Η κατάθεση του Σα Πίντο

Η κατάθεση του Σα Πίντο

Ο Ρικάρντο Σα Πίντο κλήθηκε ενώπιον του ειδικού ανακριτή διαφθοράς, Γιώργο Ανδρεάδη.

Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ των δύο, όπως τα παρουσιάζει η εφημερίδα «Live Sport».

Το κατηγορητήριο αναφέρει:

«Κατηγορείσαι ως υπαίτιος του ότι στην Αθήνα στις 4/3/2015, ενεργώντας από κοινού με τους συγκατηγορούμενούς σου Γεώργιο Σπανό, Ιωάννη Αγγελόπουλο και Ευάγγελο Μαρινάκη, παρενέβης με αθέμιτες ενέργειες με σκοπό να επηρεάσεις το αποτέλεσμα ποδοσφαιρικού αγώνα, από την ανωτέρω δε πράξη σου επιτεύχθηκε ο σκοπός που επεδίωκες, δηλαδή η αλλοίωση του αποτελέσματος του αγώνα ο οποίος περιλαμβανόταν σε στοιχηματικές διοργανώσεις. Ειδικότερα, σε μη επακριβώς προσδιορισθείσα ημερομηνία, πάντως πριν από τις 4/2/2015, ημερομηνία διεξαγωγής του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακός-Ατρόμητος, στο στάδιο Καραϊσκάκη, ο πρόεδρος του Ατρόμητου Γεώργιος Σπανός συμφώνησε με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Ευάγγελο Μαρινάκη ότι η ομάδα του Ατρόμητου θα συμμετείχε στον αγώνα χωρίς κάποιους βασικούς παίκτες της, ώστε να ευνοηθεί η ομάδα του Ολυμπιακού και να μπορέσει ευκολότερα και με μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει τη νίκη. Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του παραπάνω αγώνα, ο Γεώργιος Σπανός, από κοινού με τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας Ιωάννη Αγγελόπουλο ζήτησαν από εσένα να αλλάξεις την ομάδα που είχες αποφασίσει να αγωνιστεί, αντικαθιστώντας κάποιους βασικούς παίκτες της. Τελικά εσύ δέχθηκες να αντικαταστήσεις βασικούς παίκτες, που αρχικά είχες αποφασίσει να χρησιμοποιήσεις στον αγώνα, και συγκεκριμένα δεν χρησιμοποίησες ως βασικούς παίκτες τους Πίτου Γκαρσία, Κώστα Κατσουράνη, Στέφανο Ναπολεόνι και Κυριάκο Κιβρακίδη, παίκτες οι οποίοι χρησιμοποιούνταν ως βασικοί στα προηγούμενα παιχνίδια της ομάδας. Λόγω της αποδυνάμωσης αυτής της ομάδας του Ατρόμητου, ο Ολυμπιακός επικράτησε με σκορ 2-1, εσύ, δε, την αμέσως επόμενη ημέρα διέκοψες τη συνεργασία σου με την ομάδα σου. Δηλαδή κατηγορείσαι για παράβαση των διατάξεων των άρθρων 1, 14, 20 παρ. 27, παρ. 1, 45 Π.Κ. και 132, παρ. 1-4 του Ν. 2725/1999, όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 6 του άρθρου 78 του Ν. 3057/2012 και αντικαταστάθηκε με το άρθρο 13 του Ν. 4049/2012».

