Σούπερ μάρκετ: Έρχεται νέα αλλαγή σε λίγες μέρες

Σούπερ μάρκετ: Έρχεται νέα αλλαγή σε λίγες μέρες

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Εβδομάδα αποφάσεων για άρση μέτρων και απελευθέρωση στις μετακινήσεις - Ίσως και σήμερα η εισήγηση των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζουν - Τι θα αλλάξει για τα σούπερ μάρκετ

Πρώτο βήμα, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το «πράσινο φως» για να επιτραπούν ξανά οι διαδημοτικές μετακινήσεις από το Σάββατο ενώ το επικρατέστερο σενάριο θέλει να ακολουθεί το λιανεμπόριο με άνοιγμα των καταστημάτων από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Όλα αυτά βέβαια πριν την ανακοίνωση των 4.300 κρουσμάτων της Τρίτης.

Tο «ναι» των λοιμωξιολόγων στο να επιτραπεί εκ νέου η μετακίνηση από δήμο σε δήμο, εκτός του ότι θα δώσει «ανάσα» στη βόλτα χωρίς τον περιορισμό των 2 χιλιομέτρων, σημαίνει πως θα γίνει άρση του χιλιομετρικού περιορισμού και στη μετακίνηση για προμήθεια αγαθών, δηλαδή σούπερ μάρκετ ή για αγορές τροφίμων, όπως η Βαρβάκειος.

Υπενθυμίζεται πως με την τελευταία αυστηροποίηση των μέτρων του lockdown στις αρχές Μαρτίου, είχε ανακοινωθεί πως η μετακίνηση για την προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης (κωδικός 2), επιτρέπεται μόνο εντός οικείου Δήμου είτε σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο της κατοικίας.

Ακόμα όμως και αν δεν διευκρινιστεί στις ανακοινώσεις της Παρασκευής το τι θα γίνει με τον χιλιομετρικό περιορισμό που αφορά τον κωδικό μετακίνησης 2, αν ανοίξουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, τότε οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον κωδικό 6 για μετάβαση με αυτοκίνητο ή μηχανή σε άλλο δήμο και στέλνοντας στη συνέχεια το 2 στο 13033 να κάνουν τα ψώνια τους σε σούπερ μάρκετ ή αγορές τροφίμων που επιθυμούν.

SMS 13033: Οι έξι κωδικοί μετακίνησης

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
 5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

  -Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Όνομα/Επίθετο
 2. Διεύθυνση Κατοικίας
 3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
 4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή