Νταντάδες και μάστορες με ένα… κλικ στο σπίτι - To site που πρέπει να μπείτε

Νταντάδες και μάστορες με ένα… κλικ στο σπίτι - To site που πρέπει να μπείτε

Νταντάδες και μάστορες μέσα από τον… υπολογιστή ή το κινητό σας και κατευθείαν σπίτι σας. 

Η τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων ετών δίνει τη δυνατότητα τόσο σε χρήστες του διαδικτύου να βρουν άμεσα όποιον επαγγελματία χρειάζονται, όσο και στους τελευταίους, να αυξήσουν το εισόδημά τους, αναλαμβάνοντας επιπλέον εργασίες.

Ιδιαίτερα μαθήματα, εργασίες για το σπίτι και φύλαξη τέκνων, είναι μόνο κάποιες από τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσα από ειδικές πλατφόρμες, από επαγγελματίες που έχουν ταυτοποιηθεί και συνεχώς αξιολογούνται.

Η Δήμητρα από την Καλαμαριά, μόλις χάλασε ο απορροφητήρας της κουζίνας της, μπήκε σε μία ειδική πλατφόρμα στο διαδίκτυο και ζήτησε τεχνικό. Σε λίγα δευτερόλεπτα της πρότειναν τον Χρήστο Τσιάπου και την ίδια στιγμή ο τεχνικός δέχθηκε ένα μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο.

Διάβασε ότι υπάρχει βλάβη στον απορροφητήρα ενός σπιτιού στην Καλαμαριά και πρέπει να τον επισκευάσει μέσα στις επόμενες δύο ημέρες. Παρακάτω αναγραφόταν το τηλέφωνο της Δήμητρας, την οποία έπρεπε να καλέσει, για να ορίσουν το ραντεβού.

Την ίδια μέρα, η Αγγελική, μία γυναίκα που μεγαλώνει μόνη τα δυο της παιδιά, ενημερωνόταν ότι ο πατέρας της εισήχθη στο νοσοκομείο. Μπήκε επίσης στο διαδίκτυο, σε μία άλλη πλατφόρμα, και ζήτησε άτομο να φυλάξει τα παιδιά για να μπορέσει να τον επισκεφθεί. Η Αντιγόνη Λεμπέση ανταποκρίνεται στο αίτημα αυτό και λίγες ώρες αργότερα βρίσκεται στο σπίτι της Αγγελικής

Εύρεση ψυκτικού, υδραυλικού, οικιακού βοηθού, μεταφορέα μέσα σε 10′
«Η ιστοσελίδα μας εξυπηρετεί πάνω από ενενήντα κατηγορίες εργασιών για το σπίτι, από επείγουσες, λόγω κάποιας βλάβης, μέχρι …ολική ανακαίνιση», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Τριανταφύλλου, Junior Marketing Executive, μίας εκ των δημοφιλέστερων ιστοσελίδων, στις οποίες μπορείς να βρεις άμεσα αξιολογημένο επαγγελματία για κάθε εργασία στο σπίτι.

«Μπαίνεις στην ιστοσελίδα, πληκτρολογείς στην αναζήτηση το επάγγελμα που θα σε εξυπηρετήσει, π.χ. “ξυλουργός”, γράφεις ποια εργασία θέλεις να κάνεις, για παράδειγμα “επισκευή/εγκατάσταση” ή σε άλλες ειδικότητες “ανακαίνιση μπάνιου”, “αντικατάσταση κουφωμάτων”, “βάψιμο”, δηλώνεις την τοποθεσία που βρίσκεσαι και σε πόσες μέρες θέλεις να γίνει, και μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα η πλατφόρμα προτείνει τους καλύτερους επαγγελματίες», εξηγεί.

Όλα αυτά βασίζονται σε έναν αλγόριθμό που έχει αναπτύξει η εταιρεία, ο οποίος κατηγοριοποιεί τους εγγεγραμμένους επαγγελματίες με βάση τη διαθεσιμότητά τους και την απόσταση από τον ενδιαφερόμενο πελάτη, ενώ προωθεί τους καλύτερους, βάσει των αξιολογήσεων που έκαναν οι χρήστες που δέχτηκαν τις υπηρεσίες τους.

Όπως δηλώνει η κα Τριανταφύλλου, μέσα στα έξι χρόνια λειτουργίας, έχει εξυπηρετήσει πάνω από 1.000.000 αιτήματα.

«Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2015, την περίοδο της οικονομικής κρίσης, με “αποστολή” να βοηθήσουμε όποιον χρειάζεται οποιαδήποτε εργασία για το σπίτι του να βρει γρήγορα τον επαγγελματία που θα την εκτελέσει. Επιπλέον, στόχος μας ήταν να εξελίξουμε τους συνεργάτες μας, προσφέροντάς τους σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, όσο και τον παραδοσιακό κλάδο γενικότερα, ώστε η εύρεση ενός επαγγελματία για εργασίες στο σπίτι να είναι τόσο απλή και εύκολη, όσο η παραγγελία φαγητού ή οι διαδικτυακές αγορές», επισημαίνει.

Η συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα, διαθέτει πάνω από 4.200 επαγγελματίες σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κύπρο. Ο Χρήστος Τσιάπου από τη Θεσσαλονίκη είναι ένας από αυτούς, που έγινε μέλος πριν από δυόμισι χρόνια, παράλληλα με την εταιρεία που έχει μαζί με άλλα δύο άτομα.

