Μετακίνηση εκτός νομού: Μόνο για αυτούς επιτρέπεται σήμερα Μεγάλη Πέμπτη

Μετακίνηση εκτός νομού: Μόνο για αυτούς επιτρέπεται σήμερα Μεγάλη Πέμπτη
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μετακίνηση εκτός νομού: Μεγάλη Εβδομάδα για δεύτερη εβδομάδα στην πόλη, καθώς απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Η τροχαία εδώ και μία εβδομάδα πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους και σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάζει τους οδηγούς να κάνουν αναστροφή και να επιστρέφουν σπίτια τους, καθώς οι δικαιολογίες τους δεν πείθουν.

Οι έλεγχοι όλη την Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι εξονυχιστικοί τόσο σε οδηγούς, όσο και σε επιβάτες που θα ταξιδέψουν με ΚΤΕΛ ή άλλα ΜΜΜ εκτός Νομού.

Οι μετακινήσεις που δεν επιτρέπονται

Για παράδειγμα, δεν επιτρέπονται μετακινήσεις για αγροτικές εργασίες όπως το μάζεμα ελιάς, ή επισκέψεις με δικηγόρους για ιατρικές υποθέσεις. Ακόμη απαγορεύεται η μετάβαση στη φορολογική κατοικία, αλλά και ιατρικές επισκέψεις σε ιδιώτη γιατρό, με εξαίρεση αν υπάρχει έγγραφο από επίσημη δομή.

Οι εξαιρέσεις για μετακίνηση σε άλλο νομό

Οι εξαιρέσεις όπου επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε άλλους Νομούς, είναι οι εξής:

  • Λόγοι εργασίας (ύστερα από διασταύρωση των στοιχείων μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»)
  • Λόγοι υγείας (μόνο έγγραφο από δημόσια ή ιδιωτική δομή)
  • Κηδεία (μόνο με ληξιαρχική πράξη θανάτου)
  • Επικοινωνία διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους
  • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας χωρίς επιστροφή (απαραίτητο έγγραφο το Ε9)
  • Φοιτητές που επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους

Να τονιστεί πως οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως η μετακίνησή τους στην επαρχία και η επιστροφή τους στην πόλη θα πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών.

Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται

Δύο θα είναι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες. Το πρώτο θα είναι 300 ευρώ για αναίτια μετακίνηση και το δεύτερο 500 ευρώ για ψευδή βεβαίωση. Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμα και με ποινικές κυρώσεις.

Τι ισχύει με τις ιατρικές βεβαιώσεις

Διευκρινίσεις για τις υπερτοπικές μετακινήσεις με ιατρική βεβαίωση έδωσε ο υφυπουργός Συντονισμού και Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Ο κ.Σκέρτσος διευκρίνισε ότι η υπερτοπική μετακίνηση επιτρέπεται όταν αφορά ιδιωτική δομή υγείας, όπως κλινική και νοσοκομείο, και όχι ιδιώτη γιατρό.

Τι αναφέρει το ΦΕΚ για τις ιατρικές βεβαιώσεις

Στην περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.26044/22.4.2021 (Β’ 1678) κοινής υπουργικής απόφασης προστίθεται η δυνατότητα μετακίνησης προς ιδιωτική κλινική, αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης και η περ. β) διαμορφώνεται ως εξής:

«β) Για λόγους υγείας, στην περίπτωση μετακίνησης βα) προς δημόσια δομή υγείας, ββ) αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης, προς ιδιωτική κλινική. Για την πιστοποίηση των λόγων υγείας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων όπου αυτό δεν μπορεί να προσκομισθεί λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της μετακίνησης.». 2. Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.

Survivor Spoiler - Ολες οι ειδήσεις από τον Αγιο Δομίνικο.

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest