Συντάξεις 2021: Πώς μπορείτε να βγείτε στη σύνταξη πριν τα 62 έτη;

Συντάξεις 2021: Πώς μπορείτε να βγείτε στη σύνταξη πριν τα 62 έτη;

Συντάξεις 2021: Υπάρχει τρόπος για να βγει κάποιος εργαζόμενος στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα πριν τη συμπλήρωση των 62 ετών; Υπάρχει και όχι ένας αλλά αρκετοί... 

Tη δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη πριν τα 62 αν και δεν έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλιση, έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ η δικηγόρος Όλια Νικολοπούλου, την παραπάνω ευκαιρία έχουν συνολικά 120.000 γυναίκες και ανδρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε η ίδια οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:

  • Να έχουν ανήλικο παιδι έως το 2012
  • Να έχουν συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης το διάστημα από το 2010 έως το 2012

Η κ. Νικολοπούλου ανέλυσε παράλληλα το τι ισχύει για τους γονείς στο δημόσιο και τι για αυτούς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα, τα χαρτιά για τη συνταξιοδότησή τους μπορούν να καταθέσουν οι εργαζόμενοι γονείς στο δημόσιο που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Είχαν ανήλικο τέκνο το 2011 και 2012
  • Να έχουν συμπληρώσει 25ετία
  • Όριο ηλικίας που ισχύει όταν κλείσουν το 52ο ή το 55ο έτος
  • Μόνο η μητέρα μπορεί να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο τέκνου

Συντάξεις 2021: Τι ισχύει για ΙΚΑ – ΔΕΚΟ – Τράπεζες

Οι εργαζόμενοι σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και Τράπεζες μπορούν να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης εφόσον ανήκουν σε κάποια από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Ανήλικο πριν το 2012
  • Ασφαλισμένες πριν το 1993
  • Ημέρες ασφάλισης 5.500
  • Κατοχυρώνουν μειωμένη σύνταξη στα 50 και 53 έτη

«Στο δημόσιο οι μητέρες μπορούν να αναγνωρίσουν σε πλασματικό χρόνο, χρόνο τέκνων», για το επίμαχο χρονικό διάστημα, δήλωσε η δικηγόρος και πρόσθεσε ότι «στον ιδιωτικό τομέα αναγνωρίζουμε πλασματικά έτη (π.χ. χρόνο σπουδών) αλλά όχι για τα τέκνα.

Συντάξεις 2021: Λογιστές και δικηγόροι ρίχονται στη μάχη των συντάξεων

Mε ταχείς διαδικασίες θα πιστοποιηθούν οι επιτυχόντες στις εξετάσεις δικηγόροι και φοροτεχνικοί προκειμένου να πιάσουν δουλειά συμβάλλοντας στην έκδοση των συντάξεων. Στόχος της διοίκησης είναι να εκδίδονται 4.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις μηνιαίως.

«Αν επιτευχθεί ο στόχος, υποθέτοντας ότι περίπου 1.000 ιδιώτες θα εμπλακούν στη διαδικασία, θα έχουμε μείωση των εκκρεμοτήτων κατά 4.000 μηνιαίως. Θα είναι πολύ σημαντικό έναντι των δεσμεύσεών μας στους θεσμούς», τονίζουν κύκλοι του ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο στόχος που έχει τεθεί για τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ είναι να εκδίδουν τρεις αποφάσεις ημερησίως ανά υπάλληλο κατά μέσο όρο.

Συντάξεις 2021: Απόφαση – σταθμός

Αντίστροφη μέτρηση για να μπουν τα αναδρομικά 2021. Συνολικά 4 φορές θα πάνε ταμείο μέχρι τέλος του έτους χιλιάδες συνταξιούχοι, προκειμένου να πληρωθούν αναδρομικά που τους οφείλονται. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο βάζει «φρένο» στις διεκδικήσεις 500.000 συνταξιούχων του Δημοσίου, αποφασίζοντας πως δεν δικαιούνται επιστροφή των δώρων και επιδομάτων αδείας, κρίνοντας ως συνταγματική την περικοπή αυτών, σύμφωνα με το Mega.

Για τους υπόλοιπους συνταξιούχους των λοιπών ταμείων αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ.

Συντάξεις 2021: Πότε θα πληρωθούν

Μέσα στις πληρωμές αυτές δεν περιλαμβάνονται τα χρήματα από τις υπό έκδοση αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τουτέστιν του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στο τέλος Οκτωβρίου, παράλληλα με την καταβολή των συντάξεων Νοεμβρίου, θα καταβληθούν σταδιακά (σε πέντε δόσεις) και οι αυξήσεις στους παλιούς συνταξιούχους (με πάνω από 30 συντάξιμα έτη).