«Έχω μία τάση στο internet marketing και πίστεψα πάρα πολύ σ’ αυτήν την πλατφόρμα, σκέφτηκα ότι θα είναι αποδοτικότερη η συμμετοχή μου από το αν έκανα μόνος διαφήμιση για την εταιρεία μου», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Μού θυμίζει τις εταιρείες διανομής φαγητού, στο τεχνικό/ επισκευαστικό κομμάτι», λέει χαρακτηριστικά ο 32χρονος ηλεκτρονικός μηχανικός. Εξηγεί πως όταν ξεκίνησε τη συνεργασία δήλωσε πόσα ραντεβού μπορεί να εξυπηρετεί την εβδομάδα, αριθμός που -όπως λέει- καλύπτεται και με το παραπάνω. «Το σημαντικότερο όμως είναι ότι κάποιος άλλος εγγυάται για μένα και ο πελάτης αισθάνεται ασφαλής», υποστηρίζει.

«Είμαι μαμά, μπαμπάς και ψάχνω babysitter ή παιδαγωγό»
Από μία προσωπική ανάγκη ενός ζευγαριού από το Λιτόχωρο, δημιουργήθηκε μία αντίστοιχη πλατφόρμα, με διαφορετικό αντικείμενο.

Η Νατάσα Κατσούλια, μητέρα επτά παιδιών σήμερα, το 2014 έχοντας αποκτήσει το τρίτο της παιδί, συναντούσε δυσκολίες στην εύρεση ατόμου για φύλαξή τους. «Δεν μας κάλυπταν οι τρόποι που υπήρχαν έως τότε, που ήταν “οι γνωστοί των γνωστών” ή οι αγγελίες που βλέπουμε σε έντυπα ή το διαδίκτυο.

Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι θα ήταν ωραίο να υπήρχε μία πλατφόρμα που να μπορείς να βρίσκεις τον άνθρωπο που θέλεις να σου προσέχει τα παιδιά και να επικοινωνείς άμεσα μαζί του. Κι έτσι το φτιάξαμε», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι πενήντα εγγραφές του πρώτου μήνα, ξεπέρασαν τις πενήντα χιλιάδες στα επτά χρόνια λειτουργίας της σελίδας. Οι εγγεγραμμένοι χρήστες είναι τόσο γονείς, όσο και επαγγελματίες παιδαγωγοί.

«Οι γονείς εφόσον γραφτούν, μπορούν είτε να αναρτήσουν την αγγελία τους, είτε να επικοινωνήσουν με αυτούς που παρέχουν υπηρεσίες συμπληρώνοντας στα κριτήρια αναζήτησης τουλάχιστον τον Τ.Κ. της περιοχής τους», εξηγεί η κ. Κατσούλια. «Από την άλλη πλευρά όσοι επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες babysitting, δημιουργούν ένα προφίλ με φωτογραφία, γράφουν λίγα πράγματα για τον εαυτό τους, ενώ στέλνουν σε εμάς έγγραφα που πιστοποιούν την ταυτότητά τους και επιβεβαιώνουν τα προσόντα τους, τα οποία, αν και δεν κοινοποιούμε ποτέ, βεβαιώνουμε ότι υπάρχουν.

Έτσι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αξιοπιστία», συμπληρώνει η κ. Κατσούλια. Μάλιστα, στην πορεία, στο site προστέθηκαν κι άλλες ειδικότητες συναφείς με τις οικογένειες, όπως παιδαγωγοί, δάσκαλοι, μουσικοί, ενώ μία νέα υπηρεσία μας που -σύμφωνα με την κ. Κατσούλια έχει μεγάλη ζήτηση, είναι το hotel babysitting, για πελάτες ξενοδοχείων.

Η 46χρονη βρεφονηπιοκόμος Αντιγόνη Λεμπέση, εδώ και 28 χρόνια ασχολείται με τη φύλαξη παιδιών.

Τα τελευταία χρόνια πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, πρόσεχε σε τακτική βάση τα παιδιά δύο οικογενειών.

Ωστόσο, η τηλεργασία που επιβλήθηκε και οι έξοδοι που περιορίστηκαν, διαφοροποίησαν τις ανάγκες τους κι έτσι έπαψε να έχει σταθερή δουλειά. Παρόλα αυτά, εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τη σελίδα στην οποία είναι μέλος από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της.

«Αν έχει κάποιος όρεξη να δουλέψει και επιλέξει να γραφτεί σ’ αυτήν την πλατφόρμα, δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρει δουλειά. Υπάρχουν πάρα πολλοί εργαζόμενοι γονείς που δεν έχουν παππούδες ή γιαγιάδες για να φροντίσουν τα παιδιά και η υπηρεσία της φύλαξης είναι γι’ αυτούς επιτακτική ανάγκη», λέει η κ. Λεμπέση, που όταν είχε η ίδια μικρά παιδιά, οι ευκαιρίες να βρει babysitter ήταν ελάχιστες και μόνο με πληροφορίες που διαδίδονταν από στόμα σε στόμα.

Θεωρεί ότι το συγκεκριμένο site λόγω της εξειδίκευσής του βοηθά πολύ περισσότερο να βρει κάποιος δουλειά από ό,τι αν έψαχνε μόνος του.

«Ο γονέας βλέπει πιο επαγγελματικά ένα προφίλ που είναι στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα και το σημαντικότερο είναι ότι το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από το προφίλ, έχει ταυτοποιηθεί, γεγονός που τον κάνει να νιώθει ασφάλεια», τονίζει η κ. Λεμπέση, ενώ επισημαίνει ότι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο οι αξιολογήσεις που γίνονται μετά από κάθε επίσκεψη.