Μητσοτάκης: Ψήψος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Μητσοτάκης: Ψήψος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή με θέμα την αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ

Ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλύοντας τα σημεία της συμφωνίας και τα οφέλη αυτής σε γεωστρατηγική κλίμακα, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

«Το κείμενο που καλούμαστε να κυρώσουμε τυπικά συνιστά μια από τις πολλές διαδοχικές ανανεώσεις της συμπόρευσης με τις ΗΠΑ αλλά ουσιαστικά αποτυπώνει μια νέα πραγματικότητα με δύο κρίσιμα στοιχεία:

Η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο και με ενεργειακό ενδιαφέρονΗ χώρα μας είναι ο βασικός εταίρος των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Όταν η Ελλάδα αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην περιοχή η συμφωνία αυτή διευρύνει το νόημά της ως ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ως συνετού εταίρου και νατοϊκού εταίρου που εγγυάται την νομιμότητα απέναντι στους προκλητικούς γείτονές της».

«Αυτό αποδεικνύει η πρόσκληση για να συναντηθώ με τον Τζο Μπάιντεν και να έχω την τιμή να είμαι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Η Ελλάδα αναβαθμίζεται ως ισότιμος σύμμαχος ώστε αν χρειαστεί να απαιτήσει συνέπεια και αλληλεγγύη από τους συμμάχους»

«Αυτή η διμερής συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι σημαντική για όχι μόνο διευρύνεται στον χρόνο αλλά και στον χώρο καθώς δυνάμεις των ΗΠΑ θα βρίσκονται σε τέσσερα νέα σημεία. Στον ναύσταθμος της Σούδας αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο ρόλος της βάσης καθώς αποτελεί το εγγύτερο σημείο για επιχειρήσεις της Δύσης στην ανατολική Μεσόγειο. Αξιοποιείται το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε «η νέα συμφωνία είναι σημαντική γιατί στο προοίμιο της καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής ακόμα και ένοπλης επίθεσης. Μια διατύπωση που την επαναλαμβάνει και οκ Μπλίνκεν στη συνοδευτική αποστολή του».

«Αναρωτιέμαι ειλικρινά πώς είναι δυνατόν να εγείρονται ενστάσεις για μια συμφωνία που υπό τον ελληνικό έλεγχο ενισχύει την αμερικανική παρουσία σε εθνικά κρίσιμες περιοχές και που υπηρετεί τους αμυντικούς και ενεργειακούς στόχους της Ελλάδας και αναγνωρίζει με τον πιο αναμφισβήτητο τρόπο τα εθνικά μας δίκαια» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως εξήγησε «η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα μιας τριετούς πολιτικής καθώς εμείς προστατεύσαμε τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο, εισφέραμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, συμμετείχαμε στον αγώνα κατά της πανδημίας. Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα μεγάλωσε επί της σημερινής κυβέρνησης με την επέκταση των ναυτικών μιλίων με την Ιταλία και την υπογραφή ΑΟΖ ενώ έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνδρομής με τη φίλη Γαλλία».

«Κατορθώσαμε παρά την πρόσφατη εισαγόμενη ενεργειακή κρίση να μείνουμε σε τροχιά ανάπτυξης, κατορθώσαμε να μειώσουμε φόρους, αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, μια σημαντική στήριξη στο εισόδημα των Ελλήνων» υπενθύμισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως «ναι αυτή η κυβέρνηση που τη χαρακτηρίζετε νεοφιλελεύθερη αύξησε κατά 50 ευρώ τον κατώτατο μισθό».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο νέο πακέτο μέτρων για το ηλεκτρικό ρεύμα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επιστροφή του 60% της επιβάρυνσης από τη ρήτρα επιβάρυνσης στον τραπεζικό λογαριασμό με ποσά έως 600 ευρώ. Και από τον Ιούλιο παρεμβαίνουμε με ένα νέο τρόπο που επιβάλει έμμεσο πλαφόν στην τιμή του ρεύματος. Είμαστε ικανοποιημένοι; Όχι γιατί καμία εθνική προσπάθεια δεν είναι σε θέση να αμυνθεί πλήρως απέναντι σε μια λαίλαπα ενός πολέμου και ενός ενεργειακού σεισμού. Λέει ψέματα όποιος υποστηρίζει ότι μπορεί να επιστρέψει την τιμή του ρεύματος στο 2020».