Η απολογία του Σα Πίντο

Ερώτηση: Αν όσα κατέθεσε ο Παναγιώτης Φύσσας είναι ψευδή, πως εξηγείται η μη χρησιμοποίηση στον παραπάνω αγώνα των βασικών παικτών Πίτου Γκαρσία, Στέφανο Ναπολεόνι, Κώστα Κατσουράνη και Κυριάκου Κιβρακίδη (ο Ναπολεόνι μπήκε ως αλλαγή στο 77ο λεπτό και ο Κιβρακίδης στο 42ο). οι οποίοι χρησιμοποιούνταν τόσο πριν όσο και μετά τον επίμαχο αγώνα από το 1ο λεπτό στους περισσότερους αγώνες; Συγκεκριμένα, από τον επίσημο ιστότοπο της Super League, προκύπτει ότι οι Πίτου Γκαρσία και Ναπολεόνι είχαν αγωνιστεί αντίστοιχα στα 28 και 30 από τα συνολικά 32 παιχνίδια του Ατρομήτου, ο Κατσουράνης είχε χρησιμοποιηθεί στα προηγούμενα 3 παιχνίδια και σε όλα (συνολικά 12) τα παιχνίδια της ομάδας που ακολούθησαν, με συνολικό χρόνο συμμετοχής σε 16 αγώνες του Ατρομήτου 1.403 λεπτά (ήτοι 87 λεπτά κατά μέσο όρο), ο δε Κιβρακίδης, με συμμετοχή στους 19 από τους 32 αγώνες της ομάδας, συμμετείχε τόσο πριν, όσο και μετά σε όλη την διάρκεια των αγώνων. Αν οι παραπάνω τρεις πρώτοι παίκτες δε χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να είναι ξεκούραστοι για τον επόμενο αγώνα με την Βέροια που ακολούθησε σε τρεις ημέρες, πως εξηγείται ότι δεν έγινε το ίδιο σε άλλες δύο περιπτώσεις, μία φορά στο πλαίσιο τη; 14ης, της 15ης και της 16ης αγωνιστικής που έγιναν τρεις αγώνες σε διάστημα επτά ημερών (14/12, 17/12 και 21/12); Οπότε και οι Γκαρσία και Ναπολεόνι έπαιξαν και στα τρία παιχνίδια και ακολούθως στο πλαίσιο της 2η;, της 28ης και της 29ης αγωνιστικής που έγιναν τρεις αγώνες σε οκτώ ημέρες (14/3, 18/3 και 22/3) που συμμετείχαν και οι τέσσερις παίκτες, πλην του Κιβρακίδη στον αγώνα της 29ης αγωνιστικής. Είχε η ομάδα του Ατρομήτου την πολυτέλεια να κρατάει εκτός αγώνων σημαντικούς παίκτες, όπως ήταν τουλάχιστον οι πρώτοι τρεις από αυτούς, δεδομένης και της επιδίωξης για είσοδο στα πλέι οφ.

Απάντηση: Όλο αυτό το θέμα είναι πολύ λυπηρό για εμένα, με έχει στενοχωρήσει και μου έχει προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα σε όλα τα επίπεδα. Στην Πορτογαλία οι εφημερίδες έγραφαν με μεγάλα γράμματα ότι είμαι διαπλεκόμενος. Επαναλαμβάνω πως δεν έχει συμβεί τίποτα απολύτως.

Ερώτηση: Για ποιον λόγο μετά το τέλος του παραπάνω αγώνα εμφανίζεστε να αγκαλιάζετε και να φιλάτε τους παίκτης της ομάδας σας σαν να τους αποχαιρετάτε και για ποιο λόγο την αμέσως επόμενη ημέρα παραιτηθήκατε από την ομάδα του Ατρόμητου;

Απάντηση: Η αντίδρασή μου μετά το τέλος του παιχνιδιού οφειλόταν στη μεγάλη προσπάθεια που είχαν κάνει οι παίκτες μου και στο ότι τα είχαν δώσει όλα για να κερδίσουν ή έστω να μη χάσουν τον αγώνα. Αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που έχω αντιδράσει έτσι. Αντιθέτως, μπορεί να με δείτε να αντιδρώ με τον τρόπο αυτόν και σε άλλους αγώνες, είτε που έχουμε κερδίσει είτε που οι παίκτες μου έχουν καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια. Ως προς το δεύτερο ερώτημα, θέλω να πω τα εξής: Στόχος μου όταν ανέλαβε την ομάδα ήταν να κερδίσω τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και να μπω στην πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος. Επειδή δεν είχα πετύχει και στους δύο στόχους μου, ήμουν αρκετά απογοητευμένος. Ο συνδυασμός της αγωνιστικής μου αυτής απογοήτευσης με κάποια σημαντικά οικογενειακά προβλήματα που αντιμετώπιζα εκείνη την περίοδο με οδήγησε να πάρω την απόφαση να παραιτηθώ. Θεωρούσα ότι επειδή στην Ελλαδα γίνεται πολύς λόγος για τον ψυχολογικό παράγοντα επειδή πίστευα στις ικανότητες των παικτών της ομάδας, ίσως με την αλλαγή του προπονητή θα μπορούσε να βοηθηθεί ψυχολογικά η ομάδα και να ανακάμψει.

