Πληρωμές Δεκεμβρίου: Πληρώνονται συντάξεις, επίδομα θέρμανσης και Δώρο Χριστουγέννων

Πληρωμές Δεκεμβρίου: Πληρώνονται συντάξεις, επίδομα θέρμανσης και Δώρο Χριστουγέννων

Μήνας πληρωμών ο Δεκέμβριος... Πληρώνονται συντάξεις, επίδομα θέρμανσης και Δώρα, ίσως και το κοινωνικό μέρισμα.

Μπαράζ έκτακτων εφάπαξ πληρωμών έρχεται τον Δεκέμβριο για πάνω από ένα εκατομμύριο φορολογούμενους και συνταξιούχους. Ο τελευταίος μήνας του χρόνου φέρνει έκτακτους «μποναμάδες» και εφάπαξ πληρωμές.

Παλιοί και νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, δικαιούχοι του επιδόματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αλλά και συνταξιούχοι που περιμένουν αναδρομικά μπαίνουν στην ουρά για το Ταμείο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Την ώρα που το δημοσιονομικό τοπίο του 2021 δεν έχει ακόμη πλήρως ξεκαθαρίσει και δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την δυνατότητα διανομής «μερίσματος ανάπτυξης» στο τέλος του έτους, υπάρχουν «σίγουρες» πληρωμές που έχουν κλειδώσει και αφορούν ήδη περισσότερους από ένα εκατομμύριο φορολογούμενους και συνταξιούχους.

Επίδομα Θέρμανσης

Η αρχή γίνεται την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου με την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης σε περίπου 700.000 δικαιούχους. Όπως έχει εξαγγείλει το οικονομικό επιτελείο, από τις 10 Δεκεμβρίου θα πληρωθεί ως προκαταβολή στους περσινούς δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης το ποσό τους επιδόματος που έλαβαν πέρυσι (καθώς θεωρείται πως φέτος θα επιδοτηθούν περισσότερο).

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Την Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου, ακολουθεί η επόμενη μεγάλη πληρωμή του Δεκεμβρίου σε 215.000 οικογένειες, ωφελούμενες από το πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Οι δικαιούχοι θα λάβουν στις 15 Δεκεμβρίου την πρώτη δόση από το διπλό επίδομα που δικαιούνται για τα Χριστούγεννα, σε εφαρμογή της εξαγγελίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.

Υπενθυμίζεται πως το εγγυημένο ποσό είναι:

έως 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
έως 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)

Συντάξεις και αναδρομικά

Λογικά την εβδομάδα 20 - 24 Δεκεμβρίου και πριν τα Χριστούγεννα θα πληρωθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου 2022:

Την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Την Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
Οι συνταξιούχοι όμως έχουν να περιμένουν και άλλες τρεις πληρωμές τουλάχιστον μέσα στον Δεκέμβριο, καθώς θα εκκρεμούν οι πληρωμές των αναδρομικών για τις δύσκολες και σύνθετες περιπτώσεις παλαιών και νέων συνταξιούχων.

Ειδικότερα, όπως αποκάλυψε η «Ημερησία», στις 25 Νοεμβρίου κλείδωσε η πρώτη πληρωμή αναδρομικών για 8.419 εργαζόμενους συνταξιούχους, που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 και φυσικά είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Μετά την συγκεκριμένη πληρωμή της Πέμπτης 25/11 θα εκκρεμούν άλλες δυο πληρωμές 20.613 νέων συνταξιούχων που θα γίνουν – όπως έχει πει ο ΕΦΚΑ – έως το τέλος του έτους.

Πρόκειται για:

- συνταξιούχους χηρείας σε περίπτωση που ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019 και
- κληρονόμους συνταξιούχων που δεν δικαιούνται σύνταξη χηρείας αλλά θα λάβουν τα αναδρομικά για όσο διάστημα ζούσε ο εκλιπών από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά

Εκτός από τους 20.613 νέους συνταξιούχους (αίτηση μετά τον Μάιο του 2016) έως το τέλος του έτους πρέπει να πληρωθούν και 40.000 – 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι (αίτηση πριν τον Μάιο του 2016), επίσης σύνθετες περιπτώσεις.

Πριν την Πρωτοχρονιά

Άλλες δυο πληρωμές έρχονται μετά τα Χριστούγεννα και πριν την Πρωτοχρονιά για πάνω από μισό εκατομμύριο δικαιούχους.

Την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, δηλαδή στις 29-30 Δεκεμβρίου θα πληρωθεί η δεύτερη δόση από το διπλό επίδομα στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν πληρωθεί οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης που υπολογίζονται σε περίπου 300.000 νοικοκυριά. Γενικώς έως 31/12 αναμένεται ολική εξόφληση των νέων δικαιούχων -αλλά και παλαιών που τυχόν θα προβούν σε μεγαλύτερες αγορές καυσίμων εν συγκρίσει με πέρυσι- μέσα στον Δεκέμβριο και έως την Πρωτοχρονιά.

Συνεπώς:

Οικογένεια με 2 παιδιά στη Βαρυμπόμπη: πέρσι πήρε 163,57 ευρώ και φέτος δικαιούται έως 260,23 ευρώ.
Θα λάβει 96,66 ευρώ ανάλογα με τις αγορές καυσίμων έως 31/12/2021 (με προκαταβολή 260,23 στις 10/12).

Οικογένεια με 2 παιδιά στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης: πέρσι πήρε 228,36 ευρώ και φέτος δικαιούται έως 363,3 ευρώ
Θα λάβει 134,94 ευρώ ανάλογα με τις αγορές καυσίμων έως 31/12/2021 (με προκαταβολή 228,36 ευρώ στις 10/12).