«Κανένα κράτος δεν μπορεί να είναι μόνο σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που συνεχώς διαμορφώνεται καθώς είτε θα συνθλίβεται είτε θα βρεθεί σε σκοτεινό κενό και αυτό θα ισχύει περισσότερο αν υπάρχουν απρόβλεπτοι γείτονες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Σε αυτές τις συνθήκες η λεγόμενη ουδετερότητα μετατρέπεται σε επικίνδυνη μοναχικότητα και η δήθεν ανεξάρτητη μεγαλώνει τις αποστάσεις από την πραγματικότητα. Δεν μετεωριζόμαστε στα 4 σημεία του ορίζοντα ούτε δηλώνουμε αδέσμευτοι για να δεσμευθούμε στο άγνωστο στη συνέχεια. Είμαστε με τη συμμαχία της Δύσης, ερχόμαστε από τον Διαφωτισμό και βαδίζουμε με τη Δημοκρατία. Έτσι ερμηνεύεται η ξεκάθαρη θέση μας υπέρ της Ουκρανίας καθώς παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο καθώς υπάρχει το μοντέλο κάθε αυταρχικό καθεστώς να παραβιάζει τα σύνορα άλλης χώρας.

«Είμαστε δεδομένοι φίλοι για να έχουμε αν ο μη γένοιτο χρειαστεί και δεδομένη στήριξη αλλά ταυτόχρονα αναζητούμε προωθητικούς συσχετισμούς στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών στους οποίους είμαστε μέλη» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας για την Τουρκία είπε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε θετικές προσεγγίσεις και απόλυτα κλειστοί σε προκλήσεις» ενώ για τα ενεργειακά είπε ότι «οι πόλεμοι δεν γίνονται μόνο με τα όπλα αλλά και ως καύσιμα και γι’ αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Αλεξανδρούπολη ως μια πόλη με ενεργειακή σημασία. Είναι μια πολύτιμη πόλη και για την Ελλάδα και για τα Βαλκάνια».

«Σας ρωτώ κ. Τσίπρα: ωφελεί ή όχι τα εθνικά συμφέροντα η παρουσία των ΗΠΑ στην τόσο ευαίσθητη περιοχή της Θράκης;».

«Σας ρωτώ κ. Τσίπρα: ωφελεί ή όχι τα εθνικά συμφέροντα η παρουσία των ΗΠΑ στην τόσο ευαίσθητη περιοχή της Θράκης;». «Φοβάμαι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κινδυνεύει να αποτελέσει εθνική εξαίρεση λέγοντας όχι σε μια εξέλιξη που αναβαθμίζει τη χώρα όπως είπατε όχι στα Ραφάλ και την ελληνογαλλική συμφωνία με το επιχείρημα ότι θα γυρίσουν φέρετρα από το Σαχέλ. Αφού δεν μπορείτε να πάρετε πίσω την ψήφο σας καθώς καταγράφηκε ιστορικά η στάση σας, μην προσθέσετε άλλο ένα όχι στην ιστορία σας γιατί δεν ευσταθούν τα επιχειρήματα και οι ανοησίες περί εκχώρησης ανεξαρτησίας από το κόμμα που είχε υπουργό Άμυνας τον κ. Καμμένο που έχει πει διάφορα όπως να κάνουμε την Κάρπαθο αμερικανική βάση και εναλλακτικό του Κανάβεραλ. Αυτόν είχατε ως υπουργό Άμυνας».

Επιμένω και κάνω ύστατη προσπάθεια να σας πείσω να αλλάξετε τη θέση σας. Η εξωτερική πολιτική δεν χωρά διαφωνίες και συγκρούσεις. Να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε λαίσιο συνεννόησης και συναντίληψης στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και δεν πρέπει να αντανακλούν την εσωτερική πολιτική.

Σας καλώ να αποδείξουμε στην πράξη την εθνική ωριμότητα και αυτοπεποίθηση που έχει ανάγκη ο τόπος, έκλεισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός

Η συζήτηση για την «Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» ξεκίνησε στην ολομέλεια της Βουλής με τους εισηγητές των κομμάτων.

Η ψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ αναμένεται να ψηφιστεί το απόγευμα ενώ σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κομμάτων, κατά τη συζήτηση της στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής υπέρ τής κύρωσης τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι την καταψήφισαν.

Πηγή: Newsbomb.gr