Απανωτές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της FIFA

Απανωτές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της FIFA

Συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις για το μέγεθος της διαφθοράς στη FIFA, με την εφημερίδα «New York Times» να φέρνει στο φως σκάνδαλο δωροδοκίας ύψους 10 εκατ. δολαρίων.

Ο Ζερόμ Βαλκ, γενικός γραμματέας της FIFA και δεξί χέρι του προέδρου της Σεπ Μπλάτερ, μεταβίβασε 10 εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς που διαχειριζόταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζακ Γουόρνερ.

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται πολλούς ομοσπονδιακούς αξιωματούχους των ΗΠΑ που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Η επίμαχη μεταβίβαση έγινε το 2008 από έναν λογαριασμό της FIFA και φέρεται ότι αποτελεί «ένα κεντρικό στοιχείο του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο» και τα ηγετικά του στελέχη.

Αυτό το ποσό αποτελεί ένα από τα κρίσιμα στοιχεία που οδήγησαν την περασμένη εβδομάδα στις συλλήψεις και στην απαγγελία κατηγοριών σε 14 στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Μάλιστα, η έρευνα πλησιάζει και τον Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος επανεξελέγη στον προεδρικό θώκο της FIFA για πέμπτη φορά την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη, ο Τζακ Γουόρνερ, πρώην πρόεδρος της Concacaf «ζήτησε μεταξύ άλλων και εξασφάλισε δωροδοκίες στο πλαίσιο των διαδικασιών ανάθεσης» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010.

Από την άλλη, ο Ντάνι Τζόρνταν, υπεύθυνος του Παγκόσμιου Κυπέλλου στην Νότια Αφρική, τον οποίο επικαλείται επίσης η εφημερίδα στο άρθρο της, «τα χρήματα αυτά δεν ήταν δωροδοκία, αλλά ήταν μια νόμιμη πληρωμή στο πλαίσιο της ανάπτυξης στην Καραϊβική». Ο Τζακ Γουόρνερ τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση για 24 ώρες αφού παρουσιάστηκε εκουσίως την περασμένη Τετάρτη στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο και αφέθηκε ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης ύψους περίπου 400.000 δολαρίων.

Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί, όπως αναμένεται τον Ιούλιο, όσον αφορά το αίτημα έκδοσής του που έχει διατυπώσει η αμερικανική δικαιοσύνη.

Την Κυριακή ο πρώην αντιπρόεδρος της FIFA εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στις ΗΠΑ, που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορούν να το χωνέψουν ότι έχασαν την διοργάνωση του Μουντιάλ 2022. «Η αιτία για όλα αυτά είναι η ατυχής υποψηφιότητα των ΗΠΑ για την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022», τονίζει σε βίντεο που ανήρτησε στην σελίδα του στο Facebook.

Πηγή: Onsports.gr