Το ίδιο σύστημα σε Ευρώπη και Ελλάδα

Το ίδιο σύστημα σε Ευρώπη και Ελλάδα

Η εντός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού από την Ξάνθη ήταν σοκαριστική για τους πράσινους, οι οποίοι καλούνται να μαζέψουν τα σπασμένα ενόψει του ευρωπαϊκού ματς με τη Σταντάρ στη Λιέγη.

Ωστόσο, η ήττα αυτή φανέρωσε ένα σημαντικό στοιχείο για το πώς πρέπει να πορευθεί το τριφύλλι την υπόλοιπη σεζόν. Και αυτό δεν είναι άλλο από το σύστημα που πρέπει να εφαρμόζει ο Αντρέα Στραματσόνι στην ομάδα.

Σωστά, ως Παναθηναϊκός και όντας ανώτερη ομάδα από την Ξάνθη, πορεύτηκε με ένα επιθετικογενές σχήμα, όπως το 4-2-3-1 και στο ημίχρονο, μετά και την είσοδο του Λέτο, αυτό άλλαξε σε 4-4-2, όμως φάνηκε ξεκάθαρα το πρόβλημα που υπάρχει συγκριτικά με το 3-5-2 του ευρωπαϊκού Παναθηναϊκού.

Και το πρόβλημα αυτό, φανερώθηκε και στην κορυφή της επίθεσης, αλλά κυρίως και στον άξονα της ομάδας. Ξεκινώντας με το πρώτο σημείο, έγινε αντιληπτό, ότι ο Μπεργκ για να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται πάντα έναν δεύτερο επιθετικό να τον πλαισιώνει στη κορυφή. Ανέκαθεν, ο Σουηδός είχε έναν παρτενέρ από τότε που ήρθε στη Λεωφόρο το 2013. Τότε ήταν ο Καρέλης και μερικές φορές ο Πέτριτς, τώρα ο Ιμπάρμπο ή ο Λέτο. Ακόμα και στην εθνική Σουηδίας, ο Μπεργκ πλαισιώνεται από τον Γκουιντέτι της Θέλτα. Στο ημίχρονο του αγώνα με τη Ξάνθη με την είσοδο του Λέτο, ο Μπεργκ είχε συνδρομή στο γκολ της ισοφάρισης του Παναθηναϊκού, παρότι βρισκόταν σε κακή μέρα.

Όσο αφορά τον άξονα της ομάδας, με αυτά τα 2 συστήματα που αγωνίστηκε με τη Ξάνθη το τριφύλλι, είναι οφθαλμοφανές, ότι η ανασταλτική λειτουργία της ομάδας έχει μεγάλο θέμα, ειδικά αν αγωνιστεί έτσι κόντρα σε μια καλύτερη ποιοτικά ομάδα. Ο Λεντέσμα δεν έχει τις αντοχές να καλύψει πίσω, ο Μέστο από δεξιά το ίδιο και ο Ζέκα αναγκάζεται να καλύπτει 3 θέσεις που όλες θέλουν πολλά τρεξίματα.

Το ορθότερο είναι ο Παναθηναϊκός να αγωνίζεται με το 3-5-2 που τον γνωρίσαμε στην αρχή της φετινής σεζόν. Οι 3 αμυντικοί θα καλύπτουν όλη τη περιοχή, βοηθώντας παράλληλα το αμυντικό χαφ Λεντέσμα με το ανασταλτικό κομμάτι, αλλά και απαλάσοντας τον Ζέκα από μία επιπλέον θέση. Τα μπακ δεξιά και αριστερά θα είναι άλλες φορές πιο προωθημένα και άλλες φορές θα περιορίζουν τις επελάσεις τους ψηλά, αναλόγως του βεληνεκούς της αντίπαλης ομάδας. Επιπλέον, τα μπακ μπορούν και να συγκλίνουν προσφέροντας επιπλέον λύσεις στον άξονα.

Τέλος, και ο Μπεργκ θα έχει τη βοήθεια που χρειάζεται από τον παίκτη που θα βρίσκεται μαζί του στην επίθεση, ενώ φέτος, και ο Ιμπάρμπο και ο Λέτο έχουν την ποιότητα να το επιτελέσουν αυτό επιτυχώς.

Επιμέλεια: Χάρης Σπυρόπουλος