Μητσοτάκης: Το «διάλογος γιοκ» το έχουμε ξανακούσει, πρέπει να μιλάμε με τον Ερντογάν

Μητσοτάκης: Το «διάλογος γιοκ» το έχουμε ξανακούσει, πρέπει να μιλάμε με τον Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ΝΑΤΟ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής

«Το Μητσοτάκης γιοκ το έχουμε ξανακούσει. Το άκουσα μετά τον Έβρο. Συναντηθήκαμε μετά με τον κ. Ερντογάν. Πρέπει να συνταντιόμαστε και να μιλάμε και να λύνουμε τις διαφορές μας με μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έθεσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ τους ισχυρισμούς του «και αυτό κάτι λέει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα κρατάει ανοιχτή την «πόρτα» του διαλόγου αρκεί αυτός, όπως τόνισε, να γίνει σε συγκεκριμένο πλαίσιο.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «στο πεδίο δεν θα έχουμε κινητικότητα» και άρα αυτό σημαίνει ότι «δεν θα έχουμε επανάληψη του καλοκαιριού του 2020».

Αναφερόμενος στη εν γένει στάση της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι «δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να γίνεται πεδίο ανάδειξης των προβλημάτων μιας χώρας» προσθέτοντας πως «δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας να είναι η Τουρκία απομονωμένη».

Όσον αφορά τις κινήσεις της Τουρκίας και τα F35 είπε ότι «εμείς φροντίζουμε τα του οίκου μας» σημειώνοντας ότι «για τα F16 υπάρχει η διαδικασία του Κογκρέσου (σ.σ. στις ΗΠΑ)».

Ερωτηθείς για τις παραινέσεις του Τζο Μπάιντεν προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι «είδα και εγώ το δελτίο τύπου του Λευκού Οίκου. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο. Είναι μια σαφής προτροπή προς την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου και να σταματήσει την προκλητική ρητορική».