Πώς μπαίνω από σήμερα, Σάββατο σε μαγαζιά με ρούχα, κομμωτήρια και σούπερ μάρκετ

Πώς μπαίνω από σήμερα, Σάββατο σε μαγαζιά με ρούχα, κομμωτήρια και σούπερ μάρκετ

Με rapid test η πρόσβαση των μη εμβολιασμένων πολιτών σε καταστήματα εστίασης, λιανεμπορίου, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες - Όσα ισχύουν από σήμερα

Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκαν τα νέα μέτρα, που έχουν ανακοινωθεί εδώ και μερικά 24ωρα από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και θα τεθούν σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου (06.11). Οι μη εμβολιασμένοι πολίτες υπόκεινται σε νέους περιορισμούς, καθώς πλέον θα απαιτείται rapid test ή μοριακό τεστ για να μπορούν να εισέλθουν σε καταστήματα του λιανεμπορίου, σε όλους τους χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας, τις τράπεζες και τις δημόσιες υπηρεσίες. Παράλληλα, αυξάνονται σε δυο τα εβδομαδιαία τεστ για τους εργαζόμενους που παραμένουν μη εμβολιασμένοι.

Νέα μέτρα: Τι αλλάζει από το Σάββατο

Από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου αλλάζει άρδην το καθεστώς για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ. Όπως αναφέρεται, τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας αφορούν το διάστημα από το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.

Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο (6/11), σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας:

  • Όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα κάνουν υποχρεωτικά δύο τεστ (rapid ή pcr) εβδομαδιαίως με δικό τους κόστος, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε χώρους λατρείας,
  • Η πρόσβαση σε τράπεζες, Δημόσιες Υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης θα γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού pcr ή rapid test για τους μη εμβολιασμένους,
  • Δεν θα χρειάζεται τεστ για τα καταστήματα τροφίμων(πχ. super market), φαρμακεία ή εκκλησίες,
  • Θα υπάρξουν περιορισμοί στα γήπεδα εάν δεν τηρηθεί το μέτρο της μάσκας. Οι ομάδες θα δέχονται ποινές.
  • Οι έλεγχοι εντείνονται και θα γίνουν αυστηρότεροι με επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών (εμβολιασμού και νόσησης) και εγγράφου ταυτοπροσωπίας ενώ οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται στα 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

Όπου προβλέπονται, ο εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19 πρέπει να έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών και ο έλεγχος με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την πραγματοποίηση οποιουδήποτε γεγονότος για το οποίο χρειάζεται η επίδειξη βεβαίωσης.

Δείτε το ΦΕΚ με τα μέτρα αναλυτικά.

Νέα μέτρα: Πώς θα μπαίνουν τα παιδιά έως 18 ετών σε κομμωτήρια, εστιατόρια, καταστήματα

Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο που θα μπαίνουν τα παιδιά έως 18 ετών από αύριο, Σάββατο, όταν και θα ισχύσουν τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους μη εμβολιασμένους, έδωσε ο υπ. Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον Ant1. Όπως είπε οι ανήλικοι έως 18 ετών θα εισέρχονται σε μεικτούς χώρους, όπως τα κομμωτήρια, τα καταστήματα λιανεμπορίου και τα καταστήματα εστίασης, τα οποία λειτουργούν για εμβολιασμένους και μη, με self test, όπως αυτό που κάνουν για το σχολείο.

Ωστόσο, τόνισε πως για τους αμιγείς χώρους, π.χ τους κλειστούς χώρους των εστιατορίων, οι ανήλικοι θα προσέρχονται είτε με το πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με rapid test.