Ντόστανιτς: «Οι παίκτες πρέπει να... παθαίνουν για την ομάδα»

Ντόστανιτς: «Οι παίκτες πρέπει να... παθαίνουν για την ομάδα»

O Ράτκο Ντόστανιτς μίλησε με άκρως κολακευτικά λόγια τόσο για την ΑΕΛ όσο και για τον κόσμο της, λέγοντας πως στον Κάμπο βρήκε τη ζεστασιά που ήθελε.

Μεταξύ άλλων, ο κόουτς των «βυσσινί» αναφέρθηκε στους στόχους της θεσσαλικής ομάδας, στο πρωτάθλημα της Football League, ενώ αποκάλυψε το παρασκήνιο του «διαζυγίου» με τον Ζοέλ Τσιμπάμπα

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στο gazzetta.gr:

Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας από τη διαμονή στην πόλη της Λάρισας;

«Αν κάποιος επισκεφθεί, έστω για ένα καφέ αυτή την πόλη, εύκολα θα διαπιστώσει πως ο κόσμος εδώ ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο. Πόσο μάλιστα αν είσαι ο προπονητής της Α.Ε.Λ. Από την πρώτη ημέρα παρατήρησα πόσο ζωντανή πόλη είναι, και μπορώ να πω ότι έχω ενθουσιαστεί από τις αντιδράσεις του κόσμου στους δρόμους, στις προπονήσεις, στην πρώτη της ομάδας και στα φιλικά παιχνίδια.

Με δεδομένες τις προηγούμενες εμπειρίες σας από το ελληνικό ποδόσφαιρο, υπάρχουν κάποια θετικά η αρνητικά στοιχεία που να έχετε εντοπίσει σε αυτό το πρώτο διάστημα στο περιβάλλον της ΑΕΛ;

«Το είχα ακούσει, αλλά τώρα το ζω. Σε αυτή τη πόλη όλοι είναι Α.Ε.Λ. Δεν υπάρχουν άλλες ομάδες, μόνο η Α.Ε.Λ. Αλήθεια, δεν έχω βρει κάτι αρνητικό μέχρι στιγμής. Όλα είναι θετικά και σε κάνουν να αισθάνεσαι πολύ ευχάριστα».

Έχετε στη διάθεση σας ποδοσφαιριστές με σχετικά χαμηλό μέσο όρο ηλικίας. Πιστεύετε ότι θα τους βοηθήσει ή θα τους δημιουργήσει επιπρόσθετο άγχος η απαίτηση για άνοδο της ομάδας στη Σούπερ Λιγκ;

«Μου αρέσει το γεγονός ότι στην ομάδα υπάρχουν ποδοσφαιριστές νεαρής ηλικίας. Το ερώτημα είναι πως θα ανταποκριθούν στα παιχνίδια. Γι'αυτό δουλεύουμε καθημερινά με τους συνεργάτες μου, για να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποβάλουν το άγχος που σίγουρα αισθάνονται. Σ' αυτό φυσικά, θα βοηθήσουν και οι έμπειροι παίκτες που διαθέτουμε, όπως για παράδειγμα ο Γιοβάνοβιτς, ο Ναγιάρ, ο Ουρτάδο, ο Βέρτζος, ο Κομεσίδης, οι οποίοι πρέπει με την εμπειρία τους να δείξουν το δρόμο στους νεότερους. Αυτό που θέλω, είναι να φτιάξουμε ένα πολύ καλό σύνολο. Ακόμη και τον καλύτερο παίκτη να διαθέτω, αν δεν έχει καλό χαρακτήρα δεν έχει καμιά σημασία.Είμαστε οικογένεια, δεν το λέω απλώς για να το πω. Το κλίμα στα αποδυτήρια είναι πολύ καλό και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να το χαλάσει».

Ο νέος μεγαλομέτοχος της Α.Ε.Λ, Αλέξης Κούγιας, είναι ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Πως θα σχολιάζατε την μέχρι τώρα συνεργασία μαζί του;

«Είμαστε και οι δυο νέοι στην ομάδα. Εκείνος νέος πρόεδρος, εγώ νέος προπονητής. Γνωριζόμασταν φυσικά, όμως δεν έτυχε να συνεργαστούμε στο παρελθόν. Μέχρι στιγμής όλα είναι πολύ καλά. Η συνέχεια θα κρίνει το αποτέλεσμα (γέλια)».

Πόσο ευχαριστημένος είστε από την ποιότητα της προετοιμασίας;

«Είναι βασικό για μένα να δίνει ο ποδοσφαιριστής το 100% των δυνατοτήτων του στις προπονήσεις. Μέχρι τώρα είμαι ευχαριστημένος από τα παιδιά. Βέβαια εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και γι αυτό προσπαθούμε. Η αλήθεια είναι ότι επιζητώ το κάτι παραπάνω και είμαι βέβαιος ότι σύντομα η ομάδα θα παίξει ωραίο ποδόσφαιρο».

H λύση της συνεργασίας με τον Ζοέλ Τσιμπάμπα ξάφνιασε τους οπαδούς της ομάδας. Πως σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη;

«Δεν μου αρέσει να μιλώ για τον κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά. Η Α.Ε.Λ είναι μία αγαπημένη οικογένεια. Στην ομάδα αυτή υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες. Με αυτούς ξεκινήσαμε και με αυτούς θα πορευτούμε. Για μένα το βασικό είναι να υπάρχει πειθαρχία στην ομάδα. Πρέπει ο ένας να παίζει για τον άλλο. Μπορούμε να αποκτήσουμε ποδοσφαιριστές, μεγάλα ονόματα, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα ανέβουμε κατηγορία. Εγγύηση είναι, οι παίκτες να «πεθαίνουν» για την ομάδα. Η Α.Ε.Λ, είναι μεγάλος σύλλογος με ιστορία. Δεν είναι εύκολο να φοράς τη φανέλα της, ή να είσαι προπονητής της. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι αυτό. Στόχος είναι να δώσουμε χαρά στους οπαδούς μας. Φέτος θα τα δώσουμε όλα για την άνοδο».

Θεωρείτε τον εαυτό σας προνομιούχο όταν «δουλεύετε» με την ομάδα σ' ένα από τα καλύτερα προπονητικά κέντρα στην Ελλάδα και όταν αγωνίζεστε σε ένα από τα πιο σύγχρονα γήπεδα της χώρας;

«Λίγες ομάδες στη Σούπερ Λιγκ έχουν αυτά που διαθέτει η Α.Ε.Λ. Νιώθουμε πολύ τυχεροί, εγώ οι συνεργάτες μου και οι ποδοσφαιριστές που δουλεύουμε σε αυτό το σύλλογο. Με απόλυτη ειλικρίνεια μπορώ να πω, πως αισθάνομαι ζεστασιά και οικειότητα».

Πλέον έχουν γίνει γνωστοί οι αντίπαλοι σας στο φετινό πρωτάθλημα της Football League. Ποιες θεωρείτε τις πιο ανταγωνιστικές ομάδες;

«Πρόκειται για ένα δύσκολο πρωτάθλημα. Υπάρχουν ομάδες οι οποίες έχουν στόχο την άνοδο, π.χ. ο Απόλλων Σμύρνης, η Λαμία, ο Ολυμπιακός Βόλου. Όλες περιμένουν πως και πώς, να παίξουν με την Α.Ε.Λ και εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα».