Πακέτο ενίσχυσης των πολιτών ύψους 5.5 δις ευρώ η απάντηση Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ

Πακέτο ενίσχυσης των πολιτών ύψους 5.5 δις ευρώ η απάντηση Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ για την ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ήταν κάτι παραπάνω από ηχηρή. Γενναίο πακέτο ενίσχυσης ύψους 5.5 δις ευρώ - Ξεκάθαρο μήνυμα και προς τον Ερντογάν: «νταηλίκια... γιοκ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με μια ιστορική αναφορά στην μικρασιατική καταστροφή...

«Πριν 100 χρόνια στη Μικρά Ασία ο εθνικός κορμός έχανε έδαφος. Όμως κέρδισε την αναγεννητική δύναμη των προσφύγων που έχτισαν την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών. Η πατρίδα μας θα έμενε σταθερή στην ιστορική της τροχιά που μετατρέπει τις καταστροφές σε θριάμβους. Τιμούμε όλους αυτούς που έβαλαν τα θεμέλια για μια πιο ισχυρή Ελλάδα.

Έναν αιώνα μετά όλα είναι διαφορετικά. Η πατρίδα μας πήγε μπροστά. Οι κίνδυνοι άλλαξαν όνομα. Το εθνικό στοίχημα συνεχίζει να διαπερνά το χρόνο παραμένει ένα. Ο τόπος να είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος και οι πολίτες της να ευημερούν. Να τους παρέχονται ευκαιρίες. Οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός.

Βρισκόμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Μετά από 12 χρόνια μνημονίων και επιτήρησης έχουμε ανακτήσει την αυτονομία από την ευρωπαϊκή εποπτεία, ενώ πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας, σε πλαίσιο δημοσιονομικής υπευθυνότητας για να μη ζήσουν οι επόμενες γενιές την ταπείνωση της εποπτείας».

«Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω»

«Ποτέ στη μεταπολίτευση καμία κυβέρνηση δεν κλήθηκε να διαχειριστεί τόσες κρίσεις. Αλλά χάρις στους πολίτες σταθήκαμε όρθιοι. Τον εθνικό ορίζοντα σκιάζουν καινούργια σύννεφα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στα μέτωπα της ενεργειακής έκρηξης, στην προσπάθεια να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη. Σ’ αυτή τη σύνθετη συγκυρία η πατρίδα καλείται να κάνει ιστορικές επιλογές μένοντας στη σωστή πλευρά των γεγονότων.

Η Ελλάδα δεν είναι αυτή της διαίρεσης και της καταστροφής, αλλά αυτή που θέλει να βρίσκει τη δύναμη να σηκώνεται πιο αποφασισμένη.

Έτσι υποδεχόμαστε εμείς την Επέτειο της Μικρασιατικής μνήμης. Με θωράκιση και συμμαχίες αντί για λεονταρισμούς. Κα προβάλλοντας που φτάσαμε, τι εμπόδια ανεβήκαμε. Το ξεκαθαρίζω εξ αρχής. Βρίσκομαι για τέταρτη χρονιά ως πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και ξέρω ότι οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι προεκλογικοί. Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά.

Τίποτα από όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα. Αλλά έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία. Αναθέτουμε την απόφαση στο λαό και μόνο.».

Απολογισμός των πεπραγμένων της κυβέρνησης

«Θυμάμαι καλά την πρώτη μου παρουσία στη ΔΕΘ. Και πίσω από τα χαμόγελα της ελπίδας διέκρινα και την αμφιβολία όσων με άκουγαν. Τόσα και τόσα είχαν ακουστεί από το αυτό το βήμα. Η εύλογη αμφιβολία ήταν αποτυπωμένη στα βλέμματα. Ύστερα από τρια χρόνια σας απαντώ. Όσα είπαμε έγιναν και γίνονται. Οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο εισοδήματος. Χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ κατά 35%. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώθηκε στο 22%. Οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 4 μονάδες. Σχεδόν κανείς δεν επιβαρύνεται όταν μεταβιβάζει περιουσία στα παιδιά του.

