Πήρε θέση η ομάδα εργασίας για τη Συλλογική Ιδιοκτησία της ΑΕΛ

Πήρε θέση η ομάδα εργασίας για τη Συλλογική Ιδιοκτησία της ΑΕΛ

Η Ομάδα Εργασίας για τη Συλλογική Ιδιοκτησία στην ΑΕΛ δημοσίευσε στο κοινό ένα εναλλακτικό μοντέλο διοίκησης των «βυσσινί», ενώ παράλληλα ζήτησε από τον Βαγγέλη Πλεξίδα να ξελασπώσει την ομάδα.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«Με ανησυχία, αγανάκτηση και οργή παρακολουθούμε τη διαδικασία συστηματικής αποδόμησης της ΑΕΛ που συντελείται από τον «γνωστό μας άγνωστο» Βαγγέλη Πλεξίδα. «Άγνωστο» γιατί ακόμα και σήμερα πολλοί προσποιούνται πως ξαφνιάζονται από την καταστροφική για την ομάδα στρατηγική του. «Γνωστό» γιατί μεγάλος αριθμός οπαδών της ΑΕΛ είχε από νωρίς προειδοποιήσει και έγκαιρα προβλέψει το τι θα επακολουθούσε . Αυτοί οι φίλοι της ΑΕΛ –πολλοί από τους οποίους στηρίζουν το μοντέλο συλλογικής διαδικασίας- δεν είναι ούτε προφήτες, ούτε έχουν γνώσεις μεταφυσικής.

Αντιθέτως εξέτασαν τα δεδομένα και τις προοπτικές της ομάδας με νηφαλιότητα, σχολαστικότητα, επαγγελματισμό, και ταυτόχρονα άδολη αγάπη. Και σε αυτό το σταυροδρόμι δεν έμειναν άπραγοι αλλά πρότειναν ένα εναλλακτικό μοντέλο διοίκησης που αυτή τη στιγμή προκρίνεται εκ των εξελίξεων ως το πιο ρεαλιστικό για τη σωτηρία της ομάδας από την συνεχιζόμενη αποδόμηση και τον εξευτελισμό.

Η αποδόμηση αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων της ΑΕΛ σε μεμονωμένα πρόσωπα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Δεν έχει να κάνει μόνο με την αποδιάρθρωση του ανθρώπινου δυναμικού της ομάδας. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα ψεύδη και τον εμπαιγμό των φιλάθλων. Δεν έχει να κάνει μόνο με τους ψευδείς ισχυρισμούς περί «επενδύσεων» τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες αποκομίζουν κέρδη και ζητούν από τον κόσμο της ΑΕΛ να ξελασπώνει οικονομικά την ομάδα. Έχει να κάνει κυρίως με το μεθοδικό ευτελισμό και την προσβολή των βασικών αρχών και αξιών που η ΑΕΛ πρεσβεύει: Αξιοπρέπεια και Ανεξαρτησία.

Δεν είναι μυστικό πια πως αυτή τη στιγμή η ομάδα μας είναι πιο αποδυναμωμένη από ποτέ και αν δεν υπάρξει άμεση αλλαγή στο μοντέλο διοίκησης το μέλλον αναμένεται ζοφερό. Η περίοδος χάριτος έχει ήδη τελειώσει και ο λαός της ομάδας καλείται να φανεί άξιος των περιστάσεων προστατεύοντας την ομάδα δείχνοντας αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις του. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος και χώρος για μοιρολατρία ή μεμψιμοιρία.

Η πρόταση για εναλλακτικές διοικητικές δομές συλλογικής ιδιοκτησίας είναι έτοιμη, έχει ήδη δημοσιοποιηθεί και μελετηθεί εκτενώς. Ακόμη και αυτοί που το καλοκαίρι ψήφισαν τον Πλεξίδα ως το «λιγότερο κακό» τώρα κατανοούν πως έκαναν το «μεγαλύτερο δυνατό κακό». Κανείς όμως δεν περισσεύει από το χτίσιμο της νέας ΑΕΛ.

Καλούμε τους φίλους της ομάδας, τους φορείς της πόλης και τους οργανωμένους οπαδούς άμεσα να κινητοποιήσουν την τεράστια δυναμική τους, το αστείρευτο ταλέντο, την πλούσια εμπειρία και την πίστη τους για μια ανεξάρτητη ΑΕΛ. Καλούμε όλο το λαό της ΑΕΛ να διεκδικήσει και να ξεκινήσει με μεθοδικότητα τη διαδικασία και την υλοποίηση του μοντέλου συλλογικής διοίκησης.

Σε αυτό το πλαίσιο ζητούμε από τον κύριο Πλεξίδα να διευκολύνει τις εξελίξεις αναλογιζόμενος τις ευθύνες του. Είναι σημαντικό η επόμενη αλλαγή «ανθρώπινου δυναμικού» να αφορά την παραίτηση της ίδιας της διοίκησης Πλεξίδα. Παράλληλα θεωρούμε επιτακτική την άμεση μεταφορά της ιδιοκτησίας ιστορικών περιουσιακών στοιχείων της ΑΕΛ στο Σύλλογο. Κανείς πια δεν έχει την πολυτέλεια να κλείνει τα μάτια, κανείς δεν δικαιούται στο μέλλον να πει «δεν γνώριζα».

Χτίζουμε την ΑΕΛ του μέλλοντος με πρώτη ύλη τη συλλογική - υλική και ηθική - δυναμική μας.

Ντάρχαμ, Χαλκίδα, Λάρισα 03.11.2014

Ομάδα Εργασίας για τη Συλλογική Ιδιοκτησία στην ΑΕΛ».