Τι μπορεί να συμβεί στον οργανισμό μας αν πίνουμε πάρα πολύ νερό;

Μια πρόκληση στο TikTok έφερε στο προσκήνιο την πάθηση που μπορεί να προκαλέσει η εκτός πραγματικότητας κατανάλωση του νερού για τις ανάγκες του οργανισμού μας.

Brunette drinking a glass of water outdoors

Σύμφωνα με πρόσφατες ειδήσεις, μία γυναίκα πέθανε και μία άλλη νοσηλεύτηκε λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης νερού.

Τα γεγονότα δείχνουν ότι, ενώ η ενυδάτωση είναι σημαντική για την υγεία, είναι δυνατόν να πίνετε πολύ νερό. Αλλά και γι’ αυτή τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού υπάρχει ένα όριο…

Η χρήστης του TikTok Michelle Fairburn μοιράστηκε την εμπειρία της, από τη νοσηλεία της για «δηλητηρίαση από νερό», καθώς κατά δήλωσή της, ήπιε υπερβολική ποσότητα νερού ως μέρος της πρόκλησης «75 Hard», η οποία απαιτεί από τους ανθρώπους να πίνουν ένα γαλόνι νερό την ημέρα.

Σύμφωνα με την Fairburn, άρχισε να νιώθει ναυτία και αδυναμία την 12η ημέρα της πρόκλησης. Είχε επίσης έντονη διάρροια» και  αφόρητους πόνους στην κοιλιά και στο κάτω μέρος της πλάτης. Αυτά τα συμπτώματα την έστειλαν στον γιατρό της, ο οποίος τελικά της διέγνωσε «σοβαρή ανεπάρκεια νατρίου».

Αν και η Fairburn έχει αναρρώσει από τότε, μια άλλη γυναίκα – μια μητέρα δύο παιδιών από την Ιντιάνα, ονόματι Ashley Summers – πέθανε από τοξικότητα νερού τον περασμένο μήνα.

Η Σάμερς, 35 ετών, φέρεται να είπε στα μέλη της οικογένειας ότι ένιωθε ότι «δεν μπορούσε να πιει αρκετό νερό» και κατέληξε να πιει τέσσερα μπουκάλια νερό σε 20 λεπτά. Αργότερα λιποθύμησε στο γκαράζ της και δεν ανέκτησε ποτέ τις αισθήσεις της.

Αν και η θανατηφόρα δηλητηρίαση από το νερό είναι σπάνια, μπορεί να συμβεί.

Πίνοντας πολύ νερό

Η μεγαλύτερη ανησυχία της υπερβολικής κατανάλωσης νερού είναι η ανάπτυξη μιας κατάστασης που ονομάζεται υπονατριαιμία, η οποία μπορεί επίσης να είναι γνωστή ως δηλητηρίαση από νερό, δηλητηρίαση από νερό ή υπερυδάτωση.

Η υπονατριαιμία εμφανίζεται όταν ένα άτομο πίνει τόσο πολύ νερό που οι ηλεκτρολύτες στο αίμα αραιώνονται, δήλωσε στο Health.com η Natasha Trentacosta, MD, ειδικός παιδιατρικής και ορθοπεδικής αθλητικής ιατρικής για παιδιά και ενήλικες στο Ινστιτούτο Cedars-Sinai Kerlan-Jobe στο Λος Άντζελες.

«Τα νεφρά ενός γενικά υγιούς ατόμου θα είναι σε θέση να ρυθμίζουν αυτή την ισορροπία του νερού», είπε ο Eric Adkins, MD, γιατρός στα επείγοντα στο The Ohio State University Wexner Medical Center, στο Health. «Όμως όταν τα νεφρά δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την απέκκριση του νερού, τα επίπεδα νατρίου του σώματος αραιώνονται όλο και περισσότερο. Είναι προοδευτικό και μπορεί να είναι επικίνδυνο».

Το νάτριο, ένας από τους βασικούς ηλεκτρολύτες του σώματος, βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, των νεύρων και των μυών. Παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην εξισορρόπηση των υγρών του σώματος. Εάν τα επίπεδα νατρίου πέσουν πολύ χαμηλά – κάτω από 135 χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο (mEq/L) – επιπλέον νερό μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα και να προκαλέσει οίδημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα.

«Η υπονατριαιμία μπορεί να παρουσιαστεί με λήθαργο ή αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση καθώς ο εγκέφαλος είναι ευαίσθητος στα επίπεδα νατρίου στο αίμα», είπε η Trentacosta. «Μπορεί επίσης να εμφανιστούν ναυτία και έμετος και απώλεια συντονισμού».