Την ίδια ανοδική πορεία έχει και ο τουρισμός. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν. Δικαιώνουν τις επιλογές μας. Το είπαμε και το κάναμε. Αυτή την εικόνα συμπληρώνουν κι άλλα δεδομένα. Η δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Οι επενδύσεις δημόσιες και ιδιωτικές. Η Ελλάδα όπως είχα δεσμευθεί μετατρέπεται σε μεγάλο εργοτάξιο, κλείνοντας εκκρεμότητες από το παρελθόν.

Στη Θεσσαλονίκη εκτός από το αεροδρόμιο που είναι έτοιμο, το ΜΕΤΡΟ, έχει μπει σε τροχιά παράδοσης στο τέλος του 2023. Από ανέκδοτο γίνεται πραγματικότητα. Ταυτόχρονα προχωράει και η μελέτη για την επέκταση στα Δυτικά. Το καινούργιο Παίδων, το Ογκολογικό που έχει χωροθετηθεί. Τα σχέδιά μας για τη νέα ΔΕΘ, παρουσίασε ο κ. Τζήκας. Τα νέα γήπεδα ΠΑΟΚ και Άρη, το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος».

Κοινωνικό κράτος

«Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρώπη. Αν η έλλειψη εργασίας είναι η μέγιστη μορφή αδικίας, υπάρχουν και οι αδικίες μέσα στην εργασία. Σώσαμε θέσεις εργασίας τα χρόνια της πανδημίας. Αύξησε κατά 63 ευρώ το μήνα τον κατώτατο μισθό. Είναι μέτρα που συνδυαστικά με τις μικρότερες εισφορές και φοροελαφρύνσεις, ανακούφισαν το εισόδημα.

Αλλάζει το σκηνικό της παραγωγής. Χιλιάδες υπάλληλοι ελέγχουν τις υπερωρίες τους με την ψηφιακή κάρτα. Οι διακρίσεις είναι παρελθόν. Αντιμετωπίσαμε το άγος των εκκρεμών συντάξεων.

Η μάχη με τον Covid ήταν η αρχή της ανάταξης του ΕΣΥ. Οι ΜΕΘ υπερδιπλασιάστηκαν. Διορίστηκαν 18.000 γιατροί και υγειονομικοί. Τα προγράμματα των σχολείων εμπλουτίστηκαν με νέα μαθήματα. Σε όλη την Ελλάδα διπλασιάστηκαν τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Προσλήφθηκαν 24.700 μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

Ταυτόχρονα αναβαθμιζόταν και η επαγγελματική παιδεία. Και στα δύο απολύτως κρίσιμα μέτωπα για το κοινωνικό κράτος, η προσπάθειά μας πρέπει να είναι διαρκής. Παραμένει ανοιχτό το στοίχημα του Προσωπικού Γιατρού, με τη σειρά της η εκπαίδευση οφείλει να ενεργοποιήσει ταχύτερα τα νέα εργαλεία.

Τέταρτη προτεραιότητα, το ψηφιακό κράτος. Θα μπορούσα να σας το παρουσιάσω εύκολα με ένα κλικ στην οθόνη του κινητού σας. Ποιος από εσάς θα πίστευε ότι θα είχε ταυτότητα και δίπλωμα στο κινητό του. Η στράτευση της τεχνολογίας είναι πολιτική επιλογή. Το απέδειξε η εκστρατεία του εμβολιασμού που σχεδιάστηκε για να είναι απολύτως ψηφιακή. Αυτό που αποκαλούμε κράτος πρόνοιας δεν οικοδομείται μόνο με τολμηρά μέτρα, αλλά με μια συνολική κρατική φροντίδα που πρέπει να αποπνέει σεβασμό. Γι αυτό και η ψηφιακή μετάβαση, συνδυάζεται με αναβάθμιση των δικαιωμάτων. Αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας στην εργασία. Είμαι πολύ περήφανος γι αυτό».

