Θερινές εκπτώσεις 2021: Πότε θα αρχίσουν οι προσφορές;

Θερινές εκπτώσεις 2021: Πότε θα αρχίσουν οι προσφορές;

Εκπτώσεις: Ανάσα για τους επιχειρηματίες αναμένεται να είναι οι φετινές καλοκαιρινές εκπτώσεις, καθώς μετά από αρκετά καιρό οι περιορισμοί στις αγορές εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού είναι ελάχιστες.

Αντίστροφα μετρούν χιλιάδες καταναλωτές για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων.

Στα μέσα Ιουλίου ξεκινούν συνήθως οι καλοκαιρινές εκπτώσεις και ως εκ τούτου βρισκόμαστε περίπου έναν μήνα πριν την επίσημη έναρξή τους.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία έναρξης των θερινών εκπτώσεων και επομένως αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπτώσεις του χειμώνα για τη σεζόν 2020-2021 είχαν πραγματοποιηθεί σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγω των περιοριστικών μέτρων του lockdown για τον κορονοϊό.

Στο πλαίσιο αυτό, οι καλοκαιρινές εκπτώσεις αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική «ανάσα» για το λιανεμπόριο.

Εκπτώσεις: Τι πρέπει να προσέχετε;

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και στους παραβάτες των διατάξεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.