«Με πάθος, συγκέντρωση και χωρίς πίεση μπορούμε να προκριθούμε»

«Με πάθος, συγκέντρωση και χωρίς πίεση μπορούμε να προκριθούμε»

Για την απουσία του Κατσουράνη, για το αν η ομάδα έκανε προπόνηση στα πέναλτι και για το πόσο μεγάλη σημασία έχει η παρουσία των φιλάθλων στις εξέδρες είναι μερικά από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου ο Φερνάντο Σάντος.

Εφόσον η πρόκριση έρθει θα είναι αποτελέσμα της προσπάθειας όλων των Ελλήνων , είπε ο ομοσπονδιακός προπονητής, ένα 24ωρο πριν από τη μεγάλη μάχη με τη Ρουμανία στο Βουκουρέστι.

Ο Πορτογάλος μίλησε για:

το ποιες είναι οι πιθανότητες πρόκρισης της κάθε ομάδας:

«Δεν υπάρχουν ποσοστά για τις δύο ομάδες. Μιλάμε για ένα τελικό που έχει δύο ημίχρονα. Το ένα έγινε, το άλλο είναι μπροστά μας. Σίγουρα έχουμε το προβάδισμα από το πρώτο ματς και ήρθαμε να κρατήσουμε αυτό που έχουμε πάρει απέναντι σε μια καλή ομάδα. Είναι σίγουρο πως οι Ρουμάνοι θα μπουν δυνατά να ανατρέψουν την κατάσταση».

το πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από την απουσία του Κατσουράνη: «Δεν σκεφτόμαστε καθόλου το γεγονός πως ο Κατσουράνης δεν μπορεί να αγωνιστεί. Είμαστε σίγουροι ότι όποιος κληθεί να αγωνιστεί στην θέση του, γιατί δεν έχω αποφασίσει ακόμα, αλλά ξέρω πως θα καλύψει το κενό του Κατσουράνη. Πρέπει να κρατήσουμε όσο το δυνατόν την μπάλα στα πόδια μας, να μην έχουμε μια ανούσια κατοχή και να διεκδικήσουμε τις πιθανότητες για γκολ, ώστε να περάσουμε».

το αν η Ελλάδα έκανε προπόνηση στα πέναλτι: «Δεν προπονηθήκαμε στα πέναλτι, ούτε θα κάνουμε κάτι τέτοιο, γιατί πιστεύω πως δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε εκεί. Ο αγώνας θα τελειώσει πιο γρήγορα».

τον Προένσα, διαιτητή του πρώτου αγώνα: «Το είδαμε και εμείς το ματς και υπήρχε και ένα πέναλτι (σ.σ. στο 2ο λεπτό στον Μήτρογλου)».

το αν φοβάται τον ρέφερι του επαναληπτικού: «Όχι. Είμαι σίγουρος πως, όπως από την δική μας πλευρά θα κάνουμε την δουλειά μας όπως πρέπει, έτσι θα την κάνει και αυτός».

το πότε μίλησε τελευταία φορά με τον Προένσα: «Πριν από οκτώ χρόνια. Έχει παίξει τον τελικό του Champions League, τον τελικό του EURO και είναι ο καλύτερος για την FIFA».

το αν η Ρουμανία μπορεί να περάσει αν παίξει όπως η Ελλάδα στο πρώτο μέρος στο Φάληρο: «Το παιχνίδι θα είναι διαφορετικό από αυτό που είδαμε στην Αθήνα. Περιμένουμε μια διαφορετική έναρξη, μια και η Ρουμανία δεν έχει να χάσει τίποτα και θα έχει στο πλευρό της 55.000 οπαδούς. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα από πριν. Το παιχνίδι και οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν θα μας... πουν πώς θα κοιτάξουμε το παιχνίδι».

το αν παίζει ρόλο η κατάταξη των ομάδων: «Η κατάταξη δεν μετράει σε τίποτα. Και η Βοσνία ήταν κάποτε 40 και τώρα είναι 10. Αυτό που μετράει είναι ο αγώνας. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να είμαστε όπως παρουσιαστήκαμε στο παιχνίδι στη Αθήνα. Πρέπει να έχουμε πάθος, αυτοθυσία, αλλά θα πρέπει το μυαλό μας να είναι «καθαρό», «κρύο» στις αποφάσεις που θέλουμε να πάρουμε και έχοντας εμπιστοσύνη και να εξουδετερώσουμε όποια δυσκολία μας βάλει η Ρουμανία. Όχι δηλαδή κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουμε. Αμυντικά να μην επιτρέψουμε στην Ρουμανία να φτάνουν με ευκολία στην περιοχή μας. Να έχουμε κατοχή με ουσιαστικό τρόπο για να κάνουμε τις ευκαιρίες και να βάλουμε τα γκολ που χρειαζόμαστε. Να μην αφήσουμε την Ρουμανία να κάνει κύματα επιθέσεων».

τις τελευταίες οδηγίες που θα δώσει στους παίκτες του: «Δεν θα τους πω κάτι ιδιαίτερο. Θα τους πω αυτό που λέμε πάντα. Να παίξουμε αυτό που ξέρουμε και να έχουμε τα χαρακτηριστικά που έχουμε σε όλα τα ματς. Το πάθος, τη συγκέντρωση και δεν θα πρέπει να βάλουμε βάρος και πίεση στους ποδοσφαιριστές. Είμαστε σίγουροι πως αν τα κάνουμε αυτά, στο τέλος θα είμαστε ευχαριστημένοι».

το αν αποτελεί προσωπική του επιτυχία η πρόκριση στο Μουντιάλ: «Αυτό που ξέρω να πω είναι πως αν καταφέρουμε θα είναι τεράστιο επίτευγμα που θα ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό».

το αν θα αλλάξει τα πλάνα του και για την απουσία του Κατσουράνη: «Στο πρώτο σκέλος της ερώτησης, δεν μπορεί να παίξει η ίδια ομάδα. Δεν είμαστε σίγουροι ποιοι θα αγωνιστούν. Χθες κάναμε κάποιες δοκιμές, βγάλαμε συμπεράσματα και το βράδυ όταν θα πάω να κοιμηθώ με καθαρό μυαλό θα αποφασίσω ποιοι θα αγωνιστούν».

την παρουσία Ελλήνων φιλάθλων στις εξέδρες: «Είναι σημαντικό που θα έχουμε τους φιλάθλους κοντά μας, αλλά τα παιχνίδια παίζονται πάντα στον αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες μου κρατούν εμπειρίες και είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθούν καλά».