Ερώτηση: Στη δεύτερη κατάθεσή του ο Παναγιώτης Φύσσας είπε ότι τα παραπάνω γνώριζαν από εσάς τόσο ο Φερνάντο Σάντος, προπονητής της Εθνικής Πορτογαλίας, όσο και ο βοηθός του, Ρικάρντο Σάντος. Μάλιστα στις 20/4/15 ο τελευταίος έστειλε γραπτό μήνυμα στον Παναγιώτη Φύσσα, το περιεχόμενο του οποίου σας επιδεικνύεται σε φωτοαντίγραφο που προσκόμισε κατά την κατάθεσή του ο μάρτυρας. Τι έχετε να πείτε για τα ανωτέρω;

Απάντηση: Τόσο στον Φερνάντο Σάντος όσο και στον Ρικάρντο Σάντος, το μόνο που τους έχω πει για το επίμαχο ζήτημα είναι ότι έφυγα από την ομάδα για αγωνιστικούς και οικογενειακούς λόγους. Τίποτα άλλο δεν τους έχω πει. Δεν μπορώ να εξηγήσω το περιεχόμενο του μηνύματος του Ρικάρντο Σάντος προς τον Παναγιώτη Φύσσα. Δεν έχω πει τίποτα περισσότερο από όσα ανέφερα παραπάνω. Το μόνο που μπορώ να πω για τον Ρικάρντο Σάντος είναι ότι ήταν μαζί με τον Φύσσα πολλά χρόνια μαζί στην Εθνική Ελλάδος. Δεν μπορώ να εξηγήσω πως ο Φύσσας δημιούργησε ένα τέτοιο θέμα. Με τον κ. Φύσσα μίλησα κάποιες μέρες μετά την αποχώρησή μου από τον Ατρόμητο, όταν ο ίδιο μού τηλεφώνησε και με ρώτησε γιατί έφυγα από την ομάδα του Ατρόμητου, οπότε και του απάντησα ότι αυτό οφειλόταν σε αθλητικούς και οικογενειακούς λόγους. Τις αποφάσεις για το ποιοι παίκτες χρησιμοποιούνται στην ομάδα τις παίρνω πάντα μόνο εγώ. Δεν υπάρχουν για μένα βασικοί ή αναπληρωματικοί παίκτες. Ο λόγος που δεν χρησιμοποιήθηκε ο Κατσουράνης αφενός ήταν ότι είχε μεταγραφεί από το ινδικό πρωτάθλημα και δεν είχε αποκτήσει φυσική κατάσταση που χρειαζόταν για να παίξε σε ένα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, αφετέρου ότι υπήρχαν προβλήματα αντιπαλότητας με τον Ολυμπιακό από την προηγούμενη θητεία του στον ΠΑΟΚ, όπως μου είπε ο ίδιος ο Κατσουράνης, και γι΄αυτό προτίμησα να τον χρησιμοποιήσω στο επόμενο κρίσιμο παιχνίδι με την Βέροια. Ως προς τον Γκαρσία, αυτός πάσχει από μόνιμο πρόβλημα τενοντίτιδας στο γόνατο. Είναι αλήθεια ότι είναι ένας παίκτης που θέλει να παίζει σε όλα τα παιχνίδια και γι' αυτό έχει παίξει στα περισσότερα παιχνίδια της ομάδας, αλλά αυτό γινόταν πολλές φορές με παυσίπονες ενέσεις. Στον συγκεκριμένο αγώνα, επειδή ο Γκαρσία είναι αμυντικός χαφ και η πίεση που θα δεχόταν σε έναν τετοιο αγώνα θα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, έκρινα ότι δεν έπρεπε να παίξει για να μην επιδεινωθεί η κατάστασή του. Χαρακτηριστικό του χαρακτήρα του που σας προανέφερα είναι ότι εγώ του είπα να μην είναι καν στην δεκαοκτάδα, αυτός ήθελε να είναι στους αναπληρωματικούς στον πάγκο της ομάδας. Ως προς τον Ναπολεόνι, επέλεξα να μην τον χρησιμοποιήσω από την αρχή, κατ' αρχάς γιατί αντιμετώπιζε μυϊκά προβλήματα, τα οποία δε θα του επέτρεπαν να αντεπεξέλθει αγωνιστικά σε συνεχόμενους αγώνες μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης, για λόγους τακτικής, προτίμησα να χρησιμοποιήσω στην θέση του έναν ψηλό παίκτη, τον Παπάζογλου, προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες για γκολ μέσα στην περιοχή του Ολυμπιακού. Γι' αυτό, όταν προς το τέλος του αγώνα έβλεπα ότι υπήρχαν πιθανότητες να πάρουμε την ισοπαλία, ενίσχυσα την ομάδα επιθετικά βάζοντας τον Ναπολεόνι. Θέλω να τονίσω ότι όλη η προσπάθεια που έκανα σε αυτό το παιχνίδι ήταν προς την κατεύθυνση να κερδίσουμε αυτή, αν μη τι άλλο, να μην χάσουμε, γιατί ένα τέτοιο αποτέλεσμα σε ένα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό θα επιδρούσε θετικά στην ψυχολογία της ομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα έχει δώσει έγγραφη κατάθεση και ο Κώστας Κατσουράνης ο οποίος υποστηρίζει τα ίδια γεγονότα με τον πρώην προπονητή του.