Αυξήσεις που πάντως δε θα υπερβαίνουν τα 50 ευρώ, καθώς οι περισσότεροι παλαιοί συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά.

Συντάξεις 2021: Τέσσερα πακέτα αναδρομικών

Όσον αφορά στα τέσσερα νέα πακέτα αναδρομικών, πρόκειται για τη νέα γενιά αναδρομικών με 100.000 συνταξιούχους που έχει δημιουργήσει η ισχύουσα νομοθεσία (αποχωρήσεις μετά τον Οκτώβριο του 2019), τα αναδρομικά κληρονόμων, τα αναδρομικά συνταξιούχων που εργάζονται, καθώς και τα αναδρομικά σε 215.000 παλιούς συνταξιούχους ειδικών κατηγοριών που δεν πήραν πρόσφατα τα αναδρομικά επειδή οι περιπτώσεις τους χαρακτηρίζονται «πολύπλοκες».

Ειδικότερα:

Νέοι συνταξιούχοι (μετά τον Οκτώβριο του 2019)

Μια νέα μεγάλη γενιά αναδρομικών και αδικίες σε χιλιάδες συνταξιούχους δημιούργησε ο νόμος Βρούτση (ν. 4670/2020), αφού όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα (πρ. ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, ΟΑΕΕ κ.ά.) και οι οποίοι έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη δεν έχουν λάβει ακόμη τις αυξήσεις και αναδρομικά, με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων ανταποδοτικών συντάξεων.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από τον ΕΦΚΑ, αφού είναι άγνωστο το πότε θα αποκατασταθεί η αδικία και ο νόμος.

Από αυτή την αδικημένη κατηγορία (συνταξιοδοτήσεις από 1ης/10/2019) όσοι παίρνουν οριστική σύνταξη είναι υπολογισμένη με τα παλιά ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου και όχι με τα ποσοστά του νόμου Βρούτση, επειδή σε πολλά Ταμεία του ιδιωτικού τομέα που είναι ενταγμένα στον ΕΦΚΑ δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες μηχανογραφικές εφαρμογές ώστε σε όλες τις νέες αιτήσεις από 1ης/10/2019 οι οριστικές συντάξεις να βγαίνουν απευθείας με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

Εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης όσοι πήραν και παίρνουν οριστική σύνταξη με αίτηση από 1ης/10/2019 (πλην του Δημοσίου που ισχύει ο νέος νόμος για τις νέες συντάξεις) είναι υπολογισμένη με τα παλιά ποσοστά αναπλήρωσης και αναμένεται (άγνωστο πότε αφού ο ΕΦΚΑ δεν έχει εικόνα) ότι θα έχουν επανυπολογισμό για να πάρουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά που δικαιούνται από τον νόμο 4670/2020, με βάση τον οποίο θα έπρεπε να είχε υπολογιστεί εξαρχής το ποσό της σύνταξης.

Συντάξεις 2021: Απασχολούμενοι συνταξιούχοι

Περίπου 3.500 συνταξιούχοι που εργάζονται θα έχουν προσαύξηση της σύνταξής τους στο τέλος Οκτωβρίου (με τις συντάξεις Νοεμβρίου) και θα λάβουν τα αναδρομικά ποσά που δικαιούται από τον Μάρτιο του 2020.

Στους περισσότερους συνταξιούχους αυτής της κατηγορίας έχουν ήδη καταβληθεί οι αυξήσεις και τα αναδρομικά. Υπενθυμίζεται ότι η μείωση της ποινής στους συνταξιούχους που εργάζονται από 60% σε 30% ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 με τον νόμο Βρούτση και θα έπρεπε να είχε τεθεί σε ισχύ με την καταβολή της σύνταξης Μαρτίου του 2020.

Συντάξεις 2021: Παλιοί συνταξιούχοι

Περίπου 215.000 παλιοί συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο του 2016) – οι οποίοι δεν έλαβαν πρόσφατα αναδρομικά – θα περιμένουν έως το τέλος του έτους ώστε να μπορέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να καταφέρουν να ξεδιαλύνουν το τοπίο και με αυτές τις συντάξεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται δύσκολες περιπτώσεις.

Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις διαδοχικής, αλλά και παράλληλης ασφάλισης, όπως επίσης και για συντάξεις χηρείας με κληρονόμους.

Διαβάστε περισσότερα στο www.xristika.gr.