Μητσοτάκης: Προαναγγέλει νομοθετική ρύθμιση για τον Κασιδιάρη, καμία συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης: Προαναγγέλει νομοθετική ρύθμιση για τον Κασιδιάρη, καμία συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», βγάζοντας ουκ ολίγες ειδήσεις...

Ο Πρωθυπουργός προναγγέλει ουσιαστικά τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να μην επιτραπεί στον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη να εκπροσωπηθεί στην επόμενη Βουλή, ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση.

«Το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας νομοθετική παρέμβαση που θα αφήσει εκτός βουλής τον καταδικασμένο για τη δράση της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο πρωθυπουργός απέκλεισε ακόμα κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ ή Ελληνική Λύση, άφησε όμως ανοιχτό ενδεχόμενο για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ έπειτα από τις δεύτερες κάλπες.

Για τον χρόνο των εκλογών σημειώνει ότι «μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή τον Απρίλιο ή τον Μάιο», ερωτώμενος σχετικά με την κηδεία του τέως βασιλιά της Ελλάδας και την απόφαση να μην του αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους, σημείωσε ότι «δεν έπρεπε να δοθούν αφορμές για νέους διχασμούς».

Απαντώντας σχετικά με τα λάθη της κυβέρνησης, αναφέρεται στην περίπτωση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, λέγοντας πως «Στην πορεία αναδείχθηκε μια συστημική αδυναμία, ένα πλαίσιο παρακολουθήσεων το οποίο ξέφυγε από τον αρχικό του σκοπό, άνθρωποι ανέλαβαν τις ευθύνες τους και έφυγαν από τις θέσεις τους» ενώ ερωτώμενος σχετικά με τους Πάτση και Χειμάρα τονίζει πως πρόκειται για εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Ο κ. Μητσοτάκης ζητά ην ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπό του, εγκαινιάζοντας την προεκλογική εκστρατεία εν όψει των εθνικών εκλογών που, όπως αναφέρει, μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι ο ίδιος είναι ένας προοδευτικός κεντροδεξιός πολιτικός που άλλαξε το κόμμα του -«δεν νομίζω ότι μοιάζει πολύ σήμερα με τη Ν.Δ. άλλων δεκαετιών», αναφέρει χαρακτηριστικά- ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι στόχος του είναι η αυτοδυναμία. Προσθέτει ωστόσο ότι «αν οι πολίτες με την ψήφο τους μας κατευθύνουν προς μια κυβέρνηση συνεργασίας, θα σεβαστούμε τη βούλησή τους».

Σε ό,τι αφορά στη στάση της κυβέρνησης για την κηδεία του τέως, τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία ακολούθησε μια κυβερνητική πολιτική που δεν περιορίζεται εύκολα σε ιδεολογικά στεγανά, μια πολιτική που έχει σκοπό να ενώσει και όχι να διχάσει, ο πρωθυπουργός απαντά και στο γιατί δεν κηδεύεται με τιμές αρχηγού κράτους ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος επισημαίνοντας ότι «δεν έπρεπε να δοθούν αφορμές για νέους διχασμούς», ενώ προσθέτει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με την οικογένειά του για να αποδοθούν «οι τιμές που πρέπει».

Μάλιστα, σε μια κίνηση-απάντηση στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει ένα «εντυπωσιακό πολιτικό ένστικτο» στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ δηλώνει ότι υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους -σε μια επίδειξη χιούμορ- αρνείται να κατονομάσει για να μην… τους κάψει στις εκλογές!

Σε ερώτηση για τα σφάλματα της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός επανέρχεται στο ζήτημα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρο λάθος» που δεν θα έπρεπε να συμβεί. Επαναλαμβάνει ωστόσο ότι ο ίδιος δεν γνώριζε το παραμικρό για το θέμα. «Στην πορεία αναδείχθηκε μια συστημική αδυναμία, ένα πλαίσιο παρακολουθήσεων το οποίο ξέφυγε από τον αρχικό του σκοπό, άνθρωποι ανέλαβαν τις ευθύνες τους και έφυγαν από τις θέσεις τους», σημειώνει, ενώ για περιπτώσεις όπως αυτές των Πάτση και Χειμάρα αναφέρει ότι πρόκειται για «δυσάρεστες εξαιρέσεις στον κανόνα», προσθέτοντας ότι αυτό που αναδεικνύεται είναι η ανάγκη να υπάρχουν συστήματα ελέγχου και αυστηρές τιμωρίες αποτροπής.

Ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει ότι μεγάλη πρόκληση της επόμενης κυβερνητικής τετραετίας θα είναι το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων, γιατρών και εκπαιδευτικών. «Ζητάμε πολλά από τους καθηγητές και τους δασκάλους μας και δίνουμε λίγα», αναφέρει.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι επιδιώκει τη διαφορετική άποψη, τη διαφορετικότητα - και στο πλαίσιο αυτό λέει ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να περιλαμβάνει πολύ περισσότερες γυναίκες από τη σημερινή «που κλείνει σιγά-σιγά τον κύκλο της».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Πρώτο Θέμα που κυκλοφορεί την Κυριακή!