Συντάξεις: Ερχονται νέες αυξήσεις. Ποιοι ωφελούνται

Νέες αυξήσεις στις συντάξεις προ των πυλών... Τι θα γίνει με την προσωπική διαφορά.

Νέες αυξήσεις στις συντάξεις δρομολογούνται από την κυβέρνηση, άνω του 4.5%. Τι θα συμβεί με το επίδομα προσωπικής διαφοράς;

Νέο πακέτο αυξήσεων στις συντάξεις δρομολογεί η κυβέρνηση, υλοποιώντας ακόμα μια προεκλογική της εξαγγελία στο τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 2024, εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στη σύνταξή τους σε ποσοστό που θα αγγίζει ή και θα ξεπερνά το 4%.

Υπενθυμίζουμε πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης αναφορικά με το ποσοστό της αύξησης που τελικά θα δοθεί στους συνταξιούχους προκύπτει συνδυαστικά, από το ποσοστό της ανάπτυξης για το 2023, σε συνδυασμό με εκείνο του πληθωρισμού, ενώ υπάρχει και το υπόλοιπο της μισής ποσοστιαίας μονάδας από την ανάπτυξη του 2022 που δεν δόθηκε στην προηγούμενη αύξηση. Ουσιαστικά, το τελικό ποσοστό προκύπτει από την πρόθεση των συντελεστών ανάπτυξης και πληθωρισμού, διαιρώντας δια 2, συν 0.5%.

Εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές ότι το ποσοστό της τελικής αύξησης μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και το 5%.

Τονίζεται, επίσης, ότι με αύξηση 5% θα βοηθηθούν πάρα πολλοί συνταξιούχοι, αφού θα δουν πραγματική αύξηση, καθώς την περσινή την απορρόφησε σε χιλιάδες η προσωπική διαφορά.

Με αυτή τη διαδικασία, η οποία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι σε λίγα χρόνια η προσωπική διαφορά θα είναι παρελθόν για το σύνολο των συνταξιούχων.

Για όσους, όμως, εξακολουθούν να μη «βλέπουν» αύξηση στις συντάξεις, λόγω προσωπικής διαφοράς, η κυβέρνηση σχεδιάζει την καταβολή επιδόματος από 200 έως 300 ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, 850.000 συνταξιούχοι δεν πήραν αύξηση το 2023 λόγω προσωπικής διαφοράς.

Exit mobile version