«Όχι κύριε Ερντογάν, τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα»

«Κλείνω με την περήφανη πατρίδα που υποσχεθήκαμε. Μια πατρίδα μεγαλύτερη γιατί έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια. Μια πατρίδα με περισσότερους συμμάχους. Ανάμεσά τους στρατηγικές αμυντικές συμφωνίες με πιο σημαντικές αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Τη διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει το δόρυ της αποτροπής. Από αυτό το βήμα είχα εξαγγείλει την αγορά των Rafale, τα πρώτα από αυτά πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς. Στη Loriant ναυπηγούνται ήδη οι δύο πρώτες Μπελαρά που θα μπουν στο στόλο μας μέχρι το 2025.

Σ' αυτήν την προσπάθεια συμμετέχουν και οι 3000 νέοι συνοριοφύλακες και ασφαλώς και ο φράχτης στον Έβρο. Χάρις σε αυτά και σ' αυτή την πολιτική οι ροές μεταναστών προς την Ευρώπη μειώθηκε κατά 80%. Έχουν σωθεί χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Καθημερινά αποτρέπονται περίπου 1000 παράνομοι είσοδοι. Η απάντησή μας στο κρεσέντο της Τουρκίας, είναι η επιφυλακή μας, οι διεθνείς συμμαχίες και η ενότητα του λαού μας.

Ας σταματήσουν οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα προς εσωτερική κατανάλωση. Ούτε μας φοβίζουν ούτε μας πτοούν. Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου απαντά μια λέξη του έθνους μας «Όχι», κύριε Ερντογάν. Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».

«Ξέρω καλά τα βήματα που γίνονται αλλά ξέρω καλύτερα τα άλματα που απαιτούνται»

«Οι μισθοί στη χώρα είναι ακόμα χαμηλοί. Η αγορά δεν προστατεύει πάντα τους πιο ευάλωτους. Η γραφειοκρατία πολιορκεί κρίσιμους τομείς. Μπορεί με το πρώτο ένσημο οι νέοι να βρίσκουν πιο γρήγορα δουλειά. Αλλά ο μισθός πρέπει να επιτρέπει να νοικιάζει ένα σπίτι.

Στην Ελλάδα του 21ου η ταχύτητα της απόδοσης της Δικαιοσύνης δεν έχουν ευθυγραμμιστεί με τις ανάγκες. Κι άλλες παγίδες από το χθες καραδοκούν στο σήμερα. Δεν επιτρέπεται όταν ο πολίτης χρειαστεί να εμφανιστεί στο γκισέ λίγοι υπάλληλοι να τον ταλαιπωρούν. Δεν μπορεί στα Νοσοκομεία να υπάρχουν παράπονα. Πρώτος εγώ ξέρω καλά τα βήματα που γίνονται αλλά ξέρω καλύτερα τα άλματα που απαιτούνται.

Για να μη φύγει έξω ο γιατρός πρέπει να βρει καλό μισθό στο Νοσοκομείο. Για να είναι παραγωγικός ο υπάλληλος πρέπει να τον επιβραβεύει ο εργοδότης του. Βλέπω τα καθήκοντά μας ως μια διαρκή μάχη. Να μην συνθηκολογήσουμε με τις αστοχίες μας. Τα αμέτρητα λάθη των αντιπάλων μας δεν κάνουν ελαφρύτερα τα δικά μας. Δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από την εμπειρία της Πολιτικής Προστασίας. Μιας άφαντης υπηρεσίας το 2019, που έδρασε καταλυτικά σε όλες τις φάσεις του κορονοϊού και στα μέτωπα των φυσικών καταστροφών.

