκείνους που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και δεν θα πληρώνουν σκόπιμα τους λογαριασμούς ρεύματος.

Πηγή: Newsbomb.gr