«Παράθυρο» -Τα μηνύματα Μπάιντεν - Μητσοτάκη, τα F-35 και ο απόηχος της συνάντησης

«Παράθυρο» -Τα μηνύματα Μπάιντεν - Μητσοτάκη, τα F-35 και ο απόηχος της συνάντησης

Η πρώτη αποτίμηση της κυβέρνησης για τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο

Το άριστο κλίμα που επικρατεί στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μητσοτάκη - Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο ενώ παράλληλα οι δύο ηγέτες βρήκαν την ευκαιρία να στείλουν μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες.

Ο μεν Τζο Μπάιντεν στη Ρωσία ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τουρκία αναφερόμενος ταυτόχρονα στον στρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης αλλά και στην ενδεχόμενη απόκτηση και συμπαραγωγή F35 από την Ελλάδα.

«Όταν οι δικτάτορες ήταν στη γειτονιά σας, η απάντηση ήταν όχι» τόνισε ο Τζο Μπάιντεν. «Οι χάρτες δεν χαράσσονται με τη βία» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ικανοποιημένη η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνάντησης ενώ πηγές αναφέρουν πως πίσω από την κλειστή πόρτα του Οβάλ γραφείου στο επίκεντρο βρέθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ενεργειακά, οι επενδύσεις αλλά και η τουρκική προκλητικότητα ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και το Κυπριακό και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν - Μητσοτάκη

Το ιδιαίτερα φιλικό και θερμό κλίμα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ανδρών στο Οβάλ Γραφείο μπροστά στις κάμερες επιβεβαιώθηκε στο έπακρο κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των δύο ηγετών μετά το τέλος των συνομιλιών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε πως «σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειό της. Οι δυο μας λαοί εργάζονται μαζί στο επίπεδο του εμπορίου, των επενδύσεων, του κλίματος… Είναι μία σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία τώρα βρίσκεται εν αμφιβόλω. Και ο ελληνικός λαός ξέρει ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία αξίζουν τη θυσία. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά της, υπήρχε μόνο μία απάντηση “όχι, όχι, όχι”… Κύριε πρωθυπουργέ σας ευχαριστώ για το ηθικό σθένος. Καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες. Ήσασταν ένας τόσο σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μητσοτάκης: Θα εγκαινιάσουμε τη συνεργασία για την απόκτηση των F-35.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας σημείωσε πως «οι χάρτες δεν μπορούν να χαραχθούν εκ νέου» και συνέχισε λέγοντας «υποστηρίξαμε το σχέδιό σας για την Ουκρανία. Το κάναμε για να προστατεύσουμε την παγκόσμια τάξη του Διεθνούς Δικαίου»

«Δεν πρέπει να χάσουμε το δάσος κοιτώντας το δέντρο. Οι κοινωνίες πληρώνουν το τίμημα, ειδικότερα στην ενέργεια. Πρέπει να κάνουμε πολλά μαζί, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, για να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Πρέπει να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πραγματικά εννοούσα όταν είπα πως οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είναι στο απόγειό τους. Το ελληνικό κοινοβούλιο κύρωσε τη νέα συνεργασία των δυο χωρών», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί έναν κόμβο ενέργειας, μια πύλη εισόδου για το υγροποιημένο αέριο. Η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου για το φθηνό ρεύμα από τη Μέση Ανατολή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Γνωρίζετε κ. Πρόεδρε τι συμβαίνει με το Κυπριακό ζήτημα. Να χρησιμοποιήσετε όλη σας την επιρροή για να συνεχιστούν οι συζητήσεις σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα του ΟΗΕ, κάνοντας σαφές πως δεν είναι αποδεκτή μια λύση δυο κρατών» ανέφερε υπό θερμά χειροκροτήματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις μας. Δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητας. Θα εγκαινιάσουμε τη συνεργασία για την απόκτηση των F-35. Την Παρασκευή η Lockheed Martin εξέφρασε επισήμως το ενδιαφέρον της για να επενδύσει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Όπως χαρακτηριστικά είπε «θα συνεχίσουμε τη μακρά συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών μας», αποκαλύπτοντας πως η Ελλάδα θα εκκινήσει τη διαδικασία για την αγορά ενός σμήνους F-35. Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, ξεκαθάριζαν μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο ότι σε περίπτωση που προχωρήσει το πρόγραμμα, το πλειοψηφικό πακέτο θα παραμείνει στην ΕΑΒ.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που ήταν στα χρόνια της κρίσης. Η οικονομία μας είναι ισχυρή, ξεπληρώσαμε το ΔΝΤ δυο χρόνια νωρίτερα. Δημιουργούμε θέσεις εργασίας, η Ελλάδα μπορεί να καλωσορίσει εταιρίες. Πολλές Αμερικανικές εταιρίες επενδύουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Βλέπουν μια χώρα με πλεονεκτική γεωγραφική θέση, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και με σταθερή κυβέρνηση. Η Ελλάδα επέστρεψε και το μέλλον είναι μπροστά μας».

Πηγή: Newsbomb.gr