Ανέλαβα με θάρρος την πολιτική ευθύνη, την αναβαθμίσαμε και υπήρξε πρόοδρος. Είχαμε παράπονα. Καταφέραμε όμως να έχουμε 220.000 λιγότερα καμμένα στρέμματα από το μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας. Με καλύτερη ανταπόκριση, περισσότερα εναέρια μέσα. Δεν ακούσαμε παράπονα φέτος "πού είναι τα αεροπλάνα". Υπήρξε καλύτερη συνεργασία. Αυτό θα πει να μπορείς να γίνεσαι καλύτερος και να μαθαίνεις από τα λάθη σου.

Ανάλογη πορεία στο μεταναστευτικό. Μειώθηκαν οι ροές όταν η χαλαρότητα έδωσε τη θέση της στην αυστηρότητα. Όταν ανασυστήσαμε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και έχουμε αποτελέσματα. Όχι μόνο στην αποτροπή αλλά και στην εξέταση των αιτημάτων. Φροντίσαμε για τα χιλιάδες ανήλικα προσφυγόπουλα που συχνά βρισκόταν σε άθλιες συνθήκες».

«Λάθος με Ανδρουλάκη, να βελτιωθεί και όχι να ακυρωθεί το έργο της ΕΥΠ»

«Και στην περίπτωση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη. Ένα επιχειρησιακό λάθος για το οποίο η κυβέρνηση ανέλαβε αμέσως την ευθύνη. Καταθέσαμε αμέσως προτάσεις για την αλλαγή της ΕΥΠ. Το θέμα είναι πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης. Προσοχή όμως η λειτουργία της ΕΥΠ ήταν είναι και θα είναι ακόμα πιο πολύτιμη στην εποχή που έρχεται. Η δράση της πρέπει να βελτιωθεί, όχι να βαλτώσει. Να βελτιωθεί όχι να ακυρωθεί. Έχω εθνικό καθήκον να μην το επιτρέψω. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η επικαιρότητα να εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια».

«Αποδείξαμε ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και ποιος μένει στο ρόλο του διαμαρτυρόμενου κομπάρσου. Σημαντικά μεγέθη για τον κρίσιμο χειμώνα που έρχεται».

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν δύσκολο χειμώνα»

«Η ενεργειακή κρίση γίνεται οικονομική κρίση, αυξάνοντας τιμές ρεύματος και προϊόντων. Η απάντηση πρέπει να είναι και ευρωπαϊκή. Η Μόσχα θέλει να μετατρέψει την ακρίβεια σε όπλο κοινωνικών αναταραχών και αποσταθεροποίησης δυτικών κυβερνήσεων. Η ενεργειακή ανασφάλεια να γίνει ευρωπαϊκή πολιτική αστάθεια. Ήδη ο φόβος τυλίγει την κοινωνία στην προοπτική. Πρέπει να ετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα αλλά να μην επιτρέψουμε στο θύτη να επιβάλλει τον εκβιασμό του στα θύματα. Να μην επιτρέψουμε η αγανάκτηση να γίνει τυφλή. Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί σ' αυτόν που την προκαλεί. Στον κ. Πούτιν.

Στη μάχη της ενέργειας ξεδιπλώνουμε ήδη από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης. Η λύση δεν θα είναι όμως επαρκής αν δεν είναι ευρωπαϊκή. Έστω και με καθυστέρηση οι Βρυξέλλες δείχνουν να κινούνται στο ρυθμό της Αθήνας. Σε εθνικό επίπεδο οι παρεμβάσεις μας θα είναι συνεχείς. Απορροφούμε το έως και 94% των αυξήσεων στο ρεύμα. Είπαμε ότι θα εξουδετερώσουμε τις επιπτώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής και το κάνουμε.

Στην άμυνά μας πρέπει να προστεθεί και σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας, τον Οκτώβριο θα πλαισιωθεί με κίνητρα και αντικίνητρα για να συμμετέχουν και οι πολίτες πιο ενεργά. Όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει ανέβει 10 φορές καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως την αύξηση. Όποιος λέει το αντίθετο λέει φθηνά ψέμματα σε ακριβή τιμή.

