Αλλαγή ώρας 2021: Τελικά θα βάλουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω τον Οκτώβρη;

Αλλαγή ώρας 2021: Τελικά θα βάλουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω τον Οκτώβρη;

Αλλαγή ώρας: Κάθε χρόνο λέμε πως θα είναι και η τελευταία χρονιά που θα αλλάξουμε τη ώρα στα ρολόγια μας, όμως η οριστική απόφαση ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Το 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάργησης των εποχιακών αλλαγών ώρας, θέτοντας ως καταληκτική ημερομηνία το 2021. Το 2021 έφτασε προφανώς, αλλά οι διαφωνίες σε κρατικό επίπεδο στην ΕΕ έθεσαν το σχέδιο σε παύση - προς το παρόν.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ της κατάργησης των εποχιακών αλλαγών της ώρας με μεγάλη διαφορά - 410 έναντι 192 - στις 26 Μαρτίου 2019. Βάσει αυτής της συμφωνημένης πρότασης, η οποία δεν έχει αποκτήσει ακόμη νομική ισχύ, οι αλλαγές δύο φορές το χρόνο θα σταματήσουν από το 2021.

Τι θα συμβεί τελικά;

Μιλώντας στην ιρλανδική ηλεκτρονική έκδοση The Journal, η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Ντέιρντρε Κλουν είπε ότι η πρόταση «δεν προχωρά προς το παρόν» και έχει φρενάρει. Η Κλουν υποστηρίζει εδώ και καιρό την κατάργηση των αλλαγών ώρας στην ΕΕ και θέλει οι χώρες να παραμένουν στη θερινή ώρα όλο το χρόνο.

«Το Κοινοβούλιο συμφώνησε με την [πρόταση] και την ψηφίσαμε, αλλά τα κράτη μέλη έπρεπε να συμφωνήσουν και υπήρχε διχασμός», είπε. «Έκαναν διαβούλευση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και έμειναν έκπληκτοι από την ανταπόκριση σε αυτό. Οι άνθρωποι συντριπτικά θέλουν να σταματήσουν τις αλλαγές ώρας». Μια διαβούλευση με την ΕΕ για την κατάργηση των εποχιακών αλλαγών στα ρολόγια μας, που ολοκληρώθηκε το 2018, κατέληξε στη διαπίστωση ότι το 84% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν την κατάργηση.

Η τελική απόφαση ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία από κοινού για να τεθεί σε ισχύ μία απόφαση και το συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.

Η τελική απόφαση του Συμβουλίου θα ληφθεί έπειτα από ψηφοφορία κατά πλειοψηφία.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν το 55% των χωρών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ θέλουν να καταργηθεί η αλλαγή ώρας - ακόμη και αν οι υπόλοιπες χώρες καταψηφίσουν - όλες οι χώρες πρέπει να συμμορφωθούν.