Mητσοτάκης σε Μπάιντεν: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

Mητσοτάκης σε Μπάιντεν: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. 

Στις 22:30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στον Λευκό Οίκο, έτσι ώστε να συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος ήταν έτοιμος για τη συνάντηση των δυο ηγετών, με τις τελευταίες λεπτομέρειες να ρυθμίζονται περίπου μισή ώρα πριν την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο επικεφαλής πρωτοκόλλου του Λευκού Οίκου, και στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγήθηκε στο Οβάλ Γραφείο για τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Μπάιντεν: Πιο σημαντική από ποτέ η σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ

«Χαιρόμαστε πολύ που σε έχουμε εδώ. Γιορτάζουμε με ένα χρόνο καθυστέρηση τα 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας έχουμε και μια προσωπική φιλία, ενώ τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία μας είναι τόσο προσφιλή έχουν εμπνεύσει τους ιδρυτές μας», ανέφερε αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία πάλι απειλεί τη Δημοκρατία από αυθαίρετους και αλαζονικούς ηγέτες. Ευχαριστώ πολύ για τη στάση σας, ξέρω ότι δεν ήταν εύκολο. Πέρα από την υποστήριξή μας στην Ουκρανία και την εμβάθυνση των σχέσεων μας, εμπορικά και ενεργειακά, η σημερινή εταιρική σχέση Ελλήνων και Αμερικανών είναι πιο σημαντική από ποτέ και θέλω να γιορτάσω την πόλη στενή μας φιλία».

Μητσοτάκης: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

«Οι δικοί μας πρόγονοι στην επανάσταση είχαν εμπνευστεί από τα πρότυπα του αμερικανικού πολέμου της ανεξαρτησίας. Παραταχθήκαμε και έχουμε πολεμήσει μπροστά σε πολλές προκλήσεις και αυτή τη στιγμή συμπαρατασσόμαστε και στην προκλητική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Ταυτοχρόνως μας δίνεται η ευκαιρία να αποτιμήσουμε πάλι τις δράσεις των διμερών σχέσεων μας. Θεωρώ ότι είναι κάλλιστες και στα ζητήματα άμυνας αλλά και για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος, είναι μία χώρα η οποία ξεπέρασε την χρηματοοικονομική κρίση αφού αυτή τη στιγμή η οικονομία εκπέμπει σταθερότητα και στο εσωτερικό της χώρας και στην ευρύτερη περιοχή. Όταν μιλάμε για ζητήματα ασφαλείας είναι πολλά αυτά τα οποία μπορούμε να κάνουμε από κοινού. Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ για να συζητήσουμε αυτές τις θεματικές. Ξέρω, επίσης, πόσο στενές σχέσεις έχετε με τον απόδημο ελληνισμό στις ΗΠΑ».

Η πρώτη συνομιλία Μπάιντεν - Μητσοτάκη στο Οβάλ Γραφείο

Η άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι κοινές δηλώσεις με τον Τζο Μπάιντεν

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Πανεπιστήμιο Georgetown: Στο καλύτερο σημείο οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ

Το Newsbomb.gr και η Αμαλία Κάτζου ακολουθούν το διήμερο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και το απόγευμα της Δευτέρας (16/5) βρέθηκαν στο Gaston Hall του Georgetown University.

Εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε ανοικτή συζήτηση με συνομιλητή τον David Ignatius, δημοσιογράφο της Washington Post. Στο Gaston Hall βρίσκεται και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στη συζήτηση.

Μεταξύ άλλων, τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Οι σχέσεις μας είναι στο καλύτερο σημείο τους», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα προχώρησε σε μια αναδρομή στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ανοικτής συζήτησης στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

Για τη Δημοκρατία ανά τον κόσμο και τη Δημοκρατία στην Ελλάδα η οποία παρότι κράτησε 250 χρόνια αντιμετώπισε και δυσκολίες, απάντησε:

«Ήταν ένα πείραμα η Ελλάδα γιατί ήταν μια δημοκρατία που δεν είχε να κάνει με τις σημερινές δημοκρατίες γιατί οι σκλάβοι δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στις αποφάσεις».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έστειλε για μια ακόμη φορά ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία σημειώνοντας ότι οι απειλές εκ μέρους της Τουρκίας να μπλοκάρουν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην Άγκυρα.

«Περιμένω, αυτό το ζήτημα να επιλυθεί γοργά και δεν θεωρώ ότι καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την είσοδο στην Φινλανδία και την Σουηδία γιατί αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Δε νομίζω ότι είναι ο καιρός να χρησιμοποιηθεί η πιθανή ένταξη δυο χωρών στο ΝΑΤΟ σε επίπεδο παζαριού. Θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Τουρκία. Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό», ανέφερε.

«Μπορεί μόνο κάποιος να αποσυρθεί εθελοντικά και αν ανήκεις σε αυτή την συμμαχία πρέπει να συμφωνείς με τους κανόνες της. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ένας τέτοιος οργανισμός εξαρτάται από την ομοφωνία και αυτό συμβαίνει και στην Ευρώπη. Μια χώρα μπορεί να μπλοκάρει μια συμφωνία. Αυτό που μας ενώνει είναι πιο ευρύ από τις διαφωνίες που τυχόν έχουμε. Αν δούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ το μοναδικό που θέλουμε είναι μια ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Είπα στον πρόεδρο Ερντογάν στην τελευταία μας συνάντηση να βρούμε ένα πλαίσιο διαλόγου και να μην εμπλακούμε σε αντιπαραθέσεις», πρόσθεσε.

«Υπήρξαν τις τελευταίες εβδομάδες συστηματικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός. «Δεν γίνεται μια χώρα του ΝΑΤΟ να παραβιάζει τον εναέριο χώρο μιας άλλης. Να συμφωνήσουμε ότι δεν θα προκαλεί ο ένας τον άλλον τουλάχιστον». Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός είπε ότι, «Οι ΗΠΑ κατανοούν ποιοι είναι οι αξιόπιστοι εταίροι στην περιοχή. Ό,τι έχω να πω στον Ταγίπ Ερντογάν θα του το πω πρόσωπο με πρόσωπο».

Παρακολουθήστε ξανά τη συζήτηση

Πηγή: Newsbomb.gr