Όσο και αν κάποιοι θέλουν αναταραχή στην πατρίδα μας. Είμαστε κράτος ελεύθερο, με κυβέρνηση με συμπαγή εντολή, με πρωθυπουργό που δεν δέχεται πιέσεις. Όποιο κι αν είναι το κόστος. Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας εγώ δεν πρόκειται να γίνω. Θα οδηγήσω τη χώρα σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε.

Εισερχόμαστε στον τελευταίο χρόνο της θητείας μας. Το δικό μας πολιτικό ημερολόγιο θέλει να βλέπει το μέλλον της Ελλάδας μέχρι το 2030.

Οι 21 πρωτοβουλίες σε τρεις χρονικούς κύκλους

8 άμεσα μέτρα μέχρι το τέλος του 2023

Τον Δεκέμβριο 2,3 εκατ. θα στηριχθούν και πάλι. Η ενίσχυση θα είναι 250 ευρώ, χαμηλοσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες.Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου θα εισπράξουν μια ακόμα δόσηΔικαιούχοι επιδόματος Παιδιού 1,5 δόση.Αυξάνεται το φοιτητικό επίδομα στέγασης από τα 1000 στα 1500 ευρώ. Για όσους αποφασίζουν να συγκατοικήσουν το επίδομα αυξάνεται στα 2000 ευρώ ανά άτομοΤο επίδομα θέρμανσης πέρσι ήταν στα 174 εκατ. ευρώ, σήμερα θα φτάσει τα 300 εκατ. Τα κριτήρια διευρύνονται. Για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά καύσιμο πλην φυσικού αερίου θα πάρουν διπλό. Μελετούμε και θα ανακοινώσουμε σύντομα παρέμβαση που θα μειώνει κόστος πετρελαίου στην αντλία για όλους τους καταναλωτές.Αγρότες: Έκτακτη επιδότηση 60 εκατ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος λιπασμάτων. 50.000 κτηνοτρόφοι θα πάρουν 89 εκατ. ευρώ για αυξημένες ζωοτροφές.Δικαιούχοι προγράμματος Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή, αυξάνονται κατά 200.000.Εξασφαλίζουμε τον αναγκαίο χώρο στο δίκτυο. Χρηματοδοτούμε 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια.Μετά την εξαιρετικά πετυχημένη τουριστική σεζόν, επεκτείνουμε το τουρισμός για όλους για να καλύψει νέους δικαιούχους. Να μην αισθάνονται ότι δεν μπόρεσαν να πάνε διακοπές. Εγκρίνουμε πρόσθετα κονδύλια ώστε η Ελλάδα να διαφημιστεί για το διάστημα έως και τον Μάρτιο.Διευθετούμε σειρά από αιτήματα των ΕΔ. Μισθολογική εξέλιξη, επέκταση μάχιμης πενταετίας και νυχτερινή αποζημίωση. Έκτακτη ενίσχυση στα πληρώματα πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.Για περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας: Όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα απαλλάσσονται από μέρος των εισφορών των εργαζομένων.Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις: Αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό των πλήρους απασχόλησης δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνον τον χρόνο.

