Εστίαση: Τα 2.000 κρούσματα φέρνουν ανατροπές για τους εσωτερικούς χώρους

Εστίαση: Τα 2.000 κρούσματα φέρνουν ανατροπές για τους εσωτερικούς χώρους

Η αντίστροφη μέτρηση για το διαχωρισμό των χώρων εστίασης και διασκέδασης σε αμιγώς για εμβολιασμένους πολίτες και σε μεικτούς έχει ξεκινήσει, όμως η αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα φέρνει στους ειδικούς δεύτερες σκέψεις για το αν θα πρέπει οι μη εμβολιασμένοι πολίτες να έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους κατόπιν υποδείξεως αρνητικού τεστ για τον κορονοϊό.

Έτσι, μπορεί όλα να ανατραπούν.

Επίσημα έχει ανακοινωθεί πως ο συγκεκριμένος διαχωρισμός των καταστημάτων ξεκινά από τις 15 Ιουλίου, όμως τα επόμενα 24ωρα θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις.

Τυχόν νέα μέτρα θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους

Τα περιοριστικά μέτρα που τυχόν θα επιβληθούν για να μειωθεί η διασπορά του κορονοϊου θα αφορούν από εδώ και στο εξής μόνο τους ανεμβολίαστους πολίτες, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης την Κυριακή. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει περιορισμούς σε άνθρωπο που δεν κινδυνεύει να μπει σε ΜΕΘ.

Πρόστιμα για τους Πελάτες

Σε κάθε περίπτωση, αυστηρά θα είναι και τα πρόστιμα για τους πελάτες που δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Συγκεκριμένα, εάν κάποιος βρεθεί σε χώρο που αφορά μόνο σε εμβολιασμένους και δεν έχει έγγραφο που αποδεικνύει τον εμβολιασμό του θα πληρώνει πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που κάποιος πιαστεί με πλαστό έγγραφο θα πληρώνει 3.000 ευρώ, και θα βρίσκεται και αντιμέτωπος με ποινικές ευθύνες.

Πώς θα ελέγχονται τα έγγραφα

Όπως είχε προαναγγείλει αρχικά και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, στις 15 Ιουλίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή, την οποία θα χρησιμοποιούν τα καταστήματα για να ελέγχουν στην είσοδο των μαγαζιών τα barcodes, όσων πελατών έχουν εμβολιαστεί.

Όπως τόνισε ο υπουργός η «κεντρική ιδέα» της εφαρμογής είναι να μπορεί να διαβάζει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, με το οποίο θα ταξιδεύουμε σε χώρες της ΕΕ.

«Περιλαμβάνει αποδεικτικό είτε του ότι έχεις εμβολιαστεί, είτε ότι έχεις νοσήσει είτε ότι έχεις αρνητικό pcr ή rapid» σημείωσε. Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορεί να κατέβει σε οποιοδήποτε τηλέφωνο ή τάμπλετ, ανεξαρτήτως λογισμικού.