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού, άλλα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Αν κάποιος συνεχίσει να πίνει πολύ νερό, μπορεί ακόμη και να εμφανίσει επιληπτικές κρίσεις ή να πέσει σε κώμα, είπε η Trentacosta.

Πόσο νερό είναι πάρα πολύ;

Δεν υπάρχουν ενιαίες οδηγίες για την υπερβολική πρόσληψη νερού. Αντίθετα, οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ συνιστούν μια ποσότητα υγρών που πρέπει να καταναλώνουν οι άνθρωποι: 15,5 φλιτζάνια για τους άνδρες και 11,5 φλιτζάνια για τις γυναίκες. Αυτό περιλαμβάνει υγρά από τα τρόφιμα—όχι μόνο το νερό.

(Το συνιστώμενο γαλόνι νερού της πρόκλησης Hard75 την ημέρα ισοδυναμεί με 16 φλιτζάνια, τουλάχιστον 4,5 φλιτζάνια περισσότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα για το Fairburn.)

«Το πολύ νερό θα είναι κάπως ανάλογο όσον αφορά στο μέγεθος του ατόμου», είπε ο Adkins. Η σύνθεση του σώματος και οι ανάγκες ενυδάτωσης του καθενός είναι ελαφρώς διαφορετικές, πρόσθεσε.

Ο Adkins συνέστησε να δίνετε προσοχή στο χρώμα των ούρων σας για να προσδιορίσετε εάν πίνετε πολύ νερό. «Αν φαίνεται σκούρο —πορτοκαλί ή σκούρο κίτρινο— είναι ένδειξη ότι δεν παίρνετε αρκετό νερό. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι πιο κοντά στο ανοιχτό κίτρινο», είπε.

Αλλά αν διαπιστώσετε ότι «πίνετε τόσο πολύ που φαίνεται ότι ουρείτε συνεχώς νερό» και ότι έχετε άλλα συμπτώματα, είναι «πιθανώς ένα σημάδι ότι η πρόσληψη νερού σας είναι πολύ επιθετική», είπε.

Εάν κάνετε μια σκληρή προπόνηση, πρότεινε να πίνετε ένα ρόφημα που περιέχει ηλεκτρολύτες, όπως ένα αθλητικό ποτό ή νερό καρύδας, για να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων νατρίου.

Σύμφωνα με τον Adkins, ο μέσος άνθρωπος δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την υπονατριαιμία. Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πίνουν αρκετό νερό.

«Δεν βλέπουμε πολλούς ανθρώπους να έρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με αυτό, αλλά υπάρχουν σπάνια σενάρια όπου οι άνθρωποι είναι επιθετικοί με την πρόσληψη νερού», είπε.

Η Trentacosta είπε ότι η υπονατριαιμία επηρεάζει συχνότερα τους αθλητές. Άτομα στη μονάδα εντατικής θεραπείας ή ηλικιωμένοι ασθενείς είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν υπονατριαιμία, σύμφωνα με τον Adkins, επειδή η κατάσταση μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική πρόσληψη νερού αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως διάρροια, υπερβολική εφίδρωση και έμετο.

Θεραπεία για την υπονατριαιμία

Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης, είπε ο Adkins. Εάν οι γιατροί υποψιάζονται ότι έχετε ανεπάρκεια νατρίου, συνήθως κάνουν εξετάσεις αίματος και ούρων για να καθορίσουν τα επίπεδά σας.

«Εάν πρόκειται για μια ήπια περίπτωση, τα νεφρά θα βοηθήσουν να επανέλθει η ισορροπία στο φυσιολογικό, εάν μπορείτε να περιορίσετε την ποσότητα νερού που προσλαμβάνει το άτομο», είπε ο Adkins. Αλλά οι γιατροί θα σας δώσουν φαρμακευτική αγωγή ή ενδοφλέβια για να αυξήσετε αργά τα επίπεδα νατρίου σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.

«Πρέπει να έχουμε πραγματικά αυστηρό έλεγχο γύρω από τη διόρθωση του νατρίου στο σώμα», είπε ο Adkins. Εάν οι γιατροί «διορθώσουν υπερβολικά» την ανισορροπία πολύ γρήγορα, μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο καταστρέφοντας το προστατευτικό περίβλημα γύρω από τα νεύρα που ονομάζεται μυελίνη, είπε.

Εάν κάποιος έχει μια ήπια ανισορροπία, τα επίπεδα νατρίου μπορεί να γίνουν φυσιολογικά μέσα σε λίγες ώρες μετά τον περιορισμό της πρόσληψης νερού, σύμφωνα με τον Adkins. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες.

Πηγή: Health.com

Exit mobile version