Μόνιμη δέσμη μέτρων από Ιανουάριο 2023:

Μονιμοποιείται η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών. Αυξάνει το εισόδημα εργαζομένων, μειώνει κόστος επιχειρήσεων.Καταργείται για πάντα και για όλους η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ένα βάρος των μνημονίων παίρνει τέλος.Στο Δημόσιο παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική εισφορά στο Ταμείο Πρόνοιας.Αυξάνονται οι συντάξεις 1,5 εκατ. συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%. Οι συνταξιούχοι που έχουν υψηλή προσωπική διαφορά, θα δουν αύξηση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.Αναμορφώνουμε από 1/1 το ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του μισθού με αύξηση του μισθού και των επιδομάτων. Η αύξηση θα είναι μεσοσταθμικά 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους. Ξεκινά και η αναμόρφωση του μισθολογίου των ΔΥ με στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Σκοπός να τεθεί σε εφαρμογή.Για τη στήριξη οικογένειας, επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες.Ο μειωμένος ΦΠΑ στις συγκοινωνίες στον καφέ, επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Το ίδιο για τουρισμό, πολιτισμό, γυμναστήριο.Σε αναστολή παραμένει ο ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024 για να στηριχτεί ο κλάδος.Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς.Από 1/1/2023 οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι της ΤΑ αυξάνονται.Ξεκινά η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, όπως κάναμε δύο φορές. Σκοπός να μπει σε εφαρμογή 1/5/2023.

Τα μέτρα αθροίζονται σε 5,5 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η επιδότηση του ρεύματος. Αναπτύσσεται έτσι ένα δίχτυ προστασίας για την κοινωνία. Τρεις στόχοι, ανακούφιση πολιτών, διατήρηση θέσεων εργασίας, τόνωση επιχειρήσεων.

Το σχέδιο έρχεται να συμπληρωθεί από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τη στέγαση, ειδικά για τα νέα ζευγάρια. Ένα πρόβλημα που δεν υπήρχε παλιότερα χρόνια. Αποτέλεσμα της γρήγορης ανάπτυξης, της ανόδου αξιών και ενοικίων.

Πρόγραμμα 1,8 δισ. ευρώ, θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 δικαιούχους για να μπορούν να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.

Μέτρα για στέγαση νέων

Ξεκινά αμέσως ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ.Θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα δανείων. Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε πάρα πολύ χαμηλό, μηδενικό επιτόκιο από 10.000 συμπολίτες μας μέχρι 39 ετών σε περιοχές που υπάρχουν παλιά κτίρια.Θέλουμε να ενισχύσουμε την ιδιοκατοίκηση να ανακαινιστούν παλιά σπίτια. Δημιουργούμε ένα ακόμα Εξοικονομώ και ανακαινίζω για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις και χαμηλότοκο δάνειο 7.000.Κίνητρο σε ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων μέχρι 10.000 ευρώ για να το ανακαινίσουν με υποχρέωση να το δώσουν σε μακροχρόνια μίσθωση. Η πολιτεία θα καλύπτει έως και το 40% του κόστους.Καινούργιο εργαλείο για δημόσια κτίρια και οικόπεδα. Το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά στοιχεία σε ιδιώτες εκείνοι θα τα φτιάχνουν και θα τα νοικιάζουν με χαμηλό νοίκι σε νέους μισθωτές και οι υπόλοιπες θα αξιοποιούνται από τους ιδιώτες.Προκειμένου να αυξηθούν τα ακίνητα, αυξάνουμε το όριο της επένδυσης για Golden Visa στις 550.000 ευρώ.Ξεκινάει το Εστία 2, το δημόσιο θα μισθώνει ακίνητα για να τα διαθέτει με πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

«Πρόκειται για συνεκτικό πρόγραμμα ανάπτυξης με μεθοδικές στοχεύσεις ώστε να απευθύνεται σε όλα τα στρώματα αλλά κυρίως στους νέους και να αυξάνει το δημόσιο πλούτο.

Θέλω να επαναλάβω ότι όσα παρουσίασα είναι προσεκτικά κοστολογημένα. Δεν μας εκτρέπουν από τον δρόμο της δημοσιονομικής σύγκλισης. Είναι απαραίτητα μέτρα για να στηρίξουμε την κοινωνία. Στα γεράκια της δημοσιονομικής πειθαρχίας που μας κατηγορούν απαντώ: Είναι πολιτική δίκαιη αλλά και ορθή. Χωρίς τη θωράκιση των πολιτών και των επιχειρήσεων το κόστος από το βομβαρδισμένο τοπίο που θα έπρεπε να διαχειριστούμε θα ήταν τεράστιο.

Σ' αυτούς που θα αντιγράψουν αυτές τις ανακοινώσεις για να τις πολλαπλασιάσουν και να γίνουν αρεστοί. Κύριοι σας ευχαριστούμε αλλά δεν σας ακούμε και δεν πιστεύουμε λέξη από τις υποσχέσεις σας. Ηγούμαι μιας παράταξης με βαθιά λαϊκά χαρακτηριστικά».

«Δεν είναι σχέδιο δράσης, είναι πολιτική φιλοσοφία»

«Δεν ταυτίζουμε το κρατικό με το δημόσιο, όμως δεν επιτρέπουμε στο ιδιωτικό να είναι μόνο κερδοσκοπικό. Η ατομική προκοπή να αυξάνει τη δημόσια περιουσία και αυτή να μετατρέπεται σε συλλογική ευημερία.

Σε εκείνους που αιφνιδιάζονται, μπορούμε να κινούμαστε έξω από το στενό κουτί των δικών τους δογμάτων. Μας δεσμεύει μόνο το αποτέλεσμα για το συμφέρον της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κυβέρνηση αναμετριέται στην πράξη με όσους διαλαλούν πως είναι τάχα προοδευτικοί. Αυτούς που καταψηφίζουν τους εξοπλισμούς και αυτούς που είπαν όχι στο ξαναζωντάνεμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που έσωσαν 600 θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για διαφορές που μιλούν από μόνες τους. Έχει ειπωθεί ότι η σκέψη και η σύγκριση πάνε μαζί. Η τελευταία τριετία αποτελεί πράγματι μια καινούργια σελίδα στη χώρα. Ένα αληθινά διαφορετικό κεφάλαιο, ενός διαφορετικού βιβλίου. Οι δυνάμεις που άρχισαν να το γράφουν το καλοκαίρι του 2019, οφείλουν να ανασυνταχθούν. Να συναντηθούμε ξανά στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Προϋποθέτει τη συστράτευση των κοινωνικών δυνάμεων με πρώτη την παράταξη της ΝΔ. Το έχουμε κάνει πολλές φορές, μπορούμε να υπερβαίνουμε τα ιδεολογικά μας όρια».

«Αν όχι εμείς, τότε ποιος;»

Η πολιτική σταθερότητα δεν είναι προτίμηση αλλά εθνική αναγκαιότητα. Πρέπει να μπορούμε να απαντάμε σε κάθε νέα πρόκληση. Όταν έρχεται καταιγίδα χρειάζεται έμπειρος καπετάνιος και έμπειρο πλήρωμα. Χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή. Κυβέρνηση που να αποφασίζει χωρίς παράλληλες κουβέντες και ατελέσφορα παζάρια. Η διαπίστωση αυτή μετατρέπεται σε δίλημμα για κάθε πολίτη. Θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς που κράτησαν όρθιο τον τόπο εν μέσω τόσων προκλήσεων;

Σ' αυτούς που τήρησαν τον λόγο τους και τήρησαν το προεκλογικό τους πρόγραμμα; Σ' αυτούς που μείωσαν φόρους; Σ' αυτούς που έβαλαν τη χώρα σε τροχιά εκσυγχρονισμού; Σ' αυτούς που έδωσαν στον Έλληνα το δικαίωμα να ελπίζει; Οι δυσκολίες που έρχονται αυξάνουν τις ευθύνες. Αν δεν τις αναλάβουμε εμείς, τότε ποιος;

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης της χώρας. Το πολιτικό περιεχόμενο των επιλογών της κυβέρνησης. Τα δεδομένα μιας ταραγμένης διεθνούς συγκυρίας».

Πηγή: Newsbomb.gr