Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού - 534 ευρώ: Πότε θα «βρέξει» λεφτά

Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού - 534 ευρώ: Πότε θα «βρέξει» λεφτά

Πλησιάζει η καταβολή του επιδόματος των 534 ευρώ για όσους βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας μέσα στον Μάρτιο.

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να καταβληθεί το επίδομα των 534 ευρώ για όσους τέθηκαν σε αναστολή εργασίας τον Μάρτιο. Έτσι μπορούν ήδη να ξεκινήσουν να μετρούν αντίστροφα για την πληρωμή του.

Συγκεκριμένα, η πληρωμή του επιδόματος αναμένεται να γίνει το χρονικό διάστημα μεταξύ 5 και 9 Απριλίου. Το επίδομα δεν θα καταβληθεί σίγουρα στις 10 του μηνός καθώς εκείνη η μέρα «πέφτει» Σάββατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ, όσον αφορά στις πληττόμενες επιχειρήσεις, θα ισχύσει και για τον Απρίλιο με τα ίδια κριτήρια.

Στη συγκεκριμένη λίστα συμπεριλαμβάνονται και επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, χωρίς να ισχύουν κριτήρια υπαγωγής στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους.

Οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ

Μετά από απόφαση των δύο Υπουργείων, η αποζημίωση ειδικού σκοπού επεκτάθηκε και σε εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ είναι πλέον και οι παρακάτω κατηγορίες εργαζομένων:

Φορτοεκφορτωτές

Ενεργά μέλη συνεταιρισμών εργαζομένων του ν. 4430/2016 που είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Προπονητές ποδοσφαίρου και μπάσκετ με άδεια άσκησης επαγγέλματος και ενεργά μέλη σωματείων του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Δασεργάτες-ρητινοσυλλέκτες που δεν έλαβαν το ειδικό εποχικό βοήθημα που προβλέπεται στη νομοθεσία για το 2020.

Λαχειοπώλες, μέλη ασφαλιστικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις για ασφαλιστική ικανότητα.

Αναβάτες αλόγων ιπποδρόμου.

Απασχολούμενοι που εργάζονται σε περισσότερους από έναν εργοδότη-φυσικό πρόσωπο (συναπασχόληση) που δεν έχουν συστήσει Νομικό Πρόσωπο, δεν αποτελούν κοινωνία και έχουν ημέρες ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ κατά το χρονικό διάστημα 1.1.2020 έως 31.12.2020.

Πωλητές υπαίθριου εμπορίου, (πλην αδειούχων πωλητών λαϊκών αγορών στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου), των οποίων η δραστηριότητα τελούσε σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, εφόσον προσκομίσουν τη βεβαίωση δραστηριοποίησης υπαίθριου εμπορίου ετήσιας διάρκειας για το 2020.

Πωλητές του περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ».

Απασχολούμενοι στην περιοχή του Αγίου Όρους για λογαριασμό της Ιερής Κοινότητας, Ιερών Μονών και των εξαρτημάτων τους.

Σημειώνεται ότι προκειμένου να λάβουν την σχετική αποζημίωση, οι παραπάνω εργαζόμενοι πρέπει να πληρούν τρία συγκεκριμένα κριτήρια:

1.Δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021.

2.Δεν έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για το ίδιο χρονικό διάστημα.

3.Δεν λαμβάνουν αποζημίωση ειδικού σκοπού από οποιαδήποτε αιτία.

Το δώρο Πάσχα

Οι υπουργοί Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας και Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσαν ότι το δώρο Πάσχα θα δοθεί κανονικά στους δικαιούχους.Το ποσό θα ανέλθει ανάλογα με τις ημέρες αναστολής την περίοδο Ιανουάριου-Απρίλιου